Hirdetés

Csernobili növényekből gyártana vodkát egy tudóscsoport

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Csernobili növényekből gyártana vodkát egy tudóscsoport

Hirdetés
Elsőre nagyon morbidnak hangzik, hogy a csernobili katasztrófa érintett területein fellelhető növényekből készítenek kézműves vodkát tudósok. Azonban a több éven keresztül tartó kutatások kimutatták, hogy egyáltalán nincs ok az aggodalomra, nyugodt szívvel fogyaszthatjuk, és ezzel még támogathatjuk is a jövőben az ottani közösségeket
Hirdetés

„Azt hiszem, ez a legfontosabb palackozott szeszes ital a világon, mert elősegítheti az elhagyott területek környékén élő közösségek gazdasági fellendülését” – nyilatkozza ebben a videóban Jim Smith, a Portsmouthi Egyetem professzora. Egy hároméves kutatási projekt eredményével támasztja alá azt az állítását, miszerint az elkerített, veszélyes övezeteken belül termesztett gabonákból teljesen tiszta, jó minőségű vodkát lehet előállítani. 

Csernobil
Fotó: pixabay.com

A különböző gabonákban ugyan találtak némi sugárszennyeződést, de az ital előállításához használt vízgőz-desztillációs eljárásnak köszönhetően nyoma sem maradt azoknak. Pontosabban csak annyi visszamaradt természetes szenet tartalmazott, amennyi a többi szeszes italban is megtalálható. A desztillált alkoholt ásványvízzel hígították fel, amely a várostól 10 kilométerre található mély víztározóból származik. Ennek kémiai tulajdonságai hasonlóak a franciaországi Champagne régióban található talajvízhez.

Atomik
Fotó: newfoodmagazine.com

Céljuk, hogy olyan, értékes terméket állítsanak elő, amely a fő kizárási zónán kívüli térségek gazdasági fejlődését támogatja. Az eladásokból befolyt összeg 75%-át a környékbeli közösségek kapnák. Ezenkívül pedig sokak számára munkalehetőséget is biztosítana az üzlet. A kutatási jelentést pozitívan fogadta az ukrán állam, így nagy esély van rá, hogy hamarosan elindul az ATOMIK-nak keresztelt vodka nagyüzemi gyártása, ami évi 500 palackot jelentene.

A kezdeményezés nagyon szimpatikus, de nekem személy szerint egyelőre még nem jött meg a kedvem hozzá. Mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy mi sül ki belőle a jövőben.Forrás:
https://www.newfoodmagazine.com/news/90253/scientists-produce-vodka-chernobyl/
Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?