Hirdetés

Elmélkedés a zöldspárgáról

Hirdetés

Elmélkedés a zöldspárgáról

Hirdetés
Mi itt a Street Kitchen szerkesztőségében, azon túl, hogy zömében cuccos, húsos ételeket készítünk és rosszullétig esszük magunkat, azért imádjuk a zöldségeket is. Igyekszünk élni a szezonalitás adta lehetőségekkel, és maximálisan kihasználni az éppen termő gyümölcsöket, zöldségeket, és azokat a lehető legtöbbféleképpen felhasználni. Így, a tavasz kellős közepén már nem csak a piacokon de a jobban felszerelt boltokban is belebotlunk az egyik legszuperebb zöldségfélébe, a spárgába. Mi a fehérrel ellentétben, annak a zöld társát preferáljuk, és erre számos indokunk van.
Hirdetés

Egyrészt fehér barátjával ellentétben, amit igazából csak főzve fogyasztunk, ráadásul ajánlatos megpucolni is kicsit – igen, egyenként ez elég nagy macera – a zöldnek elég csak az alsó, fásabb részét letörni vagy levágni és már használhatjuk is! 

Másrészt, nem igényel sok főzési időt. Elég pár percre forró vízbe dobni, kihalászni és, hogy ne veszítse el pompás színét átdobni egy másik tálba, amibe a spárga mellé pár jégkockát is pottyantunk. Így simán összedobható belőle cirka 15 perc alatt egy saláta. Ráadásul ennyi főzéssel a vitamintartalmának a nagy része is megmarad! 

Ha már vitamintartalom, itt említeném meg, hogy a zöldspárga mennyire király, hiszen található benne magnézium, vas, C-vitamin, kálium, foszfor, és még folsav is. Ráadásul, mivel a zöldspárga a föld felett növekszik (ellentétben a fehérrel), így a napsütés hatására termelődik benne egy rakás klorofill, szóval antioxidásokban is gazdag, ergo abszolút egészséges! Ja és még egészen jó a méregtelenítő és vízhajtó hatása is, ha az előbb felsorolt pozitívumok nem lennének elegek!

A legfinomabb és legértékesebb rész a spárga feje, ezért ha mondjuk krémlevest készítünk belőle, ezeket érdemes levágni és vagy csak blansírozni, vagy kevés olajon egy serpenyőben átpörgetni. Príma levesbetét lesz belőle, ráadásul tök jól is néz majd ki!

Ja és egy plusz érv!!! Brutálszép a színe, ami persze nem annyira nyomós indok, de azért mégis fontos esztétikai szempont! A legjobb ha mindig frissen vásároljuk és pár napon belül fel is használjuk, de ha nagy spárgafanok vagyunk, le is fagyaszthatjuk, higgyétek el, tényleg tök jól működik! Egyébként hűtőben is tárolhatjuk kb. egy hétig, csak lazán csomagoljuk be egy tekercs benedvesített papírtörlőbe.Így, hogy meghoztuk a kedveteket a zöldspárgaevéshez ( legalábbis reméljük 😉 ), és már rohannátok is a piacra vagy a boltokba, hogy felvásároljátok a spárgakészletet, adunk még pár receptötletet, hogy ne kelljen agyalnotok, mit is készítsetek belőle!

Amikor hazaestek melóból és semmi kedvetek bíbelődni a konyhában, dobjatok össze egy pastát, pl. ezt a krémsajtos, vagy akár egy kicsit cuccosabb, csirkés verziót! A főzelékimádóknak sem kell lemondaniuk a spárgáról, mert tök jól passzol a tökfőzelékhez. Haha, majdnem olyan mint egy jó szóvicc 😀 Sós nassolnivalónak príma lehet ez a kb. két hozzávalóból összepattintható leveles tésztás spárgaspirál. Tényleg kb. 20-25 perc alatt kész van, ennek is a nagy része a sütésből áll.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?