Hirdetés

5+1 tudnivaló a sörről az augusztus 2-i Sör Világnapja alkalmából

Egészben sült balzsamecetes karaj gesztenyés bulgurral

Egy újabb izgalmas karajrecept

Zserbópite

Mindenhogyan zserbó!
Hirdetés

5+1 tudnivaló a sörről az augusztus 2-i Sör Világnapja alkalmából

Hirdetés
Globálisan a söré a főszerep minden év augusztus első péntekén, ami idén 2-ára esik. Ez alkalomból izgalmas információkat kutattunk fel a számotokra a témában, hogy a koccintások közepette legyen mivel villogjatok a haveroknak
Hirdetés

2008-ban indult világhódító útjára a sör előtti tisztelgés, melynek ötlete egy amerikai városban, Santa Cruzban található kis sörözőben látott napvilágot. Ma pedig már 200 országban koccintanak ezen a napon a folyékony kenyérnek is nevezett frissítő nedűre, azon belül az azt felszolgálókra, valamint főzőire és fogyasztóira.

beer
Fotó: pixabay.com
  1. Régi divat

A sörfőzés kezdete körülbelül 7-9000 évre vezethető vissza. Állítólag már a kenyérsütés előtt jelen volt őseink életében. Szudánban egy közel 7000 éves edényt találtak, melyben sör maradványait mutatták ki. Az észak-kínai Jiahuban 9000 éves maradványokat fedeztek fel egy agyagkorsóban. Egyiptomban Kr.e. V. évezredben már foglalkoztak sörfőzéssel. Ekkor még datolyával ízesítették. Hitük szerint Ozirisz isten találmánya, aki az emberek boldogítására szánta az italt.

egyiptomi sörfőzde
Egyiptomi sörfőzde, fotó:www.ancient.eu
  1. Versben az első recept

Egy közel 4000 éves sumér versben találtak rá az első sörreceptre, amelyben a következők szerepelnek: maláta, csíráztatott árpa, méz és datolya. A vers Ninkasi tiszteletére íródott, aki a sumér mitológia szerint a sörivók istennője volt. A suméroknak feltehetőleg több mint 20 féle sörük volt.

ninkasi
A Ninkasi-nak íródott vers, fotó: www.ancient.eu
  1. Ősi folyékony táplálék

Már civilizációnk hajnalán alapvető része volt az életnek. Egyrészt a szennyezett vízzel szemben adott megoldást, másrészt komoly tápértékéért itták. Egyiptomban a sör minden társadalmi rétegben népi ital volt. Később Angliában a kikötői munkások energiapótló italként fogyasztották.

sörfajták
Fotó: Pixabay
  1. Fizetőeszköz

Egyiptomban a piramisokat építő munkások 4-5 liter sört kaptak fizetségül. Hammurapi, Babilónia királyának 3700 éves törvényoszlopán a sört fizetőeszközként is emlegetik. Európában a kora-középkorban a földművesek járandóságaikat többek között sörben fizették meg a kolostoroknak és a nemeseknek.

sör
Fotó: pixabay.com
  1. Dobozba vele

Az első dobozos sört 1935. január 24-én, Amerikában dobták piacra. Kétezer darabot gyártottak belőle első alkalommal. A fogyasztók 91 százaléka elégedett volt vele, így elindult a “konzervsörök” tömeggyártása. A dobozos sörnek több előnyt is tulajdonítottak az üvegessel szemben: ellenállóbbak voltak, könnyebben lehetett pakolni, és gyorsabban hűlt le. 

dobozos sör
Fotó:vinepair.com
  1. Meghökkentő sörrekordok

A világ leggyorsabb sörivója, Steven Petrosino 1977-ben 1 liter sört ivott meg 1,3 másodperc alatt. A világ legnagyobb söröspoharába 2082 liter sör fér bele, 2,23 méter magas és 1,12 méter az átmérője. Az indiai származású Murali KC 68 darab üveges sört nyitott ki fogaival 1 perc alatt. A német Oliver Struempfel két kezével 40 méteren át cipelt 25 darab sörrel teli korsót. 

Oliver struempfel
Fotó: Oliver Struempfel Facebook oldala

+1. El fog fogyni a söröm-fóbia

Az utóbbi években felütötte a fejét egy érdekes “betegség”, amely a sörrel kapcsolatos. Cenosillicaphobia akkor mutatkozik meg, amikor attól tartunk, hogy hamarosan kiürül a söröspoharunk. Ismerős?

Források:

http://www.guinnessworldrecords.com/

http://lovagok.hu/mestersegek/a-sorfozes-es-a-sorfozomesterseg-tortenete

http://internationalbeerday.com/a-few-facts-about-beer/

https://www.ancient.eu/article/1033/beer-in-ancient-egypt/

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?