Semmit sem tudott a fagyiról, ma pedig ő a világbajnok - ismerjétek meg Fazekas Ádám fagylaltmestert!
Fazekas Ádám idén az előkelő második helyezést érte el a világ legjobb fagylaltkészítőit számon tartó Gelato Festival World Ranking listáján. A tonkababos málnavelővel és ostyával tálalt, enyhén sós pisztáciafagyi már csak azért is különleges, mert kizárólag természetes alapanyagokból készül, így sokan úgy gondolják, ez egy új korszak kezdetét jelezheti a fagyikészítésben. Fazekas Ádámmal a Nógrád megyei Rétságon beszélgettünk, bár sok ideje nem volt, hiszen folyamatosan fagyit készít, versenyre készül és a családi vállalkozást is vezeti.
Nem is értett a fagyihoz
Ádám nem olyan régóta űzi a szakmát, hiszen első fagyizóját 2018-ban nyitotta. Kisnémedin kezdett el fagylaltot készíteni szülei kis vegyesboltjában, ahol maga is ledolgozott 10 évet. Azt mondja, a fagyihoz szó szerint semmit sem értett, „először azon is csodálkoztam, hogy miért kell főzni, ha egyszer hideg” – meséli nevetve a kezdetekről. Aztán mégis elkezdett fagylaltot készíteni, miután elvégzett itthon és Olaszországban is több tanfolyamot és fagylaltmester lett belőle. Kezdetektől az motiválta, hogy a legjobb fagyit készítse.
Az első önálló fagyizóját Budapesten nyitotta, majd következett a Nógrád megyei Rétság, ahol jelenleg is lakik a párjával. Nagy szerencse, hogy testvére cukrász, így a fagyi mellett üzleteikben szinte műalkotásnak beillő süteményeket és tortákat is találtok. Én azt sem tudtam, melyik különlegességet kóstoljam meg.
Fazekas Ádám nem is akart indulni, mégis nyert
A versenyen tulajdonképpen nem is akart indulni, eredetileg nem rajong az ilyen szereplésért, de végül barátai rábeszélték. Mivel a magyarországi versenyt megnyerte, kénytelen volt továbbmenni a római versenyre, amit szintén megnyert, így igen gyorsan Bolognában találta magát. Tavaly decemberben az első díjat hozta el a Gelato Festival World Masters nevű versenyen, amit joggal nevezhetünk a fagyik világbajnokságának.
A málnás-sós pisztáciás ízkombinációval mindenkit maga mögé utasított, pedig aztán az olaszoknak nem kell a szomszédba menni egy kis pisztáciafagyiért. Talán még ennél is nagyobb elismerés, hogy idén megválasztották a világ második legjobb fagylaltmesterének a már említett Gelato Festival World Ranking listáján. Mint mondja, aki a lista élén végzett, már 13 versenyen indult, ezzel szemben ő csak három versenyen, de már ezzel a pontszámmal is második lett az 5000 fagyimester közül.
Ádám egyébként végtelenül szerény, minden elismerést úgy kell belőle kihúzni. Pedig én sem mindennap ülök egy asztalnál egy világbajnokkal! De nemcsak szerény, hanem maximalista is: azt mondja, legalább egy tonna fagyit elkészített, mire meg merte nyitni az első fagyizóját.
Kizárólag természetes alapanyagok
Fagylaltjai azért is ilyen népszerűek, mert kizárólag természetes alapanyagokat tartalmaznak: semmilyen színezék, aroma, paszta, emulgeáló vagy térfogatnövelő nincs az Ádám által készített fagyikban. Azt mondja, nagyon büszkre rá, hogy nála bármilyen allergiás nyugodtan fagyizhat.
Minden fagyit friss, házi tejből készít. Szente egy Rétsághoz közeli kis falu, és az ott működő Maszlik Családi Gazdaságtól vásárolja a tejet. Tejfölből is készít fagyit, sőt, a tejfölfagyija az egyik legnépszerűbb íz. Csakúgy, mint a maracuja, és szintén nagyon keresett a sós karamell, a sós pekándió, a tökmag, a málnás brownie, a sárgabarackos yuzu és természetesen a csokoládé is. Ádám amúgy nagy híve annak, hogy a letisztult, klasszikus ízek mindig megjelenjenek a pultban.
Több helyen is kóstolhatjátok Fazekas Ádám fagyiját
Az idei sláger a kovászosuborka-fagylalt, és mint megtudtam, az általam a Balaton partján, a Tejvirág fagyizóban kóstolt kovászosuborka-fagyi is Ádám alkotása, csak éppen ott is forgalmazzák. Szerencsére a fagyija iránt egyre nagyobb a kereslet, így sok más cukrászdába is szállítanak belőle. Az említett Tejvirágon kívül Ádám fagyiját ehetitek a Pozsonyi úti Jókenyérben, a váci Angelatóban, a vecsési Perfetto Gelatóban vagy éppen a Római parton a Happy Cream fagyizóban. Sajnos pont a beszélgetés helyszínéül szolgáló rétsági cukrászda sorsa tűnik a jövőben bizonytalannak. A fagyit pedig a saját maguk által tervezett szép dobozban, különleges ízekben haza is vihetitek.
Bár mind a kovászos uborkás, mind a pisztáciás fagyi isteni, az én kedvencem azonban az avokádós-citromos lett. És Ádám szerint ráéreztem valamire, hiszen ő is annyira szereti ezt az ízkombinációt, hogy a következő versenyen is ilyen irányba fog majd gondolkodni. A következő verseny pedig októberben lesz, így hamarosan ismét drukkolhatunk neki!
Fazekas Cukrászda – 1162 Budapest, Csömöri út 209.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!