Hirdetés

Ha nyár, akkor rozé! Íme, 5 érdekesség a közkedvelt rózsaszín borról

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Ha nyár, akkor rozé! Íme, 5 érdekesség a közkedvelt rózsaszín borról

Hirdetés
Sokáig úgy tűnt, hogy a rozé bor visszafordíthatatlan hanyatlásnak indul, de csoda történt! A borászok szakértelmének és a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően ugyanis 2017 óta egyre nagyobb sikernek örvend a világon. Az értékesítési adatok szerint 40 százalékkal nagyobb a kereslet a rózsaszín nedű, mint bármely más borfajta iránt, főleg nyáron.
Hirdetés
  1. Sokan azt gondolják, hogy a rozé a fehér- és a vörösbor egyvelegéből készül. Ez tévhit. A rozé kékszőlőből készül, amelynek előállítás szempontjából két formája van. Az egyik, amikor a kékszőlőt korábban szedik le, mint amikor vörösbort készítenek. Rövid ideig áztatják, majd kipréselik és tartályban dolgozzák fel. Ezáltal gyümölcsösebb jegyeket, valamint világosabb színt kap a bor. A másik eljárás hasonlít az előzőhöz, a különbség annyi, hogy a szőlőt tovább hagyják érni a tőkéken, majd a préselés után is a héjakon. Így a bor aromájában gazdagabb, szerkezetében testesebb, színében erősebb lesz.
szőlő
Fotó: Pixabay
  1. Hazánkban a legelterjedtebb szőlőfajta, melyet rozé előállításához használnak, a kékfrankos. Ennek két oka van, egyrészt itthon ez a szőlőfajta a legelterjedtebb a kékszőlők közül, másrészt jó savtartalmának köszönhetően üde, epres-málnás ízvilágú italt kapunk belőle a végén. Egyébként számos szőlőfajtából készíthető még, mint például a merlot, cabernet franc, zweigelt, kadarka…
rosé
Fotó: Pixabay
  1. A rozé története egészen az ókorig nyúlik vissza. Akkori előállítása azonban szemben áll a ma használt technológiákkal. A görög mitológia szerint a politikai gyűléseken a vörösbort vízzel keverték össze, hogy csökkentsék az erejét. Akkoriban úgy tartották, hogy csak a bűnözők isszák tisztán a bort.
rosé bor
Fotó: Pixabay
  1. Ha rozéról beszélünk, akkor általában rögtön Provence jut eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen a névadó Franciaország rozégyártás szempontjából igen kimagasló eredményeket ér el. Az ország borelőállításának 88 százaléka rozé, ennek 38 százaléka Provence-ból származik. 13-fajta szőlő engedélyezett az országban a rozé készítéséhez, de ezek közül talán a legérdekesebbek: cinsaut, grenache noir, mourvedre, syrah, tibouren. A Krisztus előtti II. században terjesztették el a rómaiak a szőlő- és bortermesztést a területen, így Provence a legrégebbi bortermelő régió az országban. 
rosé wine
Fotó: Pixabay
  1. Nemcsak szemet gyönyörködtető, vidám színe miatt illik jól a nyárhoz, de lendületes savai és gyümölcsös íze miatt a meleg időben szívesebben fogyasztott, könnyű ételeinkhez is jól passzol. Karcsúbb, ropogós fajtái jól mennek például salátákhoz, halakhoz, a teltebb tételek pedig inkább a paradicsomos, húsos fogásoknak lehetnek jó kísérői. 
rosé
Fotó: Pexels

Források itt, itt, itt, itt és itt.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?