Egyszer már feltérképeztem a lehetőségeket, milyen változatokban elérhető ebédmenü a Corvin negyednél. Aki viszont már unja a cikkben szereplő helyeket, annak javaslom, olvassa tovább a legújabb, 5+1-es listámat! A pláza felső szintjén található “etetőhelyeket” (ahogy nagymamám nevezi a bevásárlóközpontos vendéglátóegységeket) most kihagytam, inkább a környékbeli kis- és nagyutcákat jártam be.
10 Minutes Bistro
A pláza oldalában, a Futó utca felől lehet megközelíteni a környék egyik legnépszerűbb menüs helyét. A 10 Minutes-ben tényleg meg tudsz kajálni 10 perc alatt, ugyanis a logisztika elég gördülékeny. A látványpultban kérjük és kapjuk az ételt, illetve egy kártyát, amire felütik a fogyasztásunkat. Ezzel a kijáratnál rendezhetjük a számlánkat.
Az A és B menü mellett mindig vannak állandó tételek is a pultban, de engem a B menü, Újházy tyúkhúsleves és csirkepaprikás tarhonyával, megvett kilóra. Egy csípős almapaprikát is hozzá csaptam, szerintem a magyaros kajákhoz kötelező!
Házias, ízletes és kiadós adag! Ezzel a 3 jelzővel illetném a menüt. Mind a két fogás rendben volt, a levestől ugyan picit többet vártam, de lehet, hogy csak hozzá vagyok szokva az igazán mély ízű, házi húsleveshez. Egy kis sóval és csípőssel orvosolható!
A paprikásban volt néhány kicsit “mócsingosabb” húsrész, de ha ezeket szerencsésen kikerüljük, a finom szaft és a tarhonya nagyon jó kombó. A tarhonya külön dicséretet érdemel: nem volt túlfőzve, pergős, finom volt.
Ancsa házias kifőzdéje
A főszerkesztőnk, Gábriel vetette fel, hogy anno hallott jókat egy bizonyos “Ancsa kifőzdéjéről”, így amikor a 10 Minutesből kilépve egy fél sarokkal arrébb szembejött, nem volt kérdés, hogy benézek.
A kifőzde szó sokakat elrettent, a kockás terítőhöz pedig a legtöbben élből kellemetlen menzaszagot társítanak. Ancsánál viszont olyan rend és tisztaság van, amit sok nagyobb étterem megirigyelhetne! Az étkezdében az édesanya főz, lánya pedig a pultban kiszolgál. A közvetlen, családias légkörben olyan elfogyasztani a retró menüt, mintha a nagyinál ennénk egy békés vasárnap délutánon – nem pedig kiugrottunk volna a “nyóckerben” egy ebédre.
A kifőzde nevében a házias szó nem csak vendégcsalogató: tényleg 100%-ban klasszik, hagyományos ízekre készüljetek. A napi menü ára 1690 forint, de miután nekem a zöldbableves és a zúzapörkölt tarhonyával nem a kedvencem, az állandó étlapról választottam gulyást – kötelezően palacsintával. A leves nagyon sűrű, talán picit sós, de én tejföl nélkül ettem, az lehet, hogy enyhített volna rajta. A palacsintákból szinte kifolyik a töltelék, annyit tesznek bele – szerencsére. A túró ízesítése olyan, mint otthon: nem túl édes és érezni benne a citromot. Összességében nekem nagyon pozitív meglepetés volt az Ancsa kifőzdéje. A tradicionális konyhát kedvelő környékbelieknek törzshelygyanús ebédidőben.
ZAIQA pakisztáni és indiai étterem
A körútra visszatérve egy tibeti kifőzde volt a célom, de az egy picit arrébb van, úgyhogy megörültem az izgalmasnak ígérkező pakisztáni büfének. Az autentikus légkörhöz hozzátartozik az intenzívebb curryaroma a levegőben és az, hogy a rendelésünket angolul tudjuk csak leadni. Van magyar menü és angol is, szóval akinek nem erőssége az idegen nyelv, az is elboldogul a rendeléssel. Vagy nem.
Egy nagy csirke menüvel próbálkoztam, de nem vagyok 100%-ig biztos, mit kaptam végül. Én úgy értelmeztem az étlap alapján, hogy többféle csirke jár hozzá, ennek ellenére a csodálatos, hosszúszemű rizs és vajas naan mellé egyfajta csirkecurryt tálaltak. Ez viszont kellemesen pikáns volt, bőségesen fűszerezve. Ránézésre kevésnek tűnhet benne a csirke, de elég nagy darabok, a rizs el is fogy mellé. A naan viszont túl sok hozzá, úgyhogy ha nem lettem volna már két helyen, és nem várt volna rám legalább ennyi, egy mangós csirkét tuti kértem volna még feltétnek! Így kénytelen leszek visszamenni, és megkóstolni az édes pakisztáni mangószószban úszó csirkemelldarabokat. Aki szeret érdekes, egzotikus kajákkal utazgatni a világ körül ebédszünetben, annak irány a ZAIQA!
Foodace
A TikTokon is feltörekvő gyrosos két hete nyitott, szinte szemben a ZAIQA-val. Az tulajdonos Erdélyből jött, ő dolgozik a pult mögött. Lelkiismeretesen és gondosan készíti a gyrosokat, salátákat vagy pizzákat, ráérős tempóban. Alkalomadtán a fia is besegít, de neki már elkezdődött az oktatás, így csak az egyetemi órái előtt vagy után dolgozik, suli helyett nyilván nem. 😉
A hely tiszta, igényes, világos és tágas, na de milyen a gyroshús? Csirkemell-imádók, véssétek fel a Foodace címét, ugyanis 70% mell és 30% comb alkotja az állványon forgó hústornyot.
Miközben LASSAN készülgetett a gyrosom, megtudtam, hogy a pita, a tortilla – de még a pizza is házi, helyben sütött. A sütő ott is van a pulton, aki nem hiszi, nézze meg, hogy lesz 350 fokon a nyers tésztából príma pita! Egy méretben lehet kérni a tortillát és a pitát is, pizzából van kicsi és nagy.
Én egy gyros tortilla mellett döntöttem, ami minden túlzás nélkül akkora, mint az alkarom. Kétszer. Van benne szaftos, de mócsingmentes, nem túlfűszerezett hús és roppanós zöldségek. Paradicsom, lila hagyma, uborka, mint mindig és kukorica is – mint nem mindig. 😀 Házi szószok kerülnek még bele, csípős és joghurtos is. A végeredmény egy korrekt és hatalmas adag görögös street food, ami bőven elég két étkezésre is. 1700 forintért szerintem megérős!
Pasta & Coffee Excellence
Több olyan egységbe is belefutottam, ami a Google-ön szereplő információk ellenére nem volt nyitva – és sajnos nemcsak kedden, ebédidőben, hanem végleg bezártak. Szívesen felvettem volna a gyűjteményembe egy olaszos helyet is, de nem igazán találtam neten értékelhető opciót. Aztán hazafele menet váratlanul kék kockás terítőkre és PASTA feliratra lettem figyelmes: ez volt a Pasta & Coffee Excellence.
A picike hely a Práter utca sarkán lelhető fel, és bár terasza is van, a benti két asztal egyikére csaptam le. A kínálat nem kizárólag olasz: töltött tortellini tésztából van sokféle, de naponta változó magyaros fogások is elérhetőek.
Az ételre elég sokat kellett várni, holott rajtam kívül nem voltak az étteremben. Egy csirkehúsos verziót kértem, paradicsomos szósszal – hacsak nem akkor formázgatták a tésztákat, irreálisan lassan készült el. Na de a végeredmény kárpótolt, mert ha nem is tálalás előtt közvetlen töltötték a tésztákat, nem mirelitből fagyasztották ki őket. Nem esküdnék meg rá, hogy kézműves, de egy jó minőségű bolti tortellinit kaptam, fűszeres csirkével és zamatos paradicsomszósszal. Esetleg egy kevés zöldséget el tudtam volna képzelni hozzá, pl egy friss balzsamecetes rukkolasaláta jól esett volna mellé. Így ebben a formában nem kifejezetten jutányos, ám egyszerű ebédopció, ami egy lépéssel arrébb van a corvinos nyüzsitől, és sokkal inkább éttermi, nyugodt hangulatú, mint egy tipikus menza vagy gyorsétterem.
+1: Grillcsirkés, elviteles ebéd a Corvin negyednél
Előfordulhat olyan is, hogy a Corvin negyednél van elintéznivalónk ebédidőben, ugyanakkor nincs kedvünk beülni sehova enni, inkább haladnánk haza, hiába vagyunk éhesek. Erre az opcióra szuper megoldás a mozi hátuljában már 5 éve parkoló food truck, ahol GMO mentes grillcsirkék sülnek reggeltől estig. Egész vagy fél csibe is kérhető, menüben sült krumplival egy fél 2500 forint, míg az egész 3500 forint.
Egy fél csirke is elég kiadós egy embernek, inkább kettő, mint egy étkezésre elég. A ropogós bőr kellően fűszeres, a hús viszont finom omlós. Én egy kis káposztával töltött almapaprikát ettem hozzá köretnek, ami épp csak enyhén csípett.
A grillcsirkézésben az a jó, hogy magában eleve egy szuper kaja, de fel tudjuk használni salátában, tortillában de akár egy húsos pitében is! Szóval ha csak a hús hiányzik a köret mellől otthon, ez az egyik legegyszerűbb opció.
Ebédmenü a Corvin negyednél
A Corvin negyednél kaját találni nem nagy kaland, minden sarkon van valami. Ha viszont tudjátok, hogy ott talál a dél, érdemes előre kiszemelni és megtervezni az ebédet, utánanézni az aktuális napi menüknek és nyitvatartásnak, hogy tuti ne érjen meglepetés!
Ha tetszett az ebédmenü a Corvin negyednél cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!