Korábban már eltöltöttem egy napot Kiskunhalason, ebben a kedves és hangulatos kisvárosban, ahol nem csak a fejlődő helyi gasztronómiába érdemes belekóstolni. A Csipkemúzeumot is érdemes megnézni, de megér egy misét például a szecessziós Városháza is, amire egyébként a Mediterrán cukrászda teraszáról is rálátni. Utóbbiban én már csak a hangulat és a kilátás miatt is szívesen ücsörögtem. Egy jó kávé, pár sós vagy édes falat mellett ráérősen nézni a főutcán sétálókat és a szemrevaló kis teret: na, számomra ez az igazán mediterrán elfoglaltság.
Mediterrán cukrászda: másképp, mint a nagyok
„Mi mindent másképp csinálunk, mint a nagyok” – ez a mottója Zsikla József cukrásznak és az egyébként nemcsak Halason, de Soltvadkerten is cukrászdát üzemeltető családi vállalkozásnak. Valóban kicsit megtévesztő a halasi üzemegység grandiózus elnevezése. Sehol semmi nagyzolás: élhető, visszafogottan elegáns belső tér és hangulatos terasz. Széles, de még bőven befogadható választék és kifejezetten jó minőségű, gondosan elkészített sütik, sósak és fagylaltok szerepelnek a cukrászda kínálatában. A kiszolgálás pedig megint csak nem olyan, mint a nagyoknál: kedves és kifejezetten személyes.
A másképp, mint a nagyok szlogen viszont tényleg igaz. Bár a cukrászda állandó kínálatában fagyik és sütik közt is megtaláljuk az igazi klasszikusokat, az itteniek kifejezetten szeretnek kicsit a saját fejük után menni és egy-egy helyi jellegzetességre vagy inspiráló ízre alapozva saját specialitásokat fejleszteni. Jó példája ennek például a Szilády Áronról (a halasiak egyik büszkesége, reformkori irodalmár, lelkész) elnevezett torta, amit egy Sziládyról nyílt kiállítás kapcsán álmodtak meg, és amibe ottjártamkor én is belekóstoltam. Répás piskótán fahéjas-szilvás és túrós rétegek sorakoznak ebben az izgalmas sütiben, ami ráadásul kifejezetten finom! Örömmel tapasztaltam azt is, hogy a változó kínálatban olyan nem is annyira cukrászdás, mint inkább az otthoni „gyorsan süssünk valamit” típusú finomságok közé tartozó sütik is helyet kapnak, mint a mexikói szelet. Elképzelhető, hogy egy gyengébb pillanatomban házinak füllenteném otthon valamelyiket, és biztos, hogy nem buknék le, mert nyoma sincs ipari íznek.
Torta készleten és rendelésre
Ha már cukrászdai süti otthon: a Mediterránban többféle gazdagon díszített, azonnal elvihető torta mellett szívesen megvalósítják az egyéni elképzeléseket is. Ami pedig külön pluszpont, hogy van mini torta is, ami egy, a miénkhez hasonló háromfős háztartásban létszükséglet egy-egy szülinapkor. A Grande Mediterrán állandó kínálatában szerepel többféle rétes is, ami szintén nagyon népszerű a helyiek körében. Igaz, az én ízlésemnek viszont cseppet száraz volt, szívesen láttam volna benne több tölteléket. Elképzelhető egyébként, hogy ez helyi specialitás, mert gyors internetes keresés után azt láttam, hogy az alföldi cukik nagyobb részében így, levegősebb tésztával és relatíve kevesebb töltelékkel készül. A Grande Mediterránban szintén így készítik, naponta, frissen.
A fagyik
A Grande Mediterrán legnagyobb büszkesége ezzel együtt a fagyi, amiből csaknem egész évben mintegy negyvenféle ízesítés közül lehet választani. A kínálatban az állandó kedvencek mellett rendre megjelennek izgalmas újítások és szezonális kísérletek is. Mostanság például sütőtökös fagyival is meglepheti magát az, aki hozzám hasonlóan télidőben is szeret fagyizni. A fagyi pedig tényleg kiváló minőségű. Érezni, hogy a gyümölcsös verziók valódi gyümölcstől, a csokisak pedig (amikből a csokoládé világnapjára vagy 20-félével, például rozmaringossal is készültek a fagyimesterek) szintén a valódi csokitól olyan finomak, amilyenek. Rendszeresen elérhető néhány cukormentes verzió. Én is egy ilyen gyümölcsös finomságot kóstoltam ottjártamkor, és ha valamiben, ebben megint csak visszajött a mediterrán érzés, egészen közelről az olasz fagyik világa. A kiadós (tízdekás!) gombóc krémes, selymes és nyoma sincs benne rossz minőségű növényi tejszerűségnek vagy indokolatlan habosításnak. Kötelező!
És akkor mediterránkodjunk a Mediterrán cukrászdában
Be kell, hogy valljak valamit. Bár szeretem az édességeket is, alapvetően nem vagyok édesszájú. Ha el kell döntenem egy cukrászdáról, hogy szeretem vagy sem, a torták és szelet sütik mellett nálam legalább annyit nyom a latban a sósak minősége is. Természetesen a Mediterránban is leteszteltem, mit tudnak itt sós fronton, és ez volt az, amivel végül teljesen meggyőztek. Többfélét ettem és számomra például a fűszervajas pogácsa még a méltán híres fagyit is le tudta pipálni. Ha rendszeres délutáni programom lehetne, hogy a Mediterrán teraszán ücsörögve ezt és kávét uzsonnázzak, azt hiszem, sokkal kisimultabbak lennének a mindennapjaim. Sőt, a reggeleimet is szívesen indítanám itt, figyelembe véve, hogy rendszeresen sül itt még házi croissant is (frissen, reggelre). És hát semmi sem lazább, olaszabb, ha úgy tetszik, mediterránabb, mint például egy reggeli kapucsínó egy friss croissant-nal, nem igaz?
Próbáljátok ki, ti sem fogtok csalódni!
Cím: Grande Mediterrán, 6400 Kiskunhalas, Táncsics u. 3.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!