Aki gyakran kilátogat a Gourmet Fesztiválra, az tudja, hogy nem ismeretlen természeti jelenség az eső. Nem volt ez másképp most sem, az érkezésünk után kettő perccel leszakadt az ég, így szaladt ki merre látott, hogy behúzódjon valahova. Én szerencsére nagyon jól választottam meg az irányt, mert a MÁK Étterem standjánál kötöttem ki, ahol Mizsei Jani éppen a híres balatoni lángosát sütögette, hangsúlyozva, hogy ez az utolsó alkalom a kóstolásra, három év után ugyanis végleg leveszik az étlapról.
Én azt ajánlom, ha még nem kóstoltátok ezt a mákos lángost, akkor idén ti is indítsátok ezzel a Gourmet Fesztivált! A vastag, dundi tészta pont az esetem. A mák magába a tésztába kerül, feltétnek pedig jön rá házi tejföl, kesudiópor, érlelt balatoni sajt és savanyított medvehagymatermés. Szerintem egyszerűen tökéletes. Maga a tészta is finom, de az érlelt sajt hihetetlenül kiemeli az ízét.
Páva étterem
Miután megosztoztunk a lángoson, Ádival a Páva étterem felé kanyarodtunk, és megmondom őszintén, itt aztán nagyon hosszan elidőztünk. A székelyudvarhelyi étterem idén másodszor települt ki a Gourmet Fesztiválra, céljuk, hogy bemutassák Erdély sokszínű gasztronómiáját, a tradicionális erdélyi ételeket és alapanyagokat. Ide is csupa különleges erdélyi étellel érkeztek. Nagyon sok finom fogás van a Gourmet Fesztiválon, akit érdekel a gasztronómia, az biztosan tobzódni fog, de azt már most kijelenthetem, hogy a legkülönlegesebb étlapja szerintem a Pávának van. Hogy mást ne mondjak: medverilette, szamárjoghurt és báránykolbász is szerepel az étlapon. Meg is kóstoltam mindet, ebben a sorrendben.
Előbb azonban kerestünk egy vegán fogást Ádinak, de a Páván ez sem fogott ki. Sőt, teljesen őszintén mondom, hogy egyik éttermen sem. Ma már nem jelent gondot vegánként vagy akár gluténérzékenyként látogatni a rendezvényre, biztos, hogy mindenki talál magának különleges fogásokat. A Pávában például egy őzlábgombás hagymatokányt, ami polentával és fermentált diósajttal készült. Ádi imádta, nem is hagyott nekem egy falatot sem.
Milyen íze van a medvehúsnak? A Gourmet Fesztiválon kipróbálhatod!
Nem baj, nekem is volt mit kóstolni. Medvehússal már egyszer találkoztam Erdélyben, és meg kell mondjam, nem lettem nagy rajongója, egyszerűen nem tudok elvonatkoztatni a ténytől, hogy macit eszem. Kissé erős, vadíze van, akit érdekel a téma, mindenképpen kóstolja meg. A rilette erdélyi házi kenyérre kerül, nagyon ötletes és vicces módon medvehagyma, medvegomba és természetesen málna kíséri. Különleges kombó, egyben a legdrágább fogás is, hiszen a medvehús azért Erdélyben is ritkaságszámba megy.
Nekem ennél jobban bejött a tárkonyos báránykolbász, ami úgy néz ki, mint egy mini hot dog és Szabi, a pék süti hozzá az isteni brióst. Nekem ez volt a kedvencem a Páva étlapján, nagyon ajánlom! És ha már itt jártam, ettem egy füves levest is, rendhagyó módon nem az étkezés elején, hanem a végén. A recept eredetije Kövi Pál Erdélyi lakoma című könyvében található, de ez csak sorvezető, hiszen minden évszakban más frissen szedett zöld levél kerül bele. Ebben például van vadpóré, vadtárkony, medvehagyma és vadspenót is, mindet maguk gyűjtik az étteremhez közeli hegyekben Székelyföldön. A levest igazán különlegessé a szamártejből készült joghurt és az ötéves bivalysajt teszi. Őszintén ajánlom a Páva étterem minden fogását, ráadásul náluk amúgy tényleg csak akkor tudtok kóstolni, ha Erdélyben jártok, úgyhogy semmiképpen ne hagyjátok ki!
Kistücsök
Szerencsére a Pávában nem ettem még tele magam, és mivel Nóri épp a Kistücsökben falatozott, én is megálltam mellette, annyira megkívántam az üde zöldborsófőzeléket, amit éppen kóstolt. Nem egy klasszikus, hanem sokkal inkább egy ázsiai ízvilágú fogást kaptam, erre nyilván ráerősített a hozzá kínált mangalicás gőzbatyu is. Na és a sok-sok lime. Hihetetlenül finom, friss, citrusos főzeléket kaptunk, ráadásul hidegen, a nagy melegben tehát igen jó választás. (Mondjuk én még ezt is esőben fogyasztottam, de így is jólesett.) A Kistücsök másik fogása a hajdinás gombapástétom vegán és gluténmentes.
Öreg Prés
Következő utam az Öreg Prés nevű étteremhez vezetett, hozzájuk ugyanis már nagyon régóta szeretnék ellátogatni Mórra, csak valahogy még sosem jutottam el. Érdeklődésem csak fokozódott, miután a Michelin-ajánlást is megkapták legutóbb. A Gourmet Fesztiválon az ő standjukat biztosan megtaláljátok, egészen más ugyanis, mint a többi: egy hatalmas ultramodern konténerkonyhával látogattak ki a fesztiválra. Legszívesebben a teljes menüsort végigkóstoltam volna, végül azonban visszafogtam magam, és csak egy ordás gombócot kértem. Nem bántam meg, ennek az íze még mindig a számban van, annyira finom volt. Hideg, krémes, már-már fagyiszerű gombóc, amit házi ordából készítenek, házi tejföllel és házi eperlekvárral a tetején. Friss, üdítő és szintén a nyarat idézi. Kár, hogy én ezt is esőben kóstoltam, de sebaj! Visszatérek holnap és eszek még egy-két gombóccal!
+52 Event & Gastro Hall
A gombóc után ismét egyesültem Nórival és Ádival, akik ezúttal együtt teszteltek a +52 Event & Gastro Hall standjánál. Ez egy etyeki rendezvényhelyszín, így állandó nyitvatartással nem rendelkeznek, de szerettek volna a fesztiválon bemutatkozni. Különleges fogásokkal és szép nagy adagokkal készültek. Egyrészt marhaszegy, farok és nyelv készült házi tacóban, másrészt egy lakodalmi vegán töltött káposzta.
Mint látjátok, itt sem mellőzték a vegán fogást, Ádi természetesen ezt kóstolta. A káposzta friss, üde, ropogós és a gomba remekül feldobta. Imádtam! A taco viszont nekem egy kicsit száraz volt, kellene hozzá még egy kis szósz vagy sav, hogy igazán tökéletes legyen. Pedig amúgy a marhanyelvnek nagy rajongója vagyok.
Góré
Legszívesebben mindent megkóstoltam volna, de akkor még mindig ott lennék, és nem tudtam volna megírni ezt a cikket, úgyhogy ezután már csak egy helyet engedélyeztem magamnak a Gourmet Fesziválon. Ez pedig a Góré nevű hely volt, ami szintén egy régi célpont számomra. Egy Pécs melletti régi pajtából átalakított étteremről van szó, ami a baranyai vidéki ízeket szeretné megismertetni a vendégekkel. A Góré név egyébként a kukoricatároló nevére utal.
Nem tudom, mi van velem, lehet, hogy látens vegán vagyok, de a Góréban sem a mangalicát, hanem a vegán paradicsomos káposztát választottam. A paradicsomos káposztával ambivalens a viszonyunk, gyermekkorom egyik legmegvetettebb étele, amit felnőttként viszont kifejezetten megszerettem. Nem sok ilyen van egyébként. Amit itt kaptam azonban – szerencsére – nagyon messze áll a menzás paradicsomos káposztától.
A kissé füstös ízű BBQ káposzta egy finom, édes paradicsomos alapra került, és gyönyörű díszítést kapott: került rá birsalmalekvár, fokhagymakrém, savanyított bodzavirág és aszalt paradicsom. Nagyon érdekes étel, nem beszélve a gyönyörű tálalásról, ami olyan volt, mintha egy szép szelet tortát kaptam volna. Amúgy a problémám is éppen ez volt: a fogás édes és mégis fűszeres volt egyszerre, kissé kemény is, így nehezen fogyasztható. Itt egy picit utólag megbántam a vegán választást. A nap viszont már úgy kisütött, hogy kezdett egész melegem lenni a napon. Úgy tűnik, ki is tart a jó idő végig!
Szaletly
Távozóban azért még egy almás pitét kértem a Szaletlyben, úgy látszik, ez volt itt az apróbb csalódások köre, az én szemeim előtt ugyanis egy klasszikus pite lebegett, de egy pohárdesszertben újragondolt változatot kaptam, amit mondjuk legalább remekül magammal tudtam vinni. Rengeteg dolgot szerettem volna még megkóstolni, így a hétvégén még egészen biztosan visszatérek a Gourmet Fesztiválra. És aki szeretné felfedezni a mai gasztronómia világát, annak is ezt ajánlom. Nagyon ritkán lehet ugyanis ennyi étteremmel egyszerre találkozni egy helyen!
Ha tetszett a Gourmet Fesztivál cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!