A híres amerikai gasztróíró és világcsavargó, Andrew Zimmern is felfigyelt arra a problémára, hogy egyre több a feldolgozott élelmiszer, és ennél is több az egyoldalúan étkező felnőtt és gyermek. Ennek a problémának a feloldására világított rá pár olyan állatra és ételre, ami simán lehet az idei év slágere. Vagy nem.
Szamár
Sok különböző fajtával rendelkező jószág, amelyből rengeteg kiválóan alkalmas a fogyasztásra. Olaszországban, Kínában, és sok más országban meg is eszik minden további nélkül, könnyű tenyészteni, és hamar vágósorba is kerül.
Ló
Azt mondják, hogy a legfinomabb vörös hús a Földön, ráadásul az egyik legegészségesebb is. Bónusz: a belső szervei is kiválóan alkalmasak a fogyasztásra.
Méhek, hangyák, tücskök
Ha emlékszünk, már Bear Grylls is megmondta, hogy ezek bizony kiváló fehérjeforrások. Nos, amikor ott van előttünk, nem biztos, hogy ezt gondolnánk róla, de a tücsöklisztes kakaós csiga elkészítése nekem is régi álmom.
Hernyók, lárvák
Ha elmész Mexico Citybe (mert miért ne tennéd), a séfek ódákat fognak zengeni hangyatojásokról, meg mindenféle hasonlóról – hát, egészségükre.
Rágcsálók
Hála annak, hogy ezek az apró lények gyümölcsöket meg egyéb növényeket esznek (nyilván ne a budapesti patkányokra gondoljunk), így eléggé egészségesnek, hovatovább ízletesnek mondható a húsuk, főleg azokban az országokban, ahonnan származnak. Persze mehetünk tovább is: tengerimalac, mókus, nyúl…
Nyúl
No, ennek a húsa például már most is simán elérhető, a “Húsvéti vacsora, kis csavarral” nem is értem miért nem tartalmazza. A húsa sovány és egészséges, gyorsan felnevelhetőek, és bárhogy elkészíthetőek.
Békák, gyíkok
Iguanasteak? Simán! Állítólag az ízük teljesen rendben van, ráadásul rengeteg elkészítési technikát használhatunk hozzájuk.
Tengeri csigák
No, ebből is sok van az USA-ban, sőt, ennek nagy részét exportálják, szóval simán lehet, hogy hozzátok is jutott már belőle.
Kecske
Bizonyos vidékeken a legnépszerűbb ételnek számít, sőt, már itthon is vannak kecskefarmok, hovatovább én is csináltam már kecskeburgert Lukács Péterrel, a Konyhafőnök egyik sokáig jutott szereplőjével.
Vadmadarak
Na, ha erről elsőre az olaszok jutnak eszünkbe, az sem lehet véletlen, de nyilván ne a védett madarakat akarjuk bepuszilni. Vannak sirályok, varjak, és papagájok, melyek teljesen ízletesek a helyes módon elkészítve.
Szarvas, jávorszarvas
Ilyenből is készül hamburger itthon, legalábbis az előbbiből tuti. Nem csak a vad verzió a király, a farmon neveltek is teljesen ízletesek.
Kudu (afrikai antilop)
Erre azt mondják, hogy tiszta és lágy ízével, főtten is halovány rózsaszín színével, és borjúhoz hasonlatos ízével varázsolja el az őket elfogyasztókat. Ráadásul egy hatalmas családba tartoznak, melyeket humánus körülmények között is nagyon könnyű felnevelni.
Angolna
Erre a példamondat a következő: Peti szeretett volna németni, de inkább angolna. Nos, ez lehet így nem teljesen igaz, de vegyük számításba ezt a teljesen alulértékelt halat is, érdemes!
Forrás: Thrillist