Jómagam nagy bor- és jazzrajongó vagyok, ezért a hét közepétől már tűkön ülve vártam, hogy mit tartogat majd számomra a Bolyki Funky Jam, ahol szeptember 16-án egy különleges gourmet borvacsora keretében mutatták be hivatalosan a Bolyki Szőlőbirtok csúcsborát, a Bolyki Öreghegy Grand Superior Egri Bikavér 2020-at.
Mellékesen hozzáteszem, nemcsak a bor és a muzsika, hanem a fesztiválon felvonuló éttermek is csábítottak Heves megye szívébe, ugyanis két vidéki kedvenc éttermem szolgáltatja a kétnapos fesztivál alatt a fogásokat: az encsi Anyukám Mondta étterem és az egri Macok Bisztró.
A péntek kora esti borvacsora keretén belül öt fogást kóstoltunk végig, amik mellé a pincészet egy-egy borát ajánlotta. A vacsora természetesen a szőlőbirtok csúcsborában teljesült ki, ami, mint Bolyki János mondta, élete legjobb bora. De térjünk is a lényegre, nézzük, mit ettünk.
Borjúnyelv tonnato (Anyukám mondta)
Kissé szkeptikus voltam a borjúnyelvvel kapcsolatban, amit rögtön első fogásként mutattak be, viszont az ízélmény nagyon különleges volt. A ételt az encsi Anyukám Mondta étterem szolgáltatta, ami vajpuha volt, állagra leginkább egy pástétomhoz tudnám hasonlítani. A hatása inkább halas volt, szinte egyáltalán nem lehetett érezni, hogy borjúnyelvet eszem.
Szilvásváradi pisztráng zöld relouté (Macok Bisztró)
Személy szerint oda vagyok a halakért, és ebben a fogásban nem is kellett csalódnom. Szerintem az adag pont elég volt, ízre kellemes és friss petrezselymes, a hús porhanyós, a relouté pedig nem nyomta el a pisztráng ízét. Az ételben található borsó kellemesen roppanós volt, a hal bőréből készült chips pedig tök jól feldobta a fogást. Az étel mellé a pincészet egy 2021-es kékfrankos rozé borát kínálta, ami szerintem tökéletesen kiegészítette.
Kurcaparti kakas „hárslevelűben” (Anyukám mondta)
Aki alapból nehezen tér le a csirke vonalról, annak is élmény lehetett ez az étel. Ízeiben nyilván szárnyas, viszont egyáltalán nem lehetett semmi kakasra utaló, erősebb ízvilágot érezni. A krumplipüré hozta, amit kellett, viszont a hús mellé tálalt gomba számomra kissé vizes volt. Jómagam oda vagyok a hárslevelűért, így az étel mellé kínált Meta Tema számomra az este egyik kedvenc bora volt.
Bükki szarvasgerinc, céklák, vargányagomba (Macok Bisztró)
Egyértelműen azt mondhatom, hogy az este sztárja, a csúcsfogása ez az étel volt. Nem véletlenül állítom ezt, ugyanis a pincészet emellé az étel mellé választotta csúcsborának premierjét is. A szarvasgerinc ízre rendben volt, nem volt túlsütve és túlfűszerezve, kellemesen omlós és nagyon puha volt. A köretként tálalt gomba friss, natúr ízű, a cékla pedig pont tökéletesen roppanós volt. Az étel mellé kínált premier egri bikavér tökéletesen kiegészítette a fogást.
Citrom tarte
Mint minden vacsora, ez az ételsor is kívánt egy édességet. A citrom tarte pont eléggé volt fanyar, bár szerintem egy picit édes volt, amit a kis habcsókok tovább fokoztak. A tetejére reszelt narancshéj sajnos némileg megkeserítette az utóízt. Viszont nem tartom magam tökéletes alaknak ennek megítélésére, ugyanis nem igazán rajongom az édességekért. A fogás mellé egy könnyű édes bort kínáltak, ami szerintem nagyon illett a citrom fanyarságához.
A pincészet a gourmet borvacsorát ugyan tegnap tartotta, azonban a programok szombaton délután is folytatódnak. A zenét nemzetközileg is elismert fellépők biztosítják, az ételekről pedig ma is a Macok Bisztró és az Anyukám Mondta foodtruckjai gondoskodnak. Ha tehetitek látogassatok ki!
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!