Hirdetés

150. születésnapját ünnepelte szeptemberben az Auguszt cukrászda

Hirdetés

150. születésnapját ünnepelte szeptemberben az Auguszt cukrászda

Hirdetés
Mivel az Auguszt cukrászdák tábláján az 1870-es évszám szerepel, egyből azt gondolhatjuk, hogy a cukrászda nem 150 éves, csak 149. Nos a történet ennél jóval bonyolultabb, de az biztos, hogy megér egy rövid cikket. Már csak azért is, mert kevés olyan hely van Budapesten, amely már 150 éve, szinte megszakítás nélkül működni tud. És amelyben már az ötödik generáció járul hozzá a fővárosiak életének édesebbé tételéhez.
Hirdetés

Szeptember végén az Auguszt család egy kedves esemény keretében ünnepelte meg ezt a jelentős évfordulót – számomra is itt derült ki sok minden a történetükről. Többek között az is, hogy miért most ünnepelnek.

Az eredeti üzlet a Tabánban: Attila út 10. Ma a bezárt Fáma étterem van a helyén

Az első Auguszt a Tabánban, az Attila út 10. szám alatt valóban 1870 eleje óta üzemel rendszeresen, de Auguszt Elek már 1869 februárjában bejelentette a budai városi tanácsnak, hogy a Tabánban cukrászdát kíván nyitni. Erre az engedélyt szeptember 10-én meg is kapta. Valószínű azonban, hogy a cukrászda valamilyen formában már 1869-ben is üzemelhetett, ezért ünnepel a család is most. Ami biztos, hogy 1870 júniusában, a Batthány újratemetése utáni vendégségbe, már Auguszt Elek szállította a süteményt. Igen gyorsan neves megrendelői lettek tehát.

Auguszt József fiával, Elemérrel

Az első Auguszt cukrászdát még korántsem úgy kell elképzelni, mint a maiakat. Már csak a hűtéstechnika hiánya miatt is a főprofil a fővárosban működő, igen kevés cukrászdában inkább a cukorkakészítés volt. Emellé jött kicsit később a keksz és a bonbon divatja. Elek halála után felesége, majd fia, József működtette a tabáni cukrászdát, pedig ő nem is cukrász, hanem szobrász szeretett volna lenni. De végül beállt a pult mögé, és Budapesten elsőként kezdett teasüteményt és kekszet készíteni. Ez hatalmas előrelépés volt az úri közönség számára, hiszen nem kellett megvárniuk, amíg a több hónapos, állott teasütemény ideér Angliából.

A híres Fény utcai üzlet

Az Attila úti ős-Auguszt a régi Tabánnal együtt eltűnt, 1908-ban az épületet lebontották, a cukrászda ekkor költözött át a Krisztina térre. Az üzlet egyre jobban ment, és az elektromos hűtőszekrények terjedése után egyre több süteményt tudtak kitenni a pultba. 1915-ben pedig megnyitották Hidegkúton a nyári Pavilon névre hallgató cukrászdát is.

Az Auguszt kisebb zökkenőkkel ugyan, de túlélte az első világháborút, és a második világháború alatt is üzemelt, bár az ellátást egyre nehezebb volt megoldani. Cukorhoz, liszthez, vajhoz ugyanis nem volt könnyű hozzájutni, sőt a háború vége felé már kenyérhez sem. Pedig a harmincas években az Auguszt cukrászdában a lazacos, kaviáros, szardíniás szendvics is nagyon népszerű volt – és valószínűleg ma is az lenne, bár én a jelenleg kapható lazacos és spenótos quiche-t is nagyon szeretem.

A kávéhabos E80 torta, ami Auguszt Elemér 80. születésnapjára készült

Auguszt József 43 évig vezette a cukrászdát, ami a végsőkig kitartott, a háború alatt utoljára 1944. december 24-én nyitott ki. A család a pincében vészelte át a főváros bombázását, amiben a Krisztina téri épület is összedőlt. Auguszt József a hadifogságból hazatért fiával, Elemérrel együtt kezdte meg a Krisztina téri épület újjáépítését. Sikerült is újranyitniuk a cukrászdát, aminek sokáig nem örülhettek, 1951-ben ugyanis az üzletet államosították. A név ismerős lehet: az államosított cukrászdában nyílt meg 1951-ben a Déryné eszpresszó.

Auguszt Elemért feleségével és három gyermekével együtt vidékre, Taktaszadára telepítették, a cukrászmesterséget nem folytathatták. Az enyhülés után visszaköltöztek Budapestre, és bár régi épületüket soha nem kapták vissza, egy talpalatnyi helyen ismét megnyitották cukrászdájukat a Fény utcában – ez a cukrászda azóta is üzemel, és valószínűleg minden fővárosi ismeri.

Hantás Flóra

Bár az Auguszt nevet nem használhatták, az üzletet Elemér és felesége, Olga vezette. A süteménykínálat kezdetben nem volt nagy, az üzlet előtt főleg a kávé és a fagylalt miatt álltak sorban a vásárlók. A rendszerváltás után két további Auguszt cukrászda is nyílt, egy a Kossuth Lajos utcában, egy pedig a Farkasréti temető mellett, az Auguszt Pavilon – mindkettő a család tulajdonában van.

Az Auguszt hagyományos süteményei közül a leghíresebbet, az E–80-at, a Hantás Flórát, vagy az igazi vaníliarúd felhasználásával készített krémesüket mindenki ismeri és szereti. De bőven kísérleteznek a franciás vonalon is – bevallom, én ezeket a kísérleteket szeretem a legjobban.

Ebbe a sorba illeszkedik a 150. születésnapra kitalált legújabb alkotás: a libamájas tokaji aszú mousse flambírozott körtével, mandulás piskótán, mely a jövő héttől lesz kapható az Auguszt cukrászdákban.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?