Frissen gyúrt házi tészta, ropogós pizza és jókedv a város közepén: ilyen a LegyenAz.
Legyen az a nevünk, hogy…! Minden kezdő vállalkozás számára ismerős lehet ez a mondat. Így volt ezzel az éppen új éttermet nyitó Erdős Marcell és Nagy Marcell is. Végül olyan gyakran hangzott el a Legyen az felkiáltás, hogy úgy döntöttek, ez lesz a nevük. Így született meg tavaly februárban, éppen a Covid betörése előtti hetekben a LegyenAz.
Két Marci – egy étterem
Erdős Marcell és Nagy Marcell, azaz a két Marci egy korábbi helyen, a Double Shotban dolgoztak együtt a konyhán, ahol kiderült, hogy jól tudnak együttműködni. Mindketten nagyon szeretnek főzni és receptekkel kísérletezni, így szép lassan megfogalmazódott bennük az ötlet, hogy saját helyet nyitnának.
Az elhatározás egybeesett azzal a ténnyel, hogy mindketten besokalltak addigi munkáiktól – egyikük programozó, másikuk pályázatíró volt, és mindketten kreatívabb, kevésbé irodás dologra vágytak. Ezért vágtak bele egy saját étterembe. Az ötlettől a megvalósításig mindössze pár hónap telt el. Nagyon jó helyszínt találtak a fiúk, a Baross utca elején, a Szabó Ervin Könyvtár közelében, ahol helyiek és turisták is vannak – már ha éppen normális időket élünk, és nem olyat, ami most van. A fiúk elhivatottságát és a szuper koncepciót mutatja, hogy még ebben a nehéz időszakban is talpon maradtak, sőt nagy sikerrel működnek.
Pizzakísérlet felsőfokon
Pedig a koncepció pusztán annyi, hogy mindent ők készítenek házilag. Nagy Marci évekig kísérletezett a pizzatésztával, mire végre olyan lett, amilyet ő szeretne. Minimális élesztőt tesz bele, és akár napokig is keleszti, majd 6-7 percig süti – így lesz finom ropogós a héja. Erdős Marci pedig ugyanilyen megszállottan kísérletezett a házi tésztával. Meg is lett az eredménye, kevés helyen ehetünk ilyen jó állagú tésztát – nekem azonnal a kedvencem lett, főleg a ruganyos állaga miatt. Túlfőzni szinte lehetetlen, finom roppanós. A pizzára és a tésztára minden szószt ők készítenek, még a zöld és a piros pesztót is – utóbbi egyébként vegán. Amúgy pizzából és tésztából is elérhető náluk vegán változat is, bár én nem ezeket kóstoltam.
Csütörtök délben kifejezetten sokan voltak, beszélgetni is alig tudtunk. Ötpercenként betért valaki a környékről pizzáért vagy tésztáért, és pörögtek a Woltos rendelések is. Bár a fiúk szerint azért nem minden nap ilyen, az biztos, hogy ők viszont minden napjukat az étteremben töltik reggeltől estig, hogy a legjobb minőséget tudják hozni. Ha éppen nem pörögnek ennyire a rendelések, akkor tésztát gyúrnak, sütit sütnek vagy levest főznek. A tészta és a pizza mellett ugyanis mindennap kóstolhattok egyféle levest vagy egy süteményt – ezeket kérhetitek menüben is.
Szűk, de minőségi választék
Pizzából és tésztából egyaránt hatféle változatot készítenek, mindet saját recept szerint. Ez nem az a hely tehát, ahol harmincféle pizzát kérhettek, de így egyrészt könnyebb választani, másrészt biztosan lehettek benne, hogy minden alapanyag friss. A Legyen.Az különös ismertetőjegye az isteni házi pesztó, amit ők készítenek, a zöldet kesudióból, pecorinóból és zöld fűszerekből, a pirosat pedig természetesen aszalt paradicsomból.
A két Marci hangsúlyozza, hogy nem is használnak parmezánt, a tésztákra is a friss pecorino juhsajtot teszik, aminek szerintük sokkal jellegzetesebb az íze. Mindenből a lehető legjobb alapanyagot használják, és ehhez képest az áraik elég barátiak. A pizzák és a tészták ára is 1900 és 2500 forint között mozog. Tésztából én a fehérekre mentem rá, a boscaiola nagy kedvencem lett, nagyon különlegessé teszi a pancetta, a fehérbor és a citrom kombója.
A LegyenAz. annak ellenére, hogy szuterénhelyiség, nagyon hangulatos, kedves és vidám, főleg a dekorációnak köszönhetően. De van az utcán egy viszonylag nagy teraszuk is, amit már nagyon szeretnének használatba venni. Amíg nem tudtok a teraszon üldögélni, addig is ajánlom, hogy sétáljatok el feléjük, ha jó pizzára, házi tésztára, vagy vidám hangulatra vágytok.
LegyenAz. 1085 Budapest, Baross utca 8.