Néhány üveg szuvenír-sör helyett a Csehülünk tulajdonosa, Szabó Tibor gondolt egy nagyot, és életre hívott egy, az utazásai által ihletett, családias hangulatú vendéglátóhelyet. Egy közösségi térként is funkcionáló minőségi söröző igénye már régóta foglalkoztatta a környék lakosait, az pedig, hogy nem csak inni, de enni is lehet, hab a tortán!
Ülve jött a gondolat: Csehülünk!
„27 éve lakom Telkiben, és bár volt már jó pár próbálkozás ezen a helyen előttünk, mindegyik bezárt, amit nem értettem, mert szerintem egy ekkora falunak el kéne bírnia egy éttermet! Én nagy sörös vagyok, 10-15 éve járunk ki Csehországba sörözni a barátokkal, évente egyszer-kétszer. Egy nyári foci után, miután meghallottam, hogy ismét bezárt az aktuális egység, felmentem az otthonunkba, kivettem egy sört a hűtőből, leültem a földre, és mondtam a fiamnak, hogy kibérelem a helyet, csinálok egy cseh sörözőt, aminek az lesz a neve, hogy Csehülünk. Innen jött az egész. Én nem vagyok szakmabeli, közgazdász vagyok a mai napig, inkább vendég vagyok a helyeken” – meséli Tibor.
A nagy márkák helyett kisebb, kevésbé ismert kisüzemi sörök vannak a csapon, a téli időszakban minimum 4, nyáron viszont legalább 6-féle különböző típus.
Az eleinte sörözőnek indult helyen viszont hamar kiderült, hogy CSAK sörből nem fogja tudni fenntartani magát. Ezért elkezdtek kísérletezgetni a konyhával, de a sörök mellé nyilván nem pad thai-t vagy sushit fognak kínálni. Így született meg a jelenlegi étlap, ami alapvetően – a vendégek igényeit figyelembe véve – egy folyamatos fejlődés eredményeképpen a cseh vonal mellett a magyaros és nemzetközi cseh ételekre épít, de a tipikus street foodot sem mellőzi.
Hermelint és csülköt is kóstoltunk
A kedvenc cseh ételem (és igazából az egyetlen, amit ismerek) a hermelin. Ez a pácolt, érlelt sajt csak színében hasonlít a cuki szőrgombóchoz, semmi hús nincs benne! Ami viszont van, az repceolaj és fűszerek. Az állaga még krémesebb, mint egy klasszik camembert-nek, friss kenyérrel pedig töménytelen mennyiségben tunkolható.
Csülök káposztával
A sör eleve egy laktató ital, nem véletlen nevezik folyékony kenyérnek is. Az alkohol viszont közismerten éhessé tud tenni, így a nehezebb fogások is könnyebben csúsznak. Ezt a gigantikus csülköt mondjuk kötve hiszem, hogy egy lendülettel benyomja valaki, viszont szép lassan el lehet falatozni – vagy hazavinni másnap ebédre. A pirult bőr és a szaftos, omlós hús titka, hogy először lassan megfőzik, majd utólag fritőzben pirítanak rá egy erőset, nem pedig sütőben szárítják készre.
Grillezett vajhal zöldségkörettel
Az sem marad éhen, aki kicsit jobban vigyáz a vonalaira. A grillezett vajhal grillezett zöldségekkel bármilyen diétába belefér, ellenben sok extrát ne is várjunk tőle. A halhús puha, szálkamentes, de az egész étel alapvetően egy natúr ízvilág, extra fűszerek vagy öntet/mártás nélkül.
Kellemes terasz a helyi igényekre szabva
A Csehülünk erőssége a tipikus cseh és hazai ételeken kívül nyilvánvalóan a sörkínálat, ami a környéken máshol nem elérhető. Az első évektől eltérően ma már nem csak ismerősök és barátok a Csehülünk vendégei. A környéken élő sör-fanatikusoknak kánaán a kellemes terasz, ahol az se baj, ha egy kései ebéd esti dorbézolgatásba csap át. Oh, és miért épp 2089-ig tart nyitva? Aki tudja, mi Telki irányítószáma, már sejti is a választ a kérdésre… 🙂
Cím: 2089 Telki, Muskátli u. 1/b
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!