A Café Vian legalább annyira a Liszt Ferenc tér része, mint a Zeneakadémia. A téren keresztülsétálva itt a legnagyobb a nyüzsgés, olyan hely, ahova akkor is ösztönösen be akarsz ülni, ha még soha nem jártál itt. Reggelire, családdal ebédre, vacsorára, barátokkal borozásra, kávézásra, koktélozásra – bármikor beugorhatsz.
A Café Vian 24 éve a budapestiek kedvence
Amíg Magyarországon az éttermek átlagéletkora 4-5 évre tehető, a Vian már 1998 óta a Liszt Ferenc tér része. Nem tagadom, az én szívemben külön helyet foglal el: öt éve járok ide, mert az, amit képvisel, számomra érték. A személyesség, a kedvesség, az otthonosság érzése és persze a jó kaják terén egyszerűen verhetetlen.
Városi Péterrel, a Vian társtulajdonosával beszélgettem, akit a törzsvendégek biztosan ismernek, mert sokszor ő maga fogadja a vendégeket, bár azt már kevesebben tudják, hogy övé a hely. A Viant anno franciák nyitották, akkoriban még kevés volt a teraszos hely Budapesten, unikumnak számított, ha láttál egyet-egyet. Aztán, ahogy teltek az évek, Péter és két barátja megvették a Viant, és létrehozták azt az atmoszférát, amihez a mai napig hűek.
Péternek nagyon fontos, hogy a vendégekkel jó kapcsolatuk legyen, és ennek megfelelően választja ki a kollegáit is. Mindig mindenkihez van egy-két kedves szavuk, már messziről mosolyognak, olyan ide betérni, mintha egy régi barátodhoz érkeznél. Pont emiatt az idejárók jelentős része törzsvendég – magyar és külföldi is –, van, aki már 20 éve:
„Sok olyan vendégünk van, akik itt nőttek fel. Kamaszként, egyetemistaként úgy kezdtek el idejárni, hogy beült egy 4-5 fős társaság, low budget-tel, de ez nekünk nem jelentett problémát, szívesen láttuk őket. Ma ezek a vendégek visszajárnak, közülük sokaknak már nagy cége, ügyvédi irodája van, itt tartják a céges bulikat, karácsonyi partikat, és a családi eseményeket is. A törzsvendégek nekem nagy boldogságot jelentenek.”
„Nem egy hype-olt instahely vagyunk”
A vendégkör egyébként széles: 18 évestől a 99 évesig, a diáktól az üzletemberen, családosokon át az idősebbekig mindenkit megtalálsz itt. Péter a vendégei összetételére a legbüszkébb:
„Nem egy hype-olt instahely vagyunk. A Vian egy intézmény lett, ahol sokféle ember megfordul. A Zeneakadémiáról ide járnak a művészek, a régi törzsvendégek sokszor már a családdal jönnek, a baráti társaságok is visszajárnak, és visszatérő külföldi törzsvendégeink is vannak.”
Mialatt beszélgettünk, belépett két idős hölgy, az egyik babakék, a másik rózsaszín kosztümöt viselt – pont úgy néztek ki, mintha egy filmből léptek volna ki. Péter felugrott őket üdvözölni – több éve visszatérő vianosok ők is.
A Viant a hollywoodi hírességek is ismerik: kanalazott már itt levest Adrien Brody, és a Szex és New Yorkból Mr. Bignek, azaz Chris Noth-nak is bejött a Vian-életérzés.
Zseniális kaják Café Vian módra
A covid-járvány a Viant kevésbé viselte meg: a személyzet 75 százalékát meg tudták tartani, köszönhetően a törzsvendégeknek, a lezárások alatt rengetegen rendeltek tőlük. 2020 novemberében kezdték el a kiszállítást, ami meg is maradt a mai napig.
A klasszik fogásokat kedvelők itt pont úgy megtalálják a kedvükre valót, mint azok, akik valami extrábbra vágynak. Az előételeken, leveseken át a tésztákig, a húsos, halas és a húsmentes kajákig van minden. De ha csak csipegetnél valamit, akkor mártogatósok, sajttálak közül is választhatsz. Sőt, vannak külön éjszakai ételek és desszertek is, amiket 23:30-tól hajnal 1-ig falhatsz.
A Cézár-salátájuk verhetetlen csakúgy, mint a házi hamburgerjeik, a bécsi szelet (ami pont annyira lóg le a tányérról, amennyire kell), és a vörösboros marhapörkölt is zseni. Legutóbb tárkonyos pulykaragulevest és roston kacsamellfilét ettem Vian módra. A leves annyira gazdag húsban és zöldségekben, hogy valójában már önmagában is beillik főételnek.
A kacsamellfilé grillezett libamájjal, ratatouille-jal, olívával és rösztiburgonyával tobzódik a tányéron – úgy, ahogy az a nagykönyvben meg van írva.
Az adagok korrektek, a tálalás mindig szép, és az ízekben sem csalódtam még egyszer sem. A desszerteket se hagyd ki, mert nagyon finomak! A mille-feuille, a francia túrós rétes, a citromtorta, a profiterol, a crème brûlée is megtalálható az étlapon, és ha csokirajongó vagy, akkor a csokoládéfondant a te desszerted, muszáj megkóstolnod! A menüsort én is ezzel zártam, a frissen sütött csokoládés piskótából forró csokoládékrém bugyog ki, amit krémes tejmártással tálalnak – annyit mondhatok, extra finom!
Cím: Café Vian, 1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 9.
(Nyitókép: Facebook/Café Vian Bistros)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!