Amikor Balatonfüredre gondolunk, a legtöbbünknek a part menti Tagore sétány jut az eszünkbe, az itteni éttermeket ismerjük a leginkább. Tény, hogy vannak jó helyek a sétány környékén is, de ha egy picivel távolabb is hajlandó vagy menni a parttól – körülbelül 5 perces autóútra –, akkor a kellemes Sparhelt Bistróban találod magad egy nyugis, szép környezetben.
Újragondolt örökség
A Sparhelt Bistro nem most kezdte a pályafutását: 8 éve menetel előre, és bekerült a Michelin Guide-ba is – abszolút megérdemelten. A beltér designja kifejezetten stílusos! Ha szereted az olyan helyeket, amik úgy menők, hogy közben nem feszengsz, akkor tetszeni fog!
Aki a Sparheltbe jön, az célirányosan érkezik, és nem is kell csalódnia. A látványkonyhában Elek Balázs séf tevékenykedik, az ő irányítása alatt készülnek azok az ételek, amik közben nem tudsz majd megszólalni, mert olyan jók. A fogások gyorsan kijönnek, és mondanám, hogy gyorsan el is fogynak, de jobban jársz, ha inkább lelassítasz, és kiélvezel minden egyes falatot.
Kétféle menüsorból válaszhatsz, amiket az Örökség és a Kalandozások névre kereszteltek. Az előbbiben a hagyományosabb magyar kajákat gondolták újra, nem is akárhogyan, az utóbbiban pedig a nemzetközi konyha dominál. Mi mindegyikbe belekóstoltunk, és az egyik pont olyan szuper, mint a másik! 😊 Vega menü is van, amit a kettőből állítanak össze.
A Kalandozás menüsorban olyan ételeket találunk, mint az előételként kínált füstölt keszthelyi pisztrángtatár, avokádóval, spárgával vagy a főételek között a citromos tészta spárgával és tintahallal, illetve a kacsamell medvehagymás orzottóval.
Az Örökség menüsort mangalicamájas, tavaszi saláta és friss kenyér indítja, majd rakott krumplit falhatsz spárgasaláta kíséretében, illetve újragondolt paradicsomos káposztát.
A paradicsomos káposzta új élete a Sparhelt Bistróban
Amíg vártunk az első fogásra, kaptunk amuse-bouche-t, ami itt rozmaringos-fűszervajas fenyőmagkenyér volt. Az amuse-bouche az előétel előtti falatnyi étel, és leginkább úgy lehet lefordítani, mint a száj szórakoztatója – mi jól szórakoztunk. 🙂
A sort a medvehagyma-krémlevessel indítottuk, amit medvehagymás túrókrémmel, rántott túrógombóccal és szarvasgombaolajjal turbóztak fel. A leveskínálat egyébként nem állandó, a szezonalitásra figyelnek, most épp bazsalikomos eperlevest és gombalevest lehet kóstolni.
A leves után következett a paradicsomos káposzta nádudvari bárány- és marhafasírttal. Ez volt az a pont, amikor teljesen elvesztem, mert oltári finom volt! Ha szereted a paradicsomos káposztát, akkor azért, ha eddig nem zártad a szívedbe, akkor meg azért kell megkóstolnod ezt a kaját! A Sparhelt egészen máshogy látja az egyik legnagyobb gyerekkori klasszikust: a káposztasteaket nemcsak főzik, hanem vaslapon picit le is pirítják, amitől még teljesebb az íze, és az ételt szárított paradicsommal is megszórják. Annyit mondhatunk: ezt az olvasatot muszáj kipróbálni!
A kacsamell és társai
A másik főétel, amit kipróbáltunk, az a kacsamell medvehagymás orzottóval, kecskesajttal és pirított laskagombával. Ha most te is feltetted a kérdést, hogy mi is az orzottó, akkor eláruljuk: majdnem rizottó, de valójában gersli, rizottóként elkészítve. Krémes, fűszeres, pont tökéletes, minket megvett!
A levesekhez hasonlóan a desszertek egy része is változik a szezonális jellegnek megfelelően: most rebarbara és eper társaságában krémest vagy sós karamella és mangó kíséretében csokoládét kérhetsz. Az ottjártunkkor pedig még újhullámos Rákóczi-túrós is volt az étlapon, amit barackchutney-val és körtés-barackos pálinkába áztatott mazsolával tálaltak – ha rajtunk múlna, mi visszatapsolnánk az étlapra.
Ami pedig a kiszolgálást illeti: csillagos hatos, mindenki oltári kedves, a környezet marasztaló, és akár a barátaiddal, akár a pároddal vagy a családdal tértek be, jól fogjátok magatokat érezni.
Cím: Sparhelt Bistro, 8230 Balatonfüred, Szent István tér 7.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!