Hirdetés

Rabul ejtett minket a sokszínűsége - ez a Garat az Orfűi-tó közelében

Rabul ejtett minket a sokszínűsége - ez a Garat az Orfűi-tó közelében

Hirdetés
A nyári hétvégéken gyakran kirándulok, túrázok a barátaimmal. Egy ilyen kirándulás alatt futottunk bele Nórival az Orfűi Malommúzeum épületébe, ahol a Garat nevű hely is működik. Több mint egy pékség, hiszen a pékáruk, sütik és finom borok mellett szuvenírboltként is működik. Egy igazi gyöngyszem, erdei környezetben.
Hirdetés

Rabul ejtett minket a modern formavilág, ami a sok faanyag miatt mégis természetességet áraszt. A Garat teraszára leülve az embert azonnal megnyugtatja az alatta csorgadozó patak hangja. Az egész épület az erdőbe simul, ettől nagyon árnyékos, és intim, mégis elég tágas ahhoz, hogy sokadmagunkkal is kényelmesen eltöltsünk itt pár órát.

Mi is a Garat pontosan?

A Garat egyébként pékségként, kávézóként, szuvenírboltként és az alapítványi üzemeltetésű Orfűi Malmok fogadóépületeként definiálható. Nem egy klasszikus vacsorahelyszín, inkább egy remek kitérő a Herman Ottó-tó felé vezető úton, ahol ha nem figyelünk, könnyen egész napra is ott ragadhatunk. Kézműves foglalkozások, kovászos kenyér workshopok, folkkocsma és zenés rendezvények várják az idelátogatókat.

Fotó: Szilágyi Nóri

Az Orfűi Malommúzeum épületéből indulnak a malomtúrák, mellőle pedig egy kilométer hosszú fahídon vezető tanösvény járható végig, és különösen szép látvány a teraszon ülve, ahogy a szomszédos épületből, konyharuhával betakarva áthozzák a frissen sült pogácsákat, péksüteményeket és kenyereket. Az egész egy kis időutazás, amit a pogácsával együtt mindenkinek csak ajánlani tudunk.

Fotó: Szilágyi Nóri

A pandémia alatt a dolgos és hozzáértő kezek munkája nyomán a Garat forgalma megduplázódott, momentán annyi előrendelés van a kovászos kenyereikre, hogy nem is tudnak biztosítani a helyszínen megvételre. A sütemény- és pékárukínálatért Füzes Kata felel, aki családja által kötődik a malmokhoz, emiatt nagyon fontos számára a létesítmény. A kenyerek annyira népszerűek, hogy már pécsi éttermekben is találkozhatunk a “gyors” kelesztésű, félnapos ciabattájukkal. Borkínálatukban is leginkább pécsi, villányi és szekszárdi borokat kínálnak.

Nagyon meglepő volt, hogy egy ennyire eldugott helyen a pékáru mellett ilyen tökéletes minőségű süteményeket is kóstolhatunk.

Tökmagos-pisztáciás-fehércsokis keksz

A keksz kifejezetten jó élményt tartogatott, kellemesen sós íze ellensúlyozta a fehércsoki édességét, és remekül kihozta a tökmag ízét is. Nem sütötték túl, kellemesen szaftos és ragacsos. (350 Ft)

Fotó: Szilágyi Nóri

Meggyes-mangós-csokis pite

Megvalósításban szintén tökéletes és elegáns volt. Omlósra sütött tésztarétegen egy kellemesen fanyar, gyümölcsös zseléréteg, és ezt megkoronázandó egy jó minőségű csokoládéból készült, perfekt ganache jellemezte. (790 Ft) Mindkettőt csak ajánlani tudjuk. Ezen felül macaronokat, kekszeket és más pitéket, pohárkrémeket is lehet kóstolni náluk.

garat orfűi-tó
Fotó: Szilágyi Nóri

Helyi harapnivalók

Az étlapról négyféle helyi harapnivalót árulnak még, amiből a Csibészke névre hallgató vaddisznó rilette-ről (1800 Ft) és a Dévér elnevezésű helyi, olajos füstölt halakról (1800 Ft) ejtenénk több szót. Előbbit az egésznapos kenyérsütés után visszamaradt, forró hamu által melegen tartott kemencében készítik, egész éjszaka ott sül, majd reggel a zsírjával porciózva elteszik. Ez az eljárás egyébként teljesen megbízható, így akár a polcról is bármikor megvásárolható a kellemesen ízesített, tolakodó vadhúsíz nélküli Csibészke.

A Dévér a magas minőségű, természetesen fogott, tehát nem tenyésztett halhús mellett savanyított medvehagymahajtással és -terméssel, valamint savanyított gombákkal érkezett. A halhús kellemesen omlós, de sajnos hiányzott az étlap által beígért termelői sajt a tálról.

Ezen kívül az étlapról a pécsi nagy piacról származó, kézműves stifoldert és kolbászt kínáló Rumcájsz elnevezésű tál (1800 Ft) és egy frissítő, sok paradicsommal és friss pirítóssal elérhető Pirinyó elnevezésű bruschetta (1200 Ft) kérhető.

Fotó: Szilágyi Nóri

Lokális, friss alapanyagok

A Garat üzemeltetői számára fontos, hogy mindenhez lokális, friss alapanyagokat kutassanak fel. Nyár közepétől csoda paradicsomok kerülnek a tányérokra az ételek mellé, amelyek Kovácsszénájáról érkeznek. Ebben az időszakban paradicsomvásárt is tartanak, hogy a helyi közönség is megvásárolhassa a különböző színes és különleges paradicsomokat. Nagy erőkkel dolgoznak a malmok mögött található területen egy saját gazdaságon is, hogy mindig valami igazán helyi kerülhessen az asztalra.

Ökotudatosságuk továbbá a száz százalékban lebomló, általuk komposztált kávépod használatában is megnyilvánul. A futóknak és bicikliseknek ingyen frissítőt kínálnak, valamint a lovaknak “lóparkolót” is terveznek létrehozni.

A kedvességet többre tartják, mint a profizmust, így a szezon alatt senki ne lepődjön meg, ha bájosan ügyetlen, de lelkes kiszolgálással találkozna. Náluk nem meglepő, ha a második alkalommal már törzsvendégként kezelnek, és a mai világban már-már hihetetlen, de még a hitelre fogyasztás is előfordul. Szeretnék, ha mindenki megtapasztalná, mennyire büszkék arra, amit eddig elértek.

GARAT az Orfűi Malmoknál – 7677 Orfű, Füzes Antal sétány 3.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?