Családi étterem, megbízható minőség: ritka, mint a fehér holló, de a Jardinette ilyen
Egy családi helyen olyan étlapot kell összeállítani, amiről egy kisgyerekkel érkező család éppúgy tud választani, mint a velük érkező nagyszülők. Emellett gondolni kell arra is, hogy a családi ebédelés hétvégi műfaj, márpedig az éttermet hétköznap is fel kell tölteni. A lehető legritkább eset, amikor ez jól működik, ráadásul tényleg olyan minőségben és árakon, hogy utána mindenki elégedetten távozik. Ennek persze elsődleges oka nyilván az, hogy Magyarországon még mindig nem olyan nagy divat vendéglőbe járni, inkább az otthoni családi ebédek terjedtek el. Kevés az olyan család, amelyik a vasárnapi húslevest éttermi étkezésre cseréli, így nem is éri meg annyira ráállni erre a műfajra.
Egyszerre hagyományos és modern
Éppen ezért üdítő színfolt, ha van olyan hely, amelyik ezt megugorja, ráadásul jól, és a választékban is túl mer lépni a megszokott magyaros vonalon. Ennek egy nagyon-nagyon jó és kedves példája szerintem a Jardinette, ami nagyjából mindent egyesíteni tud, amit egy ilyen étteremnek tudnia kell. Eleve nagyon szép és ízléses a hely, én már azért hálás tudok lenni, ha a családi étterem alatt nem csárdahangulatot kell érteni. Tágas, világos terem, szép dekoráció, gyönyörű terasz és télikert. Ezen a helyen közel száz éve vendéglő üzemel egyébként, a Sashegy régi lakói még Szürke Csacsi néven ismerhették, húsz éve azonban már Jardinette néven fut. Nevét a valóban szép kerthelyiségéről kapta.
A Jardinette talán pontosan azért tudta megtalálni a közönségét, mert igen jól egyesíti a budai vendéglők hagyományait a modernebb elvárásokkal. Kellemes ide beülni vasárnap délután, hiszen tényleg többgenerációs családok ebédelnek egymás mellett, ugyanakkor fiatal párok, sőt egyedülálló emberek is. Egyik törzsvendégük például egy nyugdíjas kémiaprofesszor, aki rendszeresen érkezik ebédelni, és igen gyorsan hozták is neki a “szokásosat”. Mi is a Jardinette-be ültünk be múlt vasárnap, és nem bántuk meg.
Jardinette: mindenki talál kedvére valót az étlapon
Én nagyon bírom az étlapjukat: épp annyi klasszikus fogás található rajta, amennyi ahhoz kell, hogy egy hagyományos vendéglős étlaphoz szokott vendég se legyen elveszve. Ugyanakkor a könnyebb vagy akár vega ételek kedvelői is találnak maguknak fogásokat. A szokásos étlap mellé gyakran szerveznek tematikus heteket, a mostani is ilyen, olasz hét volt. Ennek keretében több olasz tésztát vagy éppen ossobucót is készítettek.
Mi rendeltünk a klasszikusokból is bátran, mint a harcsapaprikás túrós csuszával vagy éppen a rántott sertésszűz, és kóstoltunk egy vegetáriánus ételt, a céklás rizottót is. Az olasz kínálatból előételként bruschettát kértünk. Friss, ízletes fogásokat kaptunk, nem óriási, de kellemes adagokkal. Talán csak a krumplisaláta szorulna némi finomhangolásra és több ízre, illetve a madársalátára is elkélne némi ízesítés, hiszen annak önmagában nincs sok íze, de ezt leszámítva minden tökéletes volt. Még a rizottó is, pedig azt tényleg kevés helyen tudják jól elkészíteni.
Isteni sütik
A Jardinette süteménykínálatát is csak dicsérni tudom, jóval több, mint egy egyszerű éttermi desszertlap. Nyáron egyébként a kerthelyiség egy részében külön fagyizót is működtetnek, ahol saját maguk főzik a fagyit. De a süteményeket is mind maguk készítik, kedvencünk a friss túrógombóc mellett Dédi csupa dió tortája, ezt nagyon ajánlom kóstolásra. Vegán étrendet követők sem maradnak hoppon, nekik ajánlott a mangós chia puding, ami teljesen cukor- és laktózmentes. Alapanyagaikat több kistermelőtől válogatják össze, figyelnek a szezonalitásra, és ez még a desszertlapon is megmutatkozik. A sajttál is egy kézműves sajtűhelyből érkezik.
Étterem minden alkalomra
Amiről szót kell még ejteni, az a borkínálat. Sok, kevésbé ismert magyar termelőtől is válogatnak, akik kifejezetten ritkább tételekre vágynak, azok sem fognak csalódni. Emellett rendszeresen szerveznek borvacsorákat is, ami szintén egy kedvelt programja a helynek. Ezeken a vacsorákon ráadásul a séfüket is jobban szabadjára engedik, aki így ki tud lépni a megszokott, vendéglős keretek közül, és a különlegesebb fogások és alapanyagok is előkerülnek. A borvacsorák ára itallal együtt 15 ezer forint körül van.
Bármilyen családi eseményhez őszintén ajánlom a Jardinette éttermet. Egy olyan hely, ami remekül tudta egyesíteni a hagyományos vendéglátást a modern kor kihívásaival. Az áraik is rendben vannak, bár oda kell figyelni, mert azért bőven szerepel az étlapon 4-5 ezres főétel is. Hétvégi ebédek alkalmával számítani kell a hosszú várakozási időre is, ami néha kellemetlenné teheti az élményt.
Jardinette Kertvendéglő – 1112 Budapest, Németvölgyi út 136.