A lap újságírója egy New York-i zöldségessel beszélgetett, aki elmondta, hogy míg tavaly májusban 316 kiló zellert adott el egy hónapban, idén májusra ez a szám 564 kilóra nőtt. A Wholefoods Market képviselője szerint ők háromszor annyi zellert adnak el idén, mint tavaly, úgy viszik mint a cukrot. A zöldségkereskedők azonban még emlékeznek rá, hogy tavaly ugyanez volt a kurkumával, tavalyelőtt a korianderrel, azelőtt a mandula, öt éve meg a fodros kel volt az aktuális divat.
Fotó:Pixabay
Nem a mi éghajlatunkon elterjedt zellergumó az őrület tárgya, hanem a zöld angol zeller (más néven zellerszár, vagy halványítózeller), amiből kissé sós, lédús ital nyerhető. Nálunk egyelőre nem ilyen meredek a zellerfogyasztás növekedése, már csak azért sem, mert a szárzeller nálunk jóval drágább, mint a gumós. Bio minőségűt 1200-1500 Ft-os áron kapunk, de szupermarketekben is 5-600 Ft között van darabja, és többnyire import. Itthon is egyre több cikk jelenik meg azonban arról, mennyi mindent gyógyít a zellerlé, és hogy mennyivel egészségesebb lesz, aki minden nap azt issza. Pedig – mint azt a New York Times cikke is hangsúlyozza – tudományos bizonyíték egyáltalán nincs rá, hogy a zeller bárkit is meggyógyított volna valamiből.
Forrás: medicalmedium.com
A zeller népszerűségéhez Amerikában egy nemrégiben megjelent könyv járult hozzá nagy mértékben. Eszerint a zeller napjaink legnagyobb gyógyhatással bíró növénye, ami már milliókat gyógyított meg világszerte. A könyv szerzője,Anthony William azt állítja, hogy számos krónikus és rejtélyes betegségben szenvedő embert látott már meggyógyulni pusztán attól, hogy a minden reggel éhgyomorra megittak pontosan 16 uncia (azaz kb. fél liter) nyers zellerlét. William szerint a gyógyító erő csak a lében érvényesül, a nyers zellerben nem.
Forrás: medicalmedium.com
Szerinte a zellerszár tisztítja a májat és a bőrt, eltünteti az aknét és az ekcémát, gyulladáscsökkentő, erősíti az idegrendszert, segíti az emésztést, égeti a zsírt és a narancsbőrt, elmulasztja a migrént, növeli a férfiasságot, elpusztítja a káros baktériumokat, csillapítja a fájdalmat, és persze gyógyítja a Lyme-kórt és rákot is. Mindezek mellett szinte egyáltalán nem tartalmaz kalóriát (ami valóban igaz), így fogyókúrához is alkalmas.
A zellerimádat mára globális mozgalommá nőtte ki magát, mely mögé számos híresség is felsorakozott, mint Sylvester Stallone, Pharrell Williams, Robert De Niro, Novak Djokovic és Gwyneth Paltrow. Williamnek, aki magát orvosi médiumnak hívja, 2 millió követője van az Instagramon, ahol többnyire stockfotókat és csodás gyógyulásokat posztol. William azt állítja magáról, gyerekkora óta természetfeletti képességei vannak, négy éves korában például ő diagnosztizálta a nagymamája tüdőrákját.
Fotó: Pixabay
Több New York-i lap arról számol be, hogy a dzsúszbárok és a boltok már nem bírják a rohamot, számos helyen zellerhiány lépett fel. Mindez a zeller és a zellerlé árának durva emelkedéshez vezetett. Míg egy font (kb. 45 dkg, azaz kevesebb, mint fél kiló) zeller tavaly átlagosan 2,11 dollárba került, idén már 3,67 dollárt kérnek érte, 3 deci zellerlé pedig a dzsúszbárokban átlagosan 7 dollárba kerül.
Kanadában, ahol szintén sokat cikkeznek a zellerőrületről, ugyanez a helyzet. Egy csomag zeller ára már 4-5 kanadai dollár között mozog, miközben tavaly még 2 alatt volt, de nem egy helyen 10 dollárt is kérnek egy csomó zellerszárért. Ausztráliában a legdurvább a helyzet, ott háromszorosára nőtt a zeller ára, igaz, ebbe az időjárás is beleszólt. Mindeközben persze a zellerlé-őrület a könyv szerzőjének is remekül termel. Például speciális prést is árul, amit állítólag kifejezetten a magas rosttartalmú zeller préselésére fejlesztettek ki, az általa árult étrendkiegészítők száma pedig gyakorlatilag végtelen.
Fotó: Pixabay
És mi a valóság? Az igazság az, hogy a zellerlé csodahatását nem támasztja alá tudományos bizonyíték. Ehhez olyan kontrollcsoportos vizsgálatok kellenének, ahol az egyik beteg csoport zellerlét, a másik pedig placebót iszik. Az viszont igaz, hogy a zeller tartalmaz antioxidánsokat. Egészen pontosan kettőt, apigenint és luteolint, melyek főleg gyulladáscsökkentő hatásukról ismertek. Éppen ezért például ízületi gyulladásban, köszvényben szenvedőknek már régóta ajánlják a zellert. A luteolin állatkísérletekben bizonyítottan csökkentette az allergiát és az asztmát, és úgy tűnt, hogy valóban segít visszafordítani bizonyos rákos folyamatokat. Azt azonban nem tudni, hogy ez embereken is működik-e.
Emellett fontos megjegyezni, hogy ezeket a gyógyhatásokat – ha léteznek – nem konkrétan a zeller, hanem a luteolin okozza. A luteolin pedig számos más növényben ugyanúgy megtalálható. Például petrezselyem, kakukkfű, gyermekláncfű, galagonya, kamilla, borsmenta, oregánó, rozmaring, sárgarépa, így ezek fogyasztása ugyanolyan jótékony hatással bírhat, mint a zellerszáré. Sok szakértő azt mondja, egyszerűen azért érzik magukat jobban a zellerléfogyasztók, mert több folyadékot isznak, mint korábban. Ahogy minden dietetikus hangsúlyozza: egyetlen tápanyag nem fog minket semmilyen betegségből kigyógyítani. Akinek jól esik a zellerlé, és jobban érzi tőle magát, nyugodtan fogyassza, de alapvetően törekedni kell a kiegyensúlyozott táplálkozásra.
És hogy mi lesz a következő superfood-őrület? Annyi bizonyos, hogy Williamnek októberben újabb könyve jelenik meg, amiben tovább dicséri a zellert, a könyv másik főszereplője viszont a pitaja, vagyis a sárkánygyümölcs.