Hirdetés

„A pizzatésztát elrontani rengeteg módon lehet, tökéletesen csinálni viszont csak egyféleképpen” – és ez vár rád a Donna Mammában

Mézeskalácsszendvics

A legédesebb szendvics a világon

Mikulás keksz

A nagyszakállú kedvence
Hirdetés

„A pizzatésztát elrontani rengeteg módon lehet, tökéletesen csinálni viszont csak egyféleképpen” – és ez vár rád a Donna Mammában

Hirdetés
A városban jelenleg egyetlen pizzázó büszkélkedhet azzal, hogy kiérdemelte az eredetvédett nápolyi pizza elismerést, de valószínűleg nem marad ez így sokáig! A Donna Mammában minden adott ahhoz, hogy Jancsa Jani és csapata is elnyerje az AVPN minősítést.
Hirdetés

Jani, úgy tűnik, igyekszik megdönteni az egységnyi idő alatt nyitható legtöbb étterem világrekordját, hiszen az elmúlt 3 hónapban 3 új helyhez adta a nevét.  

A Bamba Marha már több ízben (haha) bizonyított, és sorra gyűjt be olyan elismeréseket, mint hogy az itt kapható burgert a BIG 7 Travel megválasztotta Európa 5. legjobbjának. Érthető tehát, ha gombamódra nyílnak az új egységek városszerte. Komolyabb vizekre evezve érkezett meg az Andrássyra a Hoppá! Bistro, ami máris az egyik legkedveltebb helye lett a környéken dolgozóknak a mindig változatos, magas színvonalú ebédmenüjének köszönhetően. Jani azonban, mint napjaink Johnny Cashe, oly nyughatatlan, hogy belevágott a nagy pizzaprojektbe is. 

A Donna Mamma a legújabb Bamba Marhával közös téren osztozik az Astorián. A két étterem átjárható, így ha nagyobb társasággal érkezünk, sem kell lemondanunk az egyikről a másik javára. A wow-élményt nem a berendezéstől fogjuk megkapni, de nem is ezért jöttünk. Teljesen egyértelmű, hogy itt a hangsúly ‘A’ pizzán van. Ettől függetlenül, igazán impozáns látványt nyújt az egyedi tervezésű fekete kemence, ahol több mint 450 fokon, 60-90 másodperc alatt sülnek tökéletesre a rendelések. Nagyon tetszett még a bejárattal szemben lévő neonfelirat és az Edison-izzós lámpák is. 

Nem titkolt céljuk, hogy minél hamarabb megszerezzék az AVPN (Associazione Verace Pizza Napoletana) minősítést igazoló okiratot. Ez gyakorlatilag a pizzaügyi bizottság Oscar-díja, nagyon szigorú követelményeknek kell tehát megfelelni. Kezdve azzal, hogy milyen típusú liszttel lehet dolgozni, a felhasznált alapanyagok arányán keresztül, a tészta kelesztési idejéig és nyújtási folyamatáig minden szabályozva van. Emellett az sem mindegy, mekkora a pizza átmérője és vastagsága, de az sem, hogy honnan érkezik a tésztára kerülő feltét. A bizonyítvány megszerzését olyannyira nem bízzák a véletlenre, hogy a csapat betanításáért Giulio Abussi felelt, aki nemzetközi AVPN trénerként járja a világot. Kifejezetten nápolyi pizzákra specializálódott éttermek nyitásában, illetve meglévők fejlesztésében nyújt szakmai segítséget. Az általa nyújtott képzés tehát teljesen egyedülálló. A Donna Mamma nyitása előtt egy hónapig vendégeskedett nálunk, hogy a tudását a lehető legteljesebb mértékben adhassa át a személyzetnek. 

Margherita DOP 

Természetesen nem is volt kérdés, hogy a legalapabb verzióval kezdjük, hiszen a margherita az alfája és omegája minden valamirevaló pizzázónak. Mivel először készítettem az interjút Janival és utána került sor a kóstolásra, már kocsányon lógtak a szemeim, hogy milyen pizzákkal térülnek-fordulnak körülöttem, és alig vártam, hogy magamévá tegyek egy hatalmas szeletet. Kétféle Margherita kapható egyébként az étlapon, a „sima” és a DOP. Ez utóbbi annak jelzése, hogy a pizzára kerülő feltétekből legalább egynek a Campania régióból kell származnia, esetükben ez viszont rögtön háromra igaz. A  szósz alapjául szolgáló San Marzano paradicsomra, a bivalymozzarellára, valamint a parmezán is erdetvédett itáliai darab. Na, de következzen a lényeg – a tészta. Azt le kell szögeznem, hogy nem én vagyok a legnagyobb pizzafan vagy -szakértő a földön. Abban viszont egészen biztos vagyok, hogy tésztát ennél jobbra, pláne vékonyabbra készíteni lehetetlen. Szinte átlátszott, és csak úgy roskadozott a paradicsomszósz és a sajt alatt, egyszerűen zseniális! Érkezett még rá pár bazsalikomlevél és természetesen extra szűz olívaolaj, mindezek pedig tökéletes harmóniában kerültek a számba (2590 Ft). 

Fotó: Mudra László

Vega 

Számomra ráadás volt, hogy van külön vega opció, azzal együtt, hogy az étlapon található 13 pizzából 8-on abszolút nincs semmilyen hús. Az olyan alap hozzávalókon kívül, mint a parmezán vagy a bazsalikom, ezt megfejelték még cukkinivel, padlizsánnal, kaliforniai paprikával, és a lényeg: fenyőmaggal, amit imádok, de pizzán még sosem találkoztam vele. A textúrája szuper kis twistet adott többi feltétnek, így engem ezzel (is) megvettek. Azt fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a minőséget olyannyira komolyan veszik, hogy ha bármelyik pizza feltétje elfogy, akkor ott vége. Nem szaladnak ki a közeli boltba, ragaszkodnak a beszállítóik által garantált színvonalhoz (2590 Ft). 

Nonna 

A kóstolt pizzák közül talán ez volt a legextrább a feltéteket tekintve, ugyanis helyet kapott rajta szardella, kapribogyó és fekete olajbogyó is. Senkit ne tévesszen meg, ha a képen esetleg úgy tűnik, egyikkel se szórták tele a tésztát! Mivel a kapribogyónak és a szardellának is elég jellegzetes íze van, plusz önmagukban is elég sósak, ennél többet egész egyszerűen nem is bírna el, de nem is kell, így volt kerek. A sajt és a bazsalikom frissessége remekül lágyított a sós alkatrészeken, így minden összhangban volt mindennel. Nem hiszem, hogy bárki emberfia észérvekkel bele tudna kötni (2190). 

Négysajtos 

A végére hagynám a dramaturgiai csúcsot, vagyis a négysajtosat. Aki ismer engem, tudja, hogy számomra a sajt, legyen az kemény, lágy, fűszeres, lyukas, penészes vagy bármilyen, az nekem a topkaja, és pont. Ha tehát több ilyen összpontosul egyetlen ételben, az már a földi paradicsom. Ez viszont annál is több volt. Amellett, hogy holnapig tudnám párás tekintetek közepette ecsetelni, mennyire hibátlan volt minden falat, a legfontosabb, hogy a 4-féle sajt nem állt össze egyetlen nyúlós, tömény masszává. Gyakorlatilag nincs olyan olasz placc a városban, ahol ne lehetne négysajtos pizzát kapni, és szinte mindenhol sikerül beleesni ebbe a hibába. Itt szó sem volt ilyesmiről. Minden harapásnál más-más sajtot éreztem dominánsnak. Hol a gorgonzola, hol a pecorino kerekedett felül, de a másik kétféle sajt jókor, jó helyen kopogtatott. Összességében tehát tényleg nem volt tömény. Azt se mondanám, hogy egy egész után még átbattyognék a szomszédba hambizni, így aztán a 2190 Ft-os ellenérték abszolút jutányos, főleg annak fényében, hogy minden sajt Olaszországból érkezik. 

Fotó: Mudra László

Aki valóban eredeti, autentikus nápolyi pizzára vágyik, annak azért kötelező megálló az Astoria. Aki pedig még nem tudja, milyen hattttttalmas különbségek vannak jó pizza és kiváló között, annak meg azért! 


Donna Mamma, 1088 Budapest, Rákóczi út 1–3. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?