Mivel a Mátra éttermeinek többsége hasonló kínálattal bír, így arra gondoltunk, egy összehasonlító cikket írunk. Górcső alá vesszük a sztrapacskákat, a mátrai borzaskákat, és leírjuk, hol milyen tapasztalattal gazdagodtunk.

Mátrafüreden a főúttól beljebb is van élet
Utunk Mátrafüreden kezdődött. Nem a főút mentén, hanem néhány utcával beljebb, a Kóborló vendéglőben.
A csendes utcáról hangulatos, őszi díszítéssel alaposan megtűzdelt bejáraton léphetünk be. Bájos a hely, látszik rajta a növekedés minden természetes velejárója, például a fagerendák bent régen a terasz gerendái voltak. Ezek és a hüttéket idéző székek a leghangsúlyosabb térelemek. Olyan élmény volt, mintha egy nagy családi rendezvényre érkeztünk volna.

Az étterem nekünk kicsit sötét volt, bár lehet, hogy ezzel a halloweeni dekor hangulatát szerették volna erősíteni. Különben egy jól sikerült, csupa ablak télikert, amihez jó időben szép nagy terasz is csatlakozik.
A kiszolgálás kedves, sőt meglepően érdeklődő volt, a konyha jó tempóban dolgozott. Általánosságban a sót kicsit kevésnek tartottuk, de ez szerencsére könnyen pótolható.
Jól ízesítik a mátrai borzast
A borzaska (3840 Ft) már elsőre meglepő adag volt, a tálalás a retró vonalat vitte. Sajnos a rizs az ízlésünknek kicsit túlfőtt, persze lehet ebben szándékosság a formázás miatt. Rizibizinek jobban szeretjük, ha összekeverik az egyébként jól párolt zöldborsóval. A borzaska bundáját jól ízesítették, kellemesen fokhagymás, jól fűszerezett. Inkább a puhább változatot képviseli, azaz kevésbé kinyomkodott, lisztesebb típus, jobban hajaz egy tócsnira. Egyértelműen pluszpont jár a tetején a zöldfűszeres, kellemesen sós tejfölért, ezt ugyanis egyedül itt kaptuk meg, pedig határozottan nagyot dob az ízeken.

Lágy tésztás sztrapacska
A sztrapacska tésztája jó volt, kellemesen burgonyás, és formára remek, hogy hosszúkásak a galuskák. A formázhatóság miatt a lágyabb tészta kevésbé keményre fő, ez szerintünk határozottan jól működött. Nekünk a darabos túró kicsit hiányzott róla, és egy árnyalattal több juhtúrónak örültünk volna, de csülökkel tálalva remek fogás volt 3640 Ft-ért.

Az étlap egyébként kifejezetten nagy kínálattal bír, ha az ember családdal érkezik, biztosan mindenki talál kedvére valót, és az élő zenére fogékony vendégek örömére szombat esténként ezzel is kedveskednek.
Cím: Kóborló vendéglő, 3232 Mátrafüred, Üdülősor utca 59/A.
A felhők fölött mindig süt a nap
A Mátra tetején, a Kékestetőn a Kékesi vendégház étterme elegáns, és szerencsénkre kaptunk helyet a csupa ablak helyiségben. A lentebb ködös, borongós idő ellenére itt fent hétágra sütött a nap. Ritkán tapasztal az ember ilyen szép kilátást. Az árak meglepően alacsonyra vannak szabva, egy ilyen környezetben ez pluszpontot érdemel.

A felszolgálónk kedves volt, de kicsit figyelmetlen, a konyha pedig váratlanul lassan dolgozott. Nem bántásnak szánjuk, de két főételre 45 percet vártunk, ami alatt nem kínáltak semmi mással.
Az adagok itt is óriásiak voltak. A sztrapacskát (1850 Ft) lényegesen több szalonnával kaptuk, de a juhtúrót itt sem vitték túlzásba. A galuska tésztája határozottan keményebb, harapósabb, klasszikusabb változat, így aki ezt szereti, annak remek választás lehet.

Elképesztően ropogós bunda
A mátrai borzas szelet (3200 Ft) bundája váratlanul burgonyaízű volt. Ízlések és pofonok, de jó élmény volt a szalmaburgonyára emlékeztető ropogós bunda. Érezhetően frissen reszelték hozzá a burgonyát, ez némiképp megmagyarázza a várakozási időt. A bunda kicsit talán túl vastag volt a húshoz képest, és sajnos egyáltalán nem fokhagymás, viszont talán náluk kaptuk rá a legtöbb sajtot.

A kínálat egyébként remek, az árak barátságosak, és az élmény is tökéletes, ha a csúcstámadás után az ételekre várva idegeskedés helyett a pazar kilátásban gyönyörködünk.
Cím: Kékesi vendégház, 3221 Kékestető, sípálya
Karakteres vendéglő
Mátraszentimrén a Vöröskő étteremben jártunk. A vaksötét utca miatt nem tudok képpel szolgálni, de ez valahogy hozzá is adott a hangulathoz. Váratlan öröm volt, hogy bejutottunk egyáltalán. Itt már vacsoraidőben, foglalás nélkül érkeztünk, és abszolút jó pont, hogy némi átrendezés után örömmel leültettek minket. Az egész étteremben sok utalás van a vadásztematikára. A beltér talán itt lenne a legmegosztóbb, a puritán világos helyiségből, ahol valóban ropogott a tűz a búbos kemencében, egy sötétebb, enyhén zsúfolt helyiségbe érünk. Személyes kedvenceim a szemet nem gyönyörködtető színes és feltűnő abroszkombinációk, amik nemcsak asztalon belül, hanem asztalonként is változnak. Lehet, hogy számozás helyett így azonosítják az asztalokat.
Jól sikerült hutai hagyományőrzés
Viccet félretéve, semmi rosszat nem lehet felróni a helynek. A kiszolgálás kedves, professzionális, és a konyha határozottan itt állt hozzánk a legközelebb. A tálalás is átgondolt, ízléses, de mentes minden oda nem illő flancolástól. A kínálat itt erősen utal a szlovák gyökerekre, végülis a Mátra egykori eldugott része a huták (azaz szlovák ajkú kisközségek) földje volt. Szuper és finom példa erre a szlovák bableves (1800 Ft) is.

Többféle sztrapacskát is kínálnak
Az itteni sült szalonnás, juhtúrós sztrapacskában (2500 Ft) volt a legtöbb a juhtúró, de mi innen is hiányoltuk a morzsolható darabokat, aki viszont ezt keresi, ugyanezen az áron tehéntúrós változatot is kérhet. A szalonnapörc mennyisége határozottan megfelelő, és a tészta állaga, a galuskák nagysága tökéletes volt. Biztosan beajánlanánk őket a képzeletbeli Nemzetközi Sztrapacska Bizottságnál. 🙂
A mátrai borzas pecsenye (4000 Ft) bundája itt is vastag volt egy kicsit, de fűszerezése kellően fokhagymás és borsos, és kellemesen ropogott. A rizs jól készült, kellően pergős, de nem száraz.

Cím: Vöröskő étterem, 3235 Mátraszentimre, Kossuth Lajos u. 14.
Rendben van a Mátra vendéglátása
Az adagok mindenhol nagyon laktatóak, és a Mátrában helyi szokás lehet, hogy a juhtúrót csak összekeverik a forró sztrapacskával, és ezután már nem pirítják meg még egy kicsit a sütőben. A borzaska esetében mindenhol két szép szelet hús jár, nem spóroltak a tejföllel és a sajttal sem. Szerencsére sehol sem csalódtunk a helyi specialitásban. Mind a három helyről elmondható, hogy remek, az emberek nem véletlenül szeretik. Rendszeresen telt házzal üzemelnek, mert hangulatosak, jó adottságokkal bírnak, vagy éppen karakteresek.
Ha tetszett a Mátra éttermeiről szóló cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
