Különleges hamburgert és valódi házi gesztenyepürét találtunk Mezőtúron
Elhatároztam tehát, hogy benézek. (Szarvasra egyébként egy csodás reggeliző miatt mentem, amiről itt írtam.) Bár a név alapján egy olaszos helyre gondoltam, a rendelés és egy beszélgetés végére kiderült számomra, hogy ez csak a látszat.
Édesanyja álmát valósítja meg Zsolt
Bár való igaz, a Buona Sera pizzériaként indult, meséli a tulajdonosa, Prifer Zsolt. A pizzéria még anyukája nagy álma volt. Édesanyja sokáig lángossütőt üzemeltetett, sokak szerint a környék legjobb lángosát sütötte, mindig nagy sor állt előtte a piacon. Régóta tervezte, hogy egyszer a lángosról pizzára térhessen át. Szerencsére anyukája a pizzéria megnyitását még megérhette, de nem sokkal utána nagyon fiatalon, 47 évesen elhunyt. Ezt követően az étterem Zsoltra maradt, aki ekkor még csak 21 éves volt, és eleinte csak azért vitte tovább az egységet, hogy édesanyja álmát megvalósítsa. Nincs vendéglátós múltja, teljesen mást tanult. Mint mondja, ő az étteremmel együtt nőtt fel.
Azóta is a legjobb tudása szerint igyekszik vezetni a helyet és folyamatosan fejlődni. Mára például eljutott odáig, hogy a hamburgerhez mindent teljesen saját kezűleg készít, a bucitól kezdve a húsig, így igazi kézműves hamburgert kóstolhattok nála. Zsolt azt mondja, most kezdte érezni, hogy az ételekben már benne van a saját személyisége.
Nemzetközi konyha Mezőtúron
Hangsúlyozza azért, hogy vidéken mindig sokkal nehezebb a fejlődés és a megújulás, hiszen a közönség sokszor ragaszkodik a megszokott, hagyományos ételekhez. Ennek ellenére lokálpatriótának tartja magát, soha nem is szeretné elhagyni Mezőtúrt még akkor sem, ha esetleg máshol könnyebb lenne. Próbál mindenkinek az igényeihez igazodni, ezért kínál egyébként kifejezetten kedvező árú, hagyományos fogásokkal tarkított ebédmenüt. Az állandó étlapra azonban Zsolt olyan ételeket tesz, amik már sokkal inkább az ő személyiségét domborítják ki, és kizárólag minőségi alapanyagokból készülnek.
„Nem olasz éttermet viszek, hanem nemzetközi konyhát. Az olasz név inkább az olasz életérzésre és családias hangulatra utal” – magyarázza Zsolt. És az üzenet azonnal világossá is válik, ha szétnézünk az étterem falán: családi fényképek mindenütt, és sok, Zsolt édesanyjához köthető emlék. Tényleg látszik, hogy az étterem a második otthona. Azt szeretné, hogy itt is olyan fesztelenül érezzék magukat a vendégek, mint egy olasz helyen.
Szétnéztünk az étlapon
Az étlap tényleg gyakran változik és friss, Zsolt gyakran újít annak megfelelően, hogy éppen mit kap a környéken. Sok helyi terméket használ, sajt-ügyben el van kényeztetve, mozzarella is készül helyben, valamint van Mezőtúron egy bivalytelep, ahol valódi burratát készítenek neki. Ezt meg is tudtuk kóstolni egy csodás hamburgeren, ami hihetetlenül látványos.
Burrata burger
Nemcsak a buci házi, hanem a bazsalikomos pesztó is. Megy bele a 100%-os magyartarka-húspogácsa, vékonyra szelt parmezánchips, majd a tetejére a burrata. Nemcsak szép, hanem laktató és finom is, és most már a húspogácsa is helyben készül. A Burrata burger eredetileg havi ajánlatként szerepelt a kínálatban, de annyira népszerű, hogy továbbra is étlapon marad (2990 Ft).
Sültpaprika-krémleves
Kóstoltam egy sültpaprika-krémlevest is. A grillezett paprika selymes ízt kölcsönzött neki, került bele feta sajt, és a ropogósság kedvéért egy kis baconchips. Nagyon laktató és különleges leves. (Ára: 1490 Ft)
Porchetta
Kértem egy porchettát, azaz göngyölt, bőrös malacot is, ami egy különleges, sült fokhagymás burgonyapürével készült, ezt is nagyon ajánlom. (Ára: 3990 Ft)
Házi gesztenyepüré
A legnagyobb kedvencem azonban a házi gesztenyepüré lett: ez amúgy is az egyik gyengém, nagyon szeretem, de viszonylag ritkán eszem. Egyrészt mert nem sok helyen kapható jó minőségben, másrészt kerülöm a sok tejszínhabot. Pedig ebben aztán van tejszín bőven, méghozzá valódi, 30 százalékos házi tejszín – szintén egy környékbeli farmról. (Ára: 1190 Ft)
A húsimádók imádni fogják
A Buona Sera egy húshangsúlyos étterem, és Zsolt szerint ez a jövőben is így marad. Természetesen a vegáknak is kínál opciókat, de ő az állati eredetű alapanyagokban hisz, és egyelőre marad is ezen a vonalon. Szerinte az Alföldön még amúgy is inkább a húst keresik a vendégek. Nemrég szeretett bele a barbecue-vonalba, nyáron a teraszon is pörög ez a műfaj, és szerencsére egyre többen keresik.
Az étlap egy kissé túl széles, muszáj lesz majd szűkíteni szerintem, ha még inkább a minőség felé szeretnének mozdulni. Jelenleg a gyrostáltól a hamburgeren és az olasz tésztákon át a kijevi csirkemellig minden szerepel rajta, valamint pizzából is van 30-féle. Ez utóbbit is szeretné Zsolt lejjebb vinni, ami szerintem szintén jó döntés. Prifer Zsolt tényleg nagy szenvedéllyel vezeti éttermét Mezőtúr központjában, és bár még van hova fejlődnie, ezt maga sem rejti véka alá, szerencsére örömmel fejlődik is.
Buona Sera Ristorante
Cím: 5400 Mezőtúr, Dózsa György út 26.
Ha tetszett a cikk akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!