Hirdetés

Budapest legmenőbb piacai

Hirdetés

Budapest legmenőbb piacai

Hirdetés
A piacra járás mióta világ a világ sokkal többről szól, mint a főzéshez szükséges alapanyagok beszerzése – és akármennyire is fáj ezt bevallani – sajnos arra, hogy ez egy szuper közösségi program, nem a 21. századi gasztroarcok és hipszterek jöttek rá. Bárkivel is induljunk neki, olyan aktív időtöltés ez, ami amellett, hogy szórakoztató és hasznos, összeköthető a beszerzett alapanyagok közös elkészítésével, és persze elfogyasztásával. Ha pedig mégis egyedül indulnánk el, és senki nem segít cipekedni, akkor bátran csapjunk az oldalunkra egy banyatankot, ma már kifejezetten menő darabokat is találunk.
Hirdetés

Budapesten rengeteg piac közül válogathatunk, mindegyiknek megvannak a maguk egyedi vonásai, más és más okok miatt lehet őket szeretni. Nem mindegy, hogy hová, sőt az sem mindegy hogy mikor megyünk, ha épp egy thai tésztát szeretnénk összedobni, esetleg a legszínesebb termelői zöldségekre vágyunk, vagy csak ennénk valamit. A személyes toplistám sok éve formálódik, íme, a legtutibb tippek.

Fotó: Hartyányi Norbert

Belvárosi Vásárcsarnok

A központi elhelyezkedésen és a gyönyörű épületen túl a fő érv amellett, hogy meglátogassuk, az a hihetetlen választék. Belépve a baloldali részen inkább olcsóbb árakat, jobboldalon pedig különleges hozzávalókat találunk. Egész évben állandó beszerzési forrásom, ha friss korianderről, vagy különlegesebb gombákról van szó, de húzott már ki a bajból, amikor nyár közepén fotóztunk téli recepteket, és sütőtök kellett. Nagy kedvencem az alagsorban található Steak shop, ahol nemcsak mesés érlelt marha kapható, de a minden karácsony előtt innen szerzem be a töltött káposztához a füstölt oldalast. Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a közvetlen szomszédságában található az Ázsia Bt. nevű élelmiszerbolt. Ha valaki véletlenül még nem futott bele a mára már fogalommá vált névbe, akkor annyit érdemes tudni róla, hogy ha bármilyen különlegesebb hozzávalóra van szükség, akkor itt érdemes először keresni; nem sok olyan akad a nagyvilág fűszerei között, amit itt ne találnánk meg. A csarnok egyértelmű hátrányai a zsúfoltsága és az őstermelők szinte teljes hiánya. Ugyan a napközben jelentős számú turista között kell szlalomoznunk, reggel 8 előtt azonban csak a legelszántabbak merészkednek ki. Ilyenkor nyugodtan válogathatunk a friss áru között, végignézhetjük, ahogy a halasok bontják az aznapi fogást, és összességében egy sokkal élhetőbb arcát mutatja a piac.

 

Lehel csarnok

Ez volt az első piac a Budapestre költözésemet követően, ahol rendszeresen megfordultam, az utóbbi években rengeteget erősödött a hely, a fő vonzereje vitathatatlanul a középső, őstermelőkkel teli rész. A választék és a látvány felér egy vegán tündérmesével, amitől nem csak a növényevők fognak elgyengülni: rengeteg féle, sosem látott színű zöldség, gyümölcsök, friss fűszernövények, salátafélék, chilik. Nem csak nyáron érdemes beugrani, néhány izgalmas gyökérzöldség (pl. színes répák) még szezonon kívül is akad. Számomra kihagyhatatlan rész szombat reggelenként a lángosos pult, már csak a hangulata miatt is. Eszünkbe se jusson semmiféle újragondolt, fúziós lángost várni, nincs itt semmi flanc, egyszerű sajtos-tejfölös, sok fokhagymával, kis asztal mellett ácsorogva, általában vadidegenek társaságában elfogyasztva. Nem lehet nem imádni.

Fotó: Hartyányi Norbert
Fotó: Hartyányi Norbert

Hunyadi téri piac

A belváros rejtett kis gyöngyszeme nyaranta. Szigorúan csak szombat reggeli program, és akkor sem minden részét érdemes átmustrálni. A külső, épület előtti rész az igazán érdekes: csodás, valódi termelői áruval van zsúfolva ez a rész. Szezonjában olyan és annyiféle paradicsom van itt, amin, nyáron heteken keresztül éltünk, egy baj van vele, a szombati zsákmány, akármennyit is vettünk, nagyjából kedd magasságában mindig elfogyott. Bonyolítani nem kell, egy kevés citrom, só, jóféle olívaolaj, esetleg valami ízben passzoló sajt. És ha már sajt, akkor az épületbe is megéri benézni, főként a Boci Tejbolt miatt. Ne ijedjünk meg, senki nem akar tömlős sajtot ránk sózni, a környék egyik legigényesebben összeválogatott kínálatát találjuk itt, akár hazai, akár külföldi tejtermékekre utazunk.

 

Fény utcai piac

Élet a Duna túlsó partján is van, ami a piacra járást illeti. Bár az első dolog, ami eszembe jut a Fény utcai piacról az, hogy érzékelhetően drágább, időnként mégis érdemes beugrani, mert a választék bőven kárpótol, főleg hétvégenként. A szuper húsok és zöldségek mellett itt található – az igen puritán nevű – Sonkás és Sajtos is. Ők főként külföldi termékekben erősek, bár az utóbbi időben egyre több saját termékük is akad. Az emeleti Sonkásnál például kiváló prosciuttok, pancetták, chorizók várnak. Ne ijedünk meg a kissé borsosabb áraktól, ebből közel sem annyit kell számolni egy főre, mint mondjuk egy csirkemell sonkából. A cég pár éve nyitotta meg kistestvérét, földszint végében található Sajtost, ahol a kínálat épp annyira lenyűgöző, akár vajról, akár olívaolajról, akár különböző sajtokról van szó.

Fotó: Hartyányi Norbert
Fotó: Hartyányi Norbert

Termelői piacok

Egyre népszerűbbek azok a heti egy-egy napon nyitva tartó piacok, melyeknek például romkocsmák adnak otthont. Ezek igazi élmény-piacok, melyek esetén – amellett, hogy ezek a helyek minőség szempontjából is magasra teszik a lécet – sokkal hangsúlyosabb, hogy azért látogatjuk, mert jó ott lenni. Míg a hagyományos csarnokokban ritkán jut eszünkbe rögtönzött pikniket tartani, ezeken a helyeken még ez sem ciki, sőt a világ legtermészetesebb dolga.

A műfaj legnépszerűbb képviselője egyértelműen a vasárnapi Szimpla őstermelői piac. A szervezés zseniális, a gondosan összeválogatott termelői csapat még télen is képes olyan portékát villantani, ami miatt érdemes ide ellátogatni, emellett minden alkalommal van meleg étel és zene. Pont ez az imádnivaló mivolta az, ami az egyetlen hátrányát okozza, azaz az óriási tömeget, ám ez is megúszható, ha a kevésbé forgalmas délelőtti órákat választjuk inkább.

Viszonylag új ezen a fronton, de számomra szerelem első látásra az Élesztőházban található Pancs gasztroplacc. Az elejétől jó érzékkel lettek megválogatva a termelők, mostanra pedig kezd beállni egy olyan stabil kínálat, amelyre bátran hagyatkozhatunk a vasárnapi ebéd alapanyagainak beszerzésekor. Akad néhány igazi különlegesség is, a kedvenceim – a teljesség igénye nélkül – a Reni’s veggie world zöldségei, a füstölt libás pult és a vegán sütiket készítő Sztupák Szonja. Ebédelni itt is tudunk, és mivel egyelőre kisebb a tömeg, van időnk arra is, hogy vásárlás közben a termelőket faggassuk.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?