A koronavírus okozta válság következtében a vendéglátás számít az egyik legsúlyosabban érintett szektornak. A tét nem kisebb, mint kedvenc éttermeink és kávézóink túlélése, és az, hogy megőrizzük azt a színvonalat, amit a hazai gasztrokultúrának az elmúlt években sikerült elérnie. A házhoz szállítás bevezetése mellett a vendéglátóhelyek másik fontos eszköze a voucherértékesítés.
Ezzel a megoldással az éttermek, bisztrók és más vendéglátó egységek gyakorlatilag azonnal bevételhez jutnak, így nemcsak a jelenlegi helyzetüket segíti, de a későbbi újranyitásukat is jelentősen megkönnyíti. Ezért rukkolt elő egy új ötlettel a joteszel.hu csapata, hogy segítséget nyújtsanak a hazai vendéglátó egységeknek a vírus által okozott krízis kezelésében.
A joteszel.hu abban segít, hogy a nehézkes, sokszor e-mailezést, telefonálást és személyes kontaktust igénylő utalványvásárlást egy egységes online felületre tereli. A közösségi finanszírozás ezen formája biztosítja azt, hogy a vendég egyéni igényei alapján döntheti el, milyen értékű utalványt vásárol – az éttermek pedig ezt a fogyasztásnál ajándékkal honorálják.
Ajándéknak is remek
A kezdeményezés életre hívói hisznek abban, hogy az éttermi számlák „előre kifizetése” egy olyan megoldás, mellyel a törzsvendégek támogatni tudják kedvenc helyeiket – sőt a voucher nagyszerű érintkezésmentes ajándék is lehet a következő hetekben, hónapokban.
A joteszel.hu három alapítója szintén iparági érintettek. Devecseri Gergő egy kommunikációs ügynökség tulajdonosa, Pintér Áron és Schmidt Dávid pedig a The Beercase kézműves sörkereskedés alapítói. Mint mondják, az utalványokat értékesítő webshopot egy hét alatt hozták létre saját erőforrásból, céljuk pedig a valós, gyors segítségnyújtás.
„A kezdeményezésünk 100%-ig transzparens és nonprofit. Természetesen tudjuk, jelenleg nem mindenki teheti meg, hogy éttermi utalványt vásároljon, ugyanakkor azt gondoljuk, hogy sokak számára fontos a törzshelyük túlélése, és szívesen találkoznának még kedvenc felszolgálóikkal az éttermek teraszain. Nem alamizsnát gyűjtünk, hanem hidat építünk. Hidat ahhoz, hogy ha ma jót teszünk, akkor hamarosan jót eszünk.”
A teljesség igénye nélkül a kezdeményezéshez eddig olyan éttermek csatlakoztak, mint a belvárosi Bestia, a Szimply, a Digó Pizza, a Fióka, illetve a Michelin-csillagokkal büszkélkedő Onyx vagy Costes. Egyre több vidéki étterem is megjelenik a felületen, mint például a vászolyi Zománc Bisztrócska.
A joteszel.hu csapata várja azon éttermek jelentkezését, akik csatlakozni szeretnének a programhoz.