Az évek során sok gyümölcsárustól kérdeztem már, hogy mi a titka az édes, és lédús dinnye kiválasztásának. Volt, aki azt felelte nincs titka, szerencse kérdése, és voltak akiknek határozott elképzeléseik voltak a különböző trükkökről. Még ha ezek a tippek nem is jelentenek garanciát a sikerre, általuk akkor is nagyobb eséllyel élvezhetjük a nyár legkellemesebb ízét. Többek között ezeket a válaszokat kaptam, és sokszor be is váltak:
- Keresd a sárga részt
A jó görögdinnyén lennie kell egy sárga résznek, amely arra utal, hogy azon a felén érintkezett a földdel miközben a nap érlelte. Minél sötétebb a sárga szín, annál nagyobb az esély arra, hogy finom, érett gyümölcsöt veszünk. A fehér és halvány sárga szín annak a jele, hogy idő előtt szedték le, emiatt nem volt elég ideje, hogy megérjen. Érdekesség, hogy a görögdinnye azon gyümölcsök egyike, amely leszedése után nem érik tovább.
- Hüvelykujjteszt
Helyezd a hüvelykujjad a szárral ellentétes végére, és kissé nyomd meg a héját! Az a jó, ha csak kicsit puha, ellenkező esetben túlságosan érett lehet, ami azt eredményezheti, hogy nem tartalmaz elég folyadékot már magában.
- Szimmetriapróba
Ámbár sok gyümölcs és zöldség esetében pozitív vonzata lehet az asszimetriának, de néhány esetben az ellentétét mutathatja. A görögdinnyénél árulkodó jel lehet, ha szembetűnő dudorokat vélünk felfedezni rajta. Válasszuk azt, amely mentes mindenféle dudortól, horpadástól, mert ezek arra utalhatnak, hogy nem kapott elég vizet és napfényt.
- A súlyosabb a tuti
Két hasonló méretű görögdinnye közül szinte biztos, hogy a súlyosabb a nyerő választás. Egy igazán jó dinnye körülbelül 92%-ban vizet tartalmaz, így hát a súlyok összehasonlításával tisztább képet kaphatunk a gyümölcs állapotáról.
- Kerüld a fényeset
A jó görögdinnye héja általában sötétzöld és inkább mattra hajazó fénye van. Ha túl fényesnek tűnik, azt jelentheti, hogy még nem érett meg kellően. Válasszunk másikat!
Fotók: Pixabay