Nemrég írtam nektek egy prágai gombócozóról, ami szerintem a világ legjobb ötlete, és abban a cikkben is azon lamentáltam, hogy nem is értem, miért nincs itthon is egy hasonló jó kis hely. Hiszen a szilvás és a túrógombóc a magyar étkezésnek is fontos eleme, és sokak kedvence. Bár a Knedlín nevű prágai gombócozóban éppen az tetszett a legjobban, hogy a kínálat nagy része nem is édes volt, hanem sós. A krumplis alaptésztát felhasználva készítettek mindenféle töltött gombócokat.
Túrógombóc rengeteg tejföllel
Nos, úgy tűnik, kívánságom meghallgatásra talált, és van már itthon is gombócozó, vagy legalábbis túrógombócozó. Az első Gombóc Túróbár Manufaktúra Szegeden alakult, majd franchise rendszerben nyílt meg nemrégiben a második étterem Győrben. Mivel utóbbi városban amúgy is dolgom volt, gyorsan le is teszteltem a helyet. Ahol egyébként nemcsak túrógombócot készítenek, hanem mindenféle egyéb túróból készített finomságokat, például túrókrémeket.
A fő fícsör természetesen a túrógombóc, amiből közel negyvenfélét számoltam meg az étlapon. Van édes és sós, és szinte mindegyik kérhető meleg vagy hideg formában. Ezek mellett a gluténmentes verzió hívei is megtalálják a számításukat. A túrógombóc rengeteg tejföllel a laktózérzékenyeknek nem sok jót tartogat, így ők nyilván a kis tablettájukkal érkezzenek, így tettem én is. (Van egyébként full laktózmentes is, de az kétszer annyiba kerül.)
Sós és édes gombócok is kaphatók
A hely számomra első ránézésre csalódás volt: nem is néz ki annyira jól, és bent valami borzalmas zene szólt – ezt mondjuk kompenzálta a személyzet kedvessége. Egyszóval nyomába sem ért a prágai helynek, de ezt persze nem is vártam. Viszont nagyon sok érdekes ízesítés szerepelt az étlapon, alig tudtunk választani. Végül négyféle gombócot kértünk: két klasszikusat (egyik édes, másik sós) és két ízesítettet. Az egyik alma-mákos, a másik pedig málnás-pisztáciás volt.
Kezdem is rögtön a sóssal, mert nekem ez okozott a legnagyobb meglepetést, ugyanis ilyet még sosem ettem, de kifejezetten ízlett! Számomra nagyon eltalálták a tejföl fűszerezését, ami nagyon finom volt. Ha egyszer sikerül visszatérnem, szívesen megkóstolnám majd az összes többi ízesítést, mert izgalmasan hangzik. Van feta sajtos, paradicsomszószos, pirított tökmagos, sőt, túrós csuszás is!! Mivel a sós túrógombóc nagyon bejött, ezekre is kíváncsi lettem.
90 százalék túró
Az édesek tekintetében meg kell mondjam, hogy nem voltam ilyen lelkes. Leginkább azért, mert itt érződött igazán, hogy nem klasszikus túrógombócokról van szó – nincs bennük se tojás, se gríz. 90% túró, a maradék 10 százalék pedig “szárazanyag”, amiről egyáltalán nem mondtak el többet, hiába kérdezősködtem.
A gombócoknak nagyon tömény túróíze van, számomra jobban hajazott a túró rudira, mint a klasszikus gombócra, ami sokkal könnyebb, habosabb. Ettől függetlenül nagyon finom volt, főleg a málnás jött be, de számítsatok arra, hogy tömény! A morzsa is lehetne sokkal ropogósabb (én amúgy sem szeretem az ilyen finomra őrölt, szinte lisztszerű morzsát.) Az ízzel és a tálalással azonban semmi probléma nem volt. Mindegyik gombóc porcelántányéron, szép tálalással, díszítéssel, rengeteg tejföllel és öntettel érkezett. Van még a választékban sós karamellás popcornos, meggyszószos, fahéjas, diós, nutellás, és persze a szokásos, számomra már túltolt változatok: dunakavics, csokidrazsé.
Három túrógombóc sok tejföllel
A gombócok ára is rendben van szerintem, az alap 900 forint (ezért 3 darab jár) és innen indulnak felfelé az árak. De egyik sem több 1300 forintnál. Mi négy adagot ettünk meg ketten, ittunk hozzá limonádét és így fizettünk 5000 forintot. Azt azért hangsúlyoznám, hogy a gombócok nem nagyok, aki éhesen érkezik, az válasszon kétfélét vagy dupla adagot!
De aki csak desszertezne, annak bőven elég egy adag is. És tulajdonképpen két gombóc fagyi áráért kaptok egy komplett, szépen tálalt és egészséges desszertet. Ár-érték arányban szerintem kitűnő hely a Gombóc! Amennyire tudom, a hely teljesen franchise rendszerben működik, tehát a recept és az étlap ugyanaz, mint a szegedi anyaüzletben. A tulajdonosok elmondták, hamarosan több gombócozót is nyitnak majd a megyében, úgyhogy figyeljétek, hol bukkannak fel legközelebb.
Összességében én még mindig várom egy prágaihoz hasonló hely felbukkanását, ahol a szilvásgombóc alaptésztáját töltik meg mindenféle sós és édes finomságokkal. Szóval vállalkozó kedvű vendéglátósok: hajrá!
Gombóc Túróbár Manufaktúra – 9021 Győr, Kisfaludy utca 12.
Értékelés:
- Ízek: 4
- Ár/érték arány: 5
- Kiszolgálás: 5
- Környezet/hangulat: 4
- Összpont: 4,5
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!