Két vendéglátóhely összeállt, és megszületett a legjobb pizza Balatonakarattyán
A legjobb persze az lenne, ha minden nagyobb városban lenne egy csodás nápolyi pizzéria, amit egész évben eltart a törzsközönség. Amíg azonban ez nincs, addig összességében én nagyon örülök a visszafogott, minőségi helyeknek a Balatonnál is. A Digó pizza pedig úgy tűnik komolyan veszi a nyarat, hiszen idén nyáron két balatoni egységet is nyitott, pár hete Szigligeten, múlt héten pedig Balatonakarattyán, az Apacuka Kávéházzal összeállva.
Digó pizza és Apacuka: irány a Balaton!
Én már a helyszín miatt is nagyon bírom őket: nem a parton és nem is az út mellett, hanem egy viszonylag elhagyatottabb, üresen álló telken nyitottak meg, a Lidó stranddal szemben. A hely Apacuka Kert és Digó Pizza Pop-up néven fut, jelezve, hogy közös projektről van szó. Az Apacuka egy nagyon laza kis bisztró a Nagymező utcában, ezúttal azonban úgy döntöttek, a Balatonhoz csak az italválasztékot viszik, és kérnek mellé egy szép nagy, fatüzelésű kemencét a Digótól. Ez múlt héten meg is érkezett, így elindulhatott a buli.
Az elsők között próbáltam ki a helyet, annyira odavagyok a jó pizzáért, ami az egyik legkézenfekvőbb választás, ha az ember gyorsan akar valami igen jó kajához jutni. Igaz, a gyorsasággal pont erős problémák voltak, viszont a minőséggel kicsit sem.
Valószínűleg a nyitóbuli nagy rohamával nem számoltak, mert mi másnap délben estünk be, és igencsak korlátozott volt a kínálat. Egészen konkrétan csak Margherita pizzát tudtunk kérni, semmi mást, minden alapanyagból kifogytak ugyanis. Pedig hát a Digónál elég komoly tételeket tudnak készíteni, a koktélparis, sonkás, burratás pizza például nagy kedvencem. De még ennél is nagyobb kedvencem az egyik előétel, a Burrata a kemencéből. Ezt pontosan így képzeljétek el, ahogy hangzik: cserépedényben paradicsomszósz és burrata (lágy, gyúrt sajt), kemencében jó forróra melegítve, hozzá kemencében sült focaccia, megszórva rengeteg dióval, fenyőmaggal és mézzel.
Sajnos itt most ez sem volt. Maradtunk tehát két Margheritánál, annyi különbséggel, hogy az egyik sima, a másik egy D.O.P., azaz kizárólag eredetvédett alapanyagokat tartalmazó pizza volt, többek között bufala mozzarellával. Hogy mi is az a D.O.P., arról ebben a cikkben tudtok bővebben olvasni.
A Digóról
Papp Zoltán tulajdonos pár éve teljesen amatőrként szeretett bele a nápolyi pizzába, és minden technikát nagyon precízen elsajátított. Lázasan kereste a megfelelő kemencét és hozzávalókat, míg meg nem találta azt, ami számára tökéletes. A nápolyi pizzának szigorúan meghatározott szabályai vannak, amiket mi is leírtunk már ezerszer. Pontosan elő van írva, milyen lisztből, milyen vízből, milyen paradicsomból és sajtból készülhet. És ami ezekből létrejön, az – pont az egyszerűsége miatt – a világ egyik legtökéletesebb étele. A Digó Budapesten több helyszínen is működik, beülős helyük a Kazinczy utcában van.
A nápolyi pizza nagy előnye, hogy gyorsan elkészül, hiszen a 24 óráig kelesztett tészta a 400 fokos, forró kemencében mintegy 2 perc alatt megsül. Éppen ezért volt csalódás, hogy viszonylag sokat kellett várni a pizzánkra, legalább fél órát a két Margheritára, pedig igencsak szellősen voltunk az amúgy hihetetlenül hangulatos kerthelyiségben.
Margherita és margherita
És hogy van-e különbség két margherita pizza között? Mi az hogy! Aki a visszafogottabb ízeket kedveli, és biztosra menne, az válassza a hagyományosat, aki a kicsit erősebb ízeket kedveli, annak a D.O.P. változatot ajánlom. A tészta pedig egyszerűen isteni! Csodásan puha, a paradicsommal pedig kellemesen szaftos állagot képez, és érezni az aromáján, hogy valódi fán sült. Az igazi nápolyi pizza tésztája nem vastag és puha. A nápolyiak összehajtják, és úgy harapják.
Az Apacuka Kert hamar a szívembe lopta magát. A személyzet kedves és aranyos, elég nagy a borválaszték, van habzóbor, amivel én egész este elvagyok. Sört egyelőre kétfélét láttam, viszont többféle házi szörp, limonádé és házi jeges tea is kapható. Koktélokból pedig kifejezetten széles a választék. Már csak a tempón kell egy icipicit gyorsítani, illetve azt sem értem, miért nincs a kertnek legalább egy minimálisan fedett része, hogy eső esetén se kelljen teljesen bezárni. Este 11-ig vannak nyitva szeptemberig biztosan, aztán gondolom, visszacuccolnak majd a Kazinczy utcába…
Apacuka Kert és Digó Pizza Pop-up, 8172 Balatonkenese (ami valójában Balatonakarattya), Koppány lejtő 6.