Hirdetés

Édesapja emlékének adózva nyitotta meg kávézóját az Apucome tulajdonosa Józsefvárosban

Édesapja emlékének adózva nyitotta meg kávézóját az Apucome tulajdonosa Józsefvárosban

Hirdetés
Vannak azok helyek, ahova nem azért mész, mert sehol máshol nem kapod meg az ottani kínálatot, hanem mert egyszerűen attól jobb lesz a napod, hogy átléped a küszöböt. Ez a pici kávézó pontosan ilyen.
Hirdetés

Az Apucome tulajdonosa, Fogarasi Lucia 89-ben érkezett a családjával Erdélyből, nem volt egyszerű gyerekkora, hatan vannak testvérek. Mezőkovácsházán telepedtek le, Lucia később onnan költözött fel a belvárosba. Szinte világéletében kávézókban dolgozott, de azt álmodni sem merte, hogy egyszer saját helyet fog nyitni. Négy évvel ezelőtt egy hirtelen felbukkanó, gyors lefolyású betegség következtében elveszítette az édesapját, ezután jött a gondolat, hogy szeretne nyitni valamit az ő emlékének adózva. Mondhatjuk, hogy sorsszerű volt a dolog, ugyanis szeptember 29-én határozta el magát, pár nappal később kivette a szinte életveszélyes üzlethelyiséget, teljesen egyedül felújította, majd december 2-án a késztermékekkel, árukészlettel, minden engedéllyel együtt megnyitotta kapuit. 

Apucome belső tér
Az Apucome belső tere

Lucia minden nap 5-kor, de legkésőbb fél 6-kor kel. Első dolga elmenni a piacra, hiszen nála minden friss alapanyagból készül, amiket maga vásárol. Hétkor már bent van az üzletben, és kezdetét veszi a sürgés-forgás: sül a pite, készül a szendvics, és persze fő a kávé. Nyolckor nyit, addigra minden készen áll az első vendég érkezésére, amire nem is kell sokat várni. Luciának egyszerűen mindenkihez van egy kedves szava, nem csoda hát, hogy szempillantás alatt rengeteg törzsvendége lett.

A covid alatt végig nyitva lehetett, ez alatt az időszak alatt pedig sok, hozzá hasonlóan egyedül élő vendége panaszkodott arra, milyen magányosnak érzi magát. Több se kellett, hamarosan elkezdtek szerveződni a közös futások és pizzarendelések, amik tartósnak bizonyultak. Ez már nemcsak egy kávézó, hanem közösségi tér. A vendégek között is alakultak barátságok, ezek a pillanatok pedig meg is vannak örökítve, sőt részei is az Apucome enteriőrjének, ugyanis az egyik falat csupa vidám fotó borítja. 

Cukkinis-parmezános omlett 

Az Apucome egyik legnépszerűbb reggelije (a szendvics mellett) a tojás. Lehet kérni tükörtojást, omlettet, rántottát vagy igazából amit csak szeretnél, mert ha minden adott hozzá, Lucia biztosan szívesen elkészíti neked. Ahhoz képest, hogy a belvárosban egy 3 tojásos reggeliért már simán elkérnek 2000 Ft-ot, itt 950 az alap, minden további feltét pedig + 200 Ft. Én egy hibátlanul elkészített cukkinis-parmezános omlettet kaptam, kevés salátával és friss kenyérrel. Nem túl sok, nem kevés, pont amennyire reggel vágyik az ember. 

Cukkinis-parmezános omlett
Cukkinis-parmezános omlett

Nutellás-banános amerikai palacsinta 

Alig merem bevallani, de én nemhogy az amerikai palacsintáért, de még a mi palacsintánkért sem rajongok különösebben. Itt viszont imádják az emberek, úgyhogy végül nem volt kérdés, hogy megkóstolom. A legnépszerűbb természetesen a megunhatatlan Nutellás-banános változat. Erre kerül még egy kevés tejszínhab, na meg némi bogyós gyümölcs, ami segít, hogy ne legyen túlságosan édes – a gránátalma egyébként különösen jól állt neki. A tésztája álomkönnyű, és bőven elég belőle egy darab, hiszen a Nutellától és a banántól simán elvagy vele délig (850 Ft). A kávé sem egy utolsó dolog amúgy itt, Etiópiából származó, világos pörkölésű arabicát kapsz a csészédbe, a belőle készült kapucsínó pedig benne van a top 5 dologban, ami reggel történhet veled. 

Nutellás-banános amerikai palacsinta
Nutellás-banános amerikai palacsinta

Áfonyás-ricottás morzsasüti és banános-avokádós joghurt

Bár a sajttorták és a croissant-ok máshonnan érkeznek a pultba, valahogy mindig azok fogynak el hamarabb, amiket Lucia saját kezűleg készít. Az nem volt kérdés, hogy szeretett volna pitét a kínálatba, hiszen egy jó kávéhoz délután mi eshetne jobban? Ennek fényében naponta készít valamilyen pitét vagy morzsasütit, annak függvényében, hogy éppen mi a legszebb, legfrissebb a piacon. Most egy áfonyás-ricottás süti landolt a tányéromon, ráadásul még melegen (750 Ft)! A joghurtok és a chiapudingok szintén helyben készülnek, és a sütihez hasonlóan naponta változik az ízesítésük, de az is előfordul, hogy a vendégek megmondják, mit szeretnének másnap, ami aztán ott is várja őket (mindkettő 650 Ft).

Áfonyás-ricottás morzsasüti és banános-avokádós joghurt
Áfonyás-ricottás morzsasüti és banános-avokádós joghurt

Az Apucome egy olyan szeretettel teli kuckó, amit szerintem látni kell, hogy értsd. Szóval ha legközelebb arrafelé jártok, mindenképpen ugorjatok be legalább egy kávéra, mert biztos, hogy visszatértek majd a többiért. 

Cím: 1082 Budapest, Futó utca 3. 

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?