Hirdetés

5 hasznos tanács a jó görögdinnye kiválasztásához

Hirdetés

5 hasznos tanács a jó görögdinnye kiválasztásához

Hirdetés
Irtó bosszantó tud lenni, amikor a nyári kánikulában csak egy dolgot kívánunk, a hideg görögdinnyét, és amikor végre beleharaphatunk, csalódnunk kell. Összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot arra, hogy minél kevesebb eséllyel találkozzunk ezzel a rossz ízélménnyel

Hirdetés

Az évek során sok gyümölcsárustól kérdeztem már, hogy mi a titka az édes, és lédús dinnye kiválasztásának. Volt, aki azt felelte nincs titka, szerencse kérdése, és voltak akiknek határozott elképzeléseik voltak a különböző trükkökről. Még ha ezek a tippek nem is jelentenek garanciát a sikerre, általuk akkor is nagyobb eséllyel élvezhetjük a nyár legkellemesebb ízét. Többek között ezeket a válaszokat kaptam, és sokszor be is váltak: 

watermelon
  1. Keresd a sárga részt

A jó görögdinnyén lennie kell egy sárga résznek, amely arra utal, hogy azon a felén érintkezett a földdel miközben a nap érlelte. Minél sötétebb a sárga szín, annál nagyobb az esély arra, hogy finom, érett gyümölcsöt veszünk. A fehér és halvány sárga szín annak a jele, hogy idő előtt szedték le, emiatt nem volt elég ideje, hogy megérjen. Érdekesség, hogy a görögdinnye azon gyümölcsök egyike, amely leszedése után nem érik tovább.

Dinnye szára
  1. Hüvelykujjteszt

Helyezd a hüvelykujjad a szárral ellentétes végére, és kissé nyomd meg a héját! Az a jó, ha csak kicsit puha, ellenkező esetben túlságosan érett lehet, ami azt eredményezheti, hogy nem tartalmaz elég folyadékot már magában.

görögdinnye
  1. Szimmetriapróba

Ámbár sok gyümölcs és zöldség esetében pozitív vonzata lehet az asszimetriának, de néhány esetben az ellentétét mutathatja. A görögdinnyénél árulkodó jel lehet, ha szembetűnő dudorokat vélünk felfedezni rajta. Válasszuk azt, amely mentes mindenféle dudortól, horpadástól, mert ezek arra utalhatnak, hogy nem kapott elég vizet és napfényt. 

dinnye nyár
  1. A súlyosabb a tuti

Két hasonló méretű görögdinnye közül szinte biztos, hogy a súlyosabb a nyerő választás. Egy igazán jó dinnye körülbelül 92%-ban vizet tartalmaz, így hát a súlyok összehasonlításával tisztább képet kaphatunk a gyümölcs állapotáról.

dinnye
  1. Kerüld a fényeset

A jó görögdinnye héja általában sötétzöld és inkább mattra hajazó fénye van. Ha túl fényesnek tűnik, azt jelentheti, hogy még nem érett meg kellően. Válasszunk másikat!

Fotók: Pixabay

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?