Hirdetés

Ezentúl vega változatban is elérhetőek a Tölcsibe észbontó tölcsérei!

Egyszerű csokitorta bolti piskótából

Pikk-pakk tudtok készíteni csokitorta

Egyszerű hagymaleves

Csak pár hozzávaló
Hirdetés

Ezentúl vega változatban is elérhetőek a Tölcsibe észbontó tölcsérei!

Hirdetés
A Tölcsibe csapata valószínűleg nem ismeretlen azoknak, akik gyakran mozognak a belvárosban, vagy feketöves ételrendelők. Eddig kizárólag csirkehússal operáltak, most viszont a teljes kínálatuk elérhető vega verzióban is!
Hirdetés

A két tulajdonos, Hutás László és Kapás Gábor egy amerikai útjukon találkoztak ezzel a tengerentúlon már méltán népszerű street fooddal, ami gyakorlatilag gofriba töltött hús. Magunk sem értjük, miért, de Európa valamiért nem harapott rá (haha), itthon pedig még hírből sem ismerték, így adta magát egy ötlet, hogy hazahozzák. Némi kísérletezgetés és bürokráciai tigrisbukfenc után 2018-ban a kevéssé festői, ám annál forgalmasabb Wesselényi utcán megnyílt a Tölcsibe. A környéken lakóknak és a pezsgő budapesti éjszakai életnek köszönhetően nagyon hamar közkedveltek lettek, így szinte azonnal elindították a házhozszállítást is. 

Sikerük titkát egyébként abban látják, hogy mindent maguk készítenek. A napot azzal kezdik, hogy bekeverik a tésztát, amiből aztán elkészítik a tölcséreket. Bár ezek hivatalosan waffel néven futnak, korántsem azt a vastag, puha gofrit kell elképzelni, ami nálunk megszokott. Annál jóval vékonyabb és ropogósabb, hogy meg tudja tartani azt a sok-sok finom dolgot, ami belekerül. A szószókért és a “speckó panírért” szintén ők felelnek, ahogy a különböző tölcsérek ízkombinációját is maguk találják ki. Ezekből egyébként 4 állandó versenyző van, az amerikai ranch, a sörös-mustáros-mézes, a jalapenós-cheddaros és a füstös almás BBQ tölcsér. Nagyjából másfél-kéthavonta feltesznek az étlapra egy “vendég tölcsért”, amit a világ ízei inspirálnak, most éppen Indiára esett a választás, de ezt megelőzően egy görög tzatzikis cuccal készültek. 

Fotó: Mudra László

László elmondása alapján már nyitás óta megvolt az igény a vendégek oldaláról a vega kínálat iránt, de szerették volna, ha előbb az alapkoncepció forrja ki magát. Nekem az a tapasztalatom, hogy nagyjából bármilyen jellegű street foodról beszélünk, a vega opció sajnos még most is sokszor kimerül abban, hogy “oké, srácok, akkor szerezzünk valahonnan grillsajtot!” Na, erre a vonatra még véletlenül sem szerettek volna felülni, inkább vártak, amíg lesz egy jobb (és mindenképpen eredetibb) ötlet. Gábor számára, aki korábban sokáig a fine diningban utazott, nem volt ismeretlen a jackfruit, ami a környező országokban már elterjedt húspótló. Eredetét tekintve egy eperfafélék családjába tartozó faj gyümölcse, ami főleg az indiai, dél-amerikai és a karibi térségben honos. Az íze elég semleges, a textúrája cserébe döbbenetesen hasonlít a csirkéhez, így ennél ideálisabb alapanyagot nem is találhattak volna ahhoz, hogy elindítsák a vegetáriánus tölcséreket. A kínálatot nem szerették volna bővíteni, ugyanazokat a kombókat lehet rendelni, amik csirkével már bizonyítottak. Így gyakorlatilag az egyetlen dolog, ami ahhoz kellett, hogy végre a vega vendégeket is tudják szolgálni, az maga a jackfruit volt. Előkészítés után ugyanaz a speckó panír megy rá, mint szárnyas pajtására, majd a tölcsérekbe is pontosan ugyanazokkal az arányokkal kerülnek a zöldségek és a szósz. Mivel az 5-öt erősnek éreztem volna, így hármat választottunk kóstolásra.

Jalapeno-cheddar tölcsér 

A jalapeno és a cheddar olyan világokat megrengető kombó, mint a csoki-banán, a sajt-tejföl, hovatovább a gin meg a tonik. 😀 Egész egyszerűen bármiben és bármilyen mennyiségben működik. Ha ez nem lenne elég, még tortillachipsszel is megfejelik, amitől elsőre a klasszik mozis snack jut eszembe. Ha őszinte akarok lenni, én ezt kihagytam volna, mert a tölcsérrel együtt már nagyon sok. A póréhagymán kívül semmilyen más zöldség nincs benne, pedig szerintem elférne. Ettől függetlenül szó sincs róla, hogy ez ne érne meg egy misét, mert hát mégiscsak olvasztott cheddar sajtról beszélgetünk (2090 Ft).

Fotó: Mudra László

Indiai mangócsatnis tölcsér 

Nekem a három közül ez ízlett a legjobban, mert imádom a csípős kajákat, na meg a keleti ízvilágot, az indiai konyha pedig pont ezt a kettőt vegyíti, szóval már azelőtt tudtam, hogy imádni fogom, hogy egyáltalán elém tették volna. A jackfruit mellett van még benne görög joghurt, ananász, pekándió, póréhagyma, na meg ez a házi mangólekvár. Bár régen nem voltam a legnagyobb rajongója annak, ha gyümölcs van egy alapvetően sós ételben, ez mostanra változni látszik. Itt annyira jól működött az ananász ÉS a mangó, a tetején lévő sriracha szósszal, hogy végem volt tőle. De előre figyelmeztetek mindenkit, hogy elég durva ízbomba összességében, így ha valaki nem kedveli a nagyon intenzív ízeket, az inkább válasszon mást. A kísérletező kedvűek, viszont ki ne hagyják, főleg, mert ez csak időszakosan elérhető (2090 Ft)! 

Fotó: Mudra László

Amerikai ranch tölcsér 

A Tölcsibe eredeti választékából szinte kezdetektől ez a legnépszerűbb tölcsér, nem is véletlenül. Az egész sztori alfája és omegája a fokhagymás alapú szósz, amit még megtámogatnak frissen vágott snidlinggel, kaporral és petrezselyemmel. Ettől a rengeteg zöldfűszertől és az író-tejföl-házi majonéz alapú, saját keverésű szósztól nagyon nyári, üde összhatása van. Hiába van benne pont ugyanannyi cucc, mint indiai haverjában, mivel kevésbé tömény, könnyebben is csúszik. Bár tudom, hogy a kapor valamiért elég megosztó, adjatok neki egy esélyt – ennyi ember nem tévedhet 😀 (2090 Ft)!

Fotó: Mudra László

A Tölcsibe-csapatot nem én fogom eladni nektek, hiszen joggal foglalnak el előkelő helyet a város streetfood-térképén. A vega tölcséreket viszont nagyon-nagyon jó szívvel tudom ajánlani, 1) azoknak a vegáknak, akik elsősorban etikai okokból tértek át a húsmentes életre, viszont a megszokott ízeket szeretik visszacsempészni az étkezésekbe, 2) “kezdő” vegáknak, akik még nem tértek át teljesen, vagy éppen fontolgatják, hogy elhagyják a húst, 3) ja, igen, hát MINDENKINEK, mert őrült finom és senkinek sem árt beiktatni egy-egy húsmentes napot. Ha nem esik útba a hetedik kerület, minden nagyobb házhozszállító cégen keresztül elérhető a teljes kínálatuk!

Cím: 1077 Budapest, Wesselényi utca 23.  

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?