A perfekt rántott hús nyomában – felzabáltuk A rántott húsost!
Bár nem kifejezetten magyar specialitás, kevés olyan hely van a világon, ahol a rántott hús annyira kiemelt helyet foglalna el a gasztronómiában – és az emberek szívében –, mint itthon. A hétvégi ebédek elmaradhatatlan fogása, ami természetesen akkor a legfinomabb, ha az anyukák vagy a nagymamák sütik.
Gyerekkori emlékből házias street food
Fogadjunk, hogy gyerekként ti is ébredtetek vasárnaponként a húsklopfoló csapásaira! Ez az emlékkép annyira megragadt Galambos Nóra fejében is, hogy később egy egész vendéglátóhelyet szentelt a jellegzetes vidéki, hétvégi családi ebédeknek. Így született meg A rántott húsos, ahol – nomen est omen – a rántott húsok vannak a főszerepben. Először a nyüzsgő Madách téren merültek az olajfürdőbe a panírozott húsok, aztán a 3. kerületben nyitottak új egységet, mára pedig végleg átköltöztek a Lajos utcába. Ennek köszönhetően a hely még inkább tudja hozni a nyugis, családias étkezések hangulatát.
Egy jó rántott húsért szerencsére nekünk sem kell a szomszédba mennünk, hiszen Lajos rendszeresen megörvendeztet minket a bázison ezzel a klasszikussal. De vajon mi is a titka a tökéletes, nagyiféle rántott húsnak? Erre voltunk kíváncsiak, amikor Lajossal karöltve felkerekedtünk, hogy felzabáljuk A rántott húsos kínálatát. (Figyelem: aki megszámolja, hányszor szerepel a cikkben és hangzik el a videóban a rántott hús kifejezés, annak Kacsa úr küld egy virtuális pacsit! :D)
Régi jó ismerősök A rántott húsos étlapján
Nem meglepő módon a legtöbben a rántott húsért térnek be A rántott húsoshoz, de persze a hétvégi ebédek sem kizárólag ebből állnak, így az étlapon más magyaros kajákat is találni. Köztük olyan régi ismerősöket, mint a daragaluska-leves, a zöldborsófőzelék, a fasírtos szendvics vagy a pásztortarhonya. Emellett szezonálisan változó ajánlatuk is van, amivel szintén a házias ízeket igyekeznek megidézni, legutóbb például a töltött paprika aratott nagy sikert a vendégek körében. Persze a desszertől sem feledkeztek meg, és ha már nagymamaféle ízek meg házias vonal, akkor mi más is lehetett volna a befutó, mint a palacsinta?!
Na de jöjjön a lényeg, azaz a rántott húúús! Nóráéknál szárnyas-, illetve sertéshúsból készül a rántott hús: egész konkrétan karaj, tarja, csirkemell és csirkecomb közül lehet választani. A ropogós panírt kétféle, különböző méretűre őrölt morzsa keveréke adja, ami bár hivatalosan nem panko, ahhoz egészen hasonló eredményt ad. A bundázott húsok, illetve sajtok és zöldségek (merthogy A rántott húsosnál a vegák sem maradnak éhen, rántott sajt és gomba is készül) ezután repceolajban sülnek. De nyugi, nem egy helyen, hanem külön-külön medencében csobbannak az olajba, így a sajt és a zöldségek tényleg vegetáriánusbarát módon készülnek. Mi viszont ezúttal a húsokra mentünk rá, méghozzá az összesre, szép egymásutánban!
Nagyi rántott húsa
Ha már annyit emlegettük a nagyikat, evidens volt, hogy ezzel kezdjük a kóstolást. A rántott húsosnál ez egy bundázott karajt vagy tarját jelent (mi az előbbit kértük), amire a sütés után citromos-petrezselymes tejföl és jó adag reszelt sajt kerül. Tulajdonképpen a mátrai borzaska és a rántott hús szerelemgyereke ez a fogás, amit ilyen formában korábban még nem kóstoltam – de biztos, hogy a jövőben még fogok! Az üde, savanykás tejföl nagyon jól passzolt a húshoz, és nem áztatta el a bundát. A vajas burgonyapürével és az uborkasalátával együtt tökéletesen hozta a vasárnapi ebéd feelingjét.
Variációk rántott húsra
Hogy egyik húsféle se maradjon ki a sorból, a karaj után tettünk egy próbát a csirkecombbal, a tarjával és a csirkemellcsíkokkal is. Mindegyiknek remekül állt a ropogós bunda. Az én kedvencem ezek közül a csirkecomb lett, ami óriási méretben, filézve kerül a tányérunkra. Nóra megsúgta, hogy ő maga a csontos verziót jobban szereti, mert náluk otthon is mindig így készült, de a vendégek körében népszerűbb volt a filézett típus, így végül emellett horgonyoztak le.
A csirkemellcsíkok szaftosak, kicsit sem szárazak, és a formájuknak köszönhetően jól lehet tunkolni velük a házilag kevert chilis majonézt. A tarja talán a legmegosztóbb húsféle mind közül, nem mindenki, köztük Lajos sincs odáig érte, mert sokszor túl zsírosan készítik. A rántott húsosnál viszont simán rácáfolnak erre, a tarja nincs papírvékonyra klopfolva, ízes, de kicsit sem rágós.
Krumplifőzelék fasírttal
A panírtúladagolás elkerülése érdekében beneveztünk egy krumplifőzelékre is. Ez is a házias vonalat képviseli, de egy kis csavart azért vittek bele: a jó öreg lisztes rántás helyett saját anyagával sűrítik, így a gluténérzékenyek is gond nélkül ehetik. Ezen kívül az ízvilága sem teljesen olyan, amilyet a menzán megszokhattunk, ez annak köszönhető, hogy a hagymát fehérborban párolják hozzá. A mellé kínált fasírt nem a darált húsos, hanem inkább a vagdaltjellegű változat, szuperül hozza a házias ízeket.
Palacsinta
Búcsúzóul Nóra meglepett minket két palacsintával is: egy lekvárossal és egy túrókrémessel. Ne a híresen vékony, már-már átlátszó strandos palacsintát képzeljétek el, ez bizony a házi, vastagabb verzió, amiből a tölteléket sem spórolják ki. A lekváros is nagyon rendben van, de ha ránk hallgattok, akkor a túrósat kérjétek, mert isteni a vaníliás-citromos túrókrém benne!
A vidék ízei Óbudán
Ha megkívánjátok a házias ízeket, de nem fér bele az időtökbe egy vidéki kitérő, vagy csak megspórolnátok egy alapos szellőztetést otthon, akkor irány A rántott húsos! Ezen a helyen a rántott hús rendelése sem csak biztonsági játék – vagyis hát de, bizonyos értelemben az, merthogy fixen jót fogtok enni! 😊 Ugyan se csipketerítő, se retró porcelántányérok nincsenek náluk, az ízeknek és a barátságos kiszolgálásnak hála még akkor is otthon érezhetitek magatokat, ha csak egy gyors ebédre ugrotok ki a melóból. És ha úgy adódik, itt is szívesen csomagolnak elvitelre is! 😉
Cím: 1036 Budapest, Lajos u. 93E
Ha tetszett a Felzabáltuk! Light: A rántott húsos cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!