Hirdetés

Borkóstolás és kovászolás: a legjobb online gasztroprogramok karantén idejére

Hirdetés

Borkóstolás és kovászolás: a legjobb online gasztroprogramok karantén idejére

Hirdetés
Sajnos úgy tűnik, hogy még egy pár hétig nem mozdulhatunk ki a lakásból, így minden gasztronómiai érdeklődésünket otthon kell kielégítenünk. A főzésben a Bespájzolva rovat segít, hogy mely éttermektől tudtok házhoz rendelni finom ebédet és vacsorát, arról is közöltünk már egy listát, most pedig a szórakozásotokról és gasztronómiai fejlődésetekről is gondoskodunk.
Hirdetés

Borkóstoló tanfolyam

Ha mindig is érdekeltek a borok, itt a remek alkalom, hogy elkezdj velük mélyebben ismerkedni – a négy fal között amúgy is jól jön némi alkohol. Ebben nyújt nagy segítséget Laposa Zsófia borász, elindította ugyanis online borkóstoló kurzusát, ahol mindent megtudhatsz és megtanulhasz a borokról! Már három rész lement ugyan, de még nem késő csatlakozni, hiszen rengeteg izgalmas téma lesz!

Az első adásokban Zsófi a Laposa Otthoni válogatás borait veszi majd sorra, amelyeket kedvezményesen meg is lehet rendelni, és ingyen házhoz is viszik. Utána pedig nincs más dolgod, mint magával a borásszal végigkóstolni az összes bort – így megtudod, melyik fajtára mi jellemző, és hogyan kell helyesen bort kóstolni. A korábbi adásokat utólag is visszanézheted a Facebookon – legutóbb például a kéknyelűről volt szó, ami eleve egy nagyon különleges borfajta.

Fotó: Pixabay

De ha most nem szeretnél egy egész csomag borra költeni, az se gond, mert más téma is lesz. Elsajátíthatod a szőlészet-borászat alapjait, online minikurzusok keretében. 

Lássuk, miről lesz szó, az élő adásokat itt tudod követni illetve visszanézni: 

  • Március 27. péntek, 19:00: Szőlész-borász alapok: szőlőfeldolgozás-mustkezelés
  • Április 1. szerda, 20:00: Online borkóstoló: Laposa Rizling
  • Március 28. szombat, 20:00: Online borkóstoló: Laposa 4 Hegy
  • Április 3. péntek, 19:00: Szőlész-borász alapok: erjesztés és újborkezelés
  • Április 10. péntek, 19:00: Szőlész-borász alapok: a bor harmóniája, palackozás
  • Április 17. péntek, 19:00: Szőlész-borász alapok: érzékszervi vizsgálat 
  • Április 18. szombat, 19:00: Apukám Világa online borkóstoló és bemutató
  • Április 24. péntek, 19:00: Szőlész-borász alapok: a pezsgőkészítés alapjai – Hogyan készül a Prosecco?

Alig egy hónap alatt tehát igen fullos képzést kaphattok Laposa Zsófitól. Hajrá!

Kovászkészítés Szabival!

Nem tartozol azok közé, akik felvásárolták a város teljes élesztőkészletét? Semmi gond! Állj neki kovászt készíteni! Ebben segítségedre lesz Szabadfi Szabolcs pék, aki online kovászkurzust indított, szintén a Facebookon. A kovásszal egy baj van: legalább 5-6 nap, amíg elkészül, és lehet vele sütni, jó hír viszont, hogy nem kell hozzá más, mint liszt, víz meg egy picike meleg, hogy a kovász élni kezdjen. 

Ha te sem jutsz élesztőhöz, itt az ideje, hogy elkészítsd életed első kovászát, már csak azért is, mert ezerszer egészségesebb, mint az élesztő. A kovász egy élő dolog, éppen ezért mindennap etetned kell majd, legalább a karantén idején! Ne felejts el nevet adni neki, Szabi karanténkovásza például Karti névre hallgat. 

Főzz a világ leghíresebb séfjével!

Kétségkívül a világ egyik legnépszerűbb programja közé tartozik jelenleg Massimo Bottura három Michelin-csillagos olasz szakács főzős videója. Massimo Bottura a járványtól leginkább sújtott észak-olasz régióból származik, itt található Osteria Francescana nevű étterme is, amit a járvány miatt már márciusban bezárt. Jelenleg Beverly Hillsben tartózkodik családjával, amerikai származású feleségével, Alexa nevű lányával, Charlie nevű, autista fiával, valamint kutyájával.  

Massimo Bottura, forrás: Facebook/ Massimo Bottura

A #kitchenquarantine hashtaggel ellátott videókban az ő életükbe és konyhájukba leshettek be. Bottura minden este, pontban nyolckor 1,3 millió Instagram-követője előtt főzi meg a család vacsoráját. Néha a posztok alá érkező kérdésekre is válaszol, ezeket lánya, Alexa teszi fel neki angolul, és a receptet is elmagyarázza angolul is.

Nem kell félni, hogy nem tudjátok majd utánozni a világhírű séfet, hiszen ő is karanténban él családjával, és igyekszik a legegyszerűbb alapanyagokat használni. Massimo Bottura egyébként is az ételpazarlás elleni küzdelem egyik legnagyobb harcosa, így minden alapanyagot és maradékot felhasznál főzés közben. Még a facsart narancs után visszamaradt rostból is lekvárt főz, és simán előveszi a tegnapi palacsintát. Itt a tökéletes alkalom, hogy egy három Michelin-csillagos séftől tanuljatok főzni!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?