Sokáig úgy tűnt, hogy a rozé bor visszafordíthatatlan hanyatlásnak indul, de csoda történt! A borászok szakértelmének és a technológia folyamatos fejlődésének köszönhetően ugyanis 2017 óta egyre nagyobb sikernek örvend a világon. Az értékesítési adatok szerint 40 százalékkal nagyobb a kereslet a rózsaszín nedű, mint bármely más borfajta iránt, főleg nyáron.
Hirdetés
Sokan azt gondolják, hogy a rozé a fehér- és a vörösbor egyvelegéből készül. Ez tévhit. A rozé kékszőlőből készül, amelynek előállítás szempontjából két formája van. Az egyik, amikor a kékszőlőt korábban szedik le, mint amikor vörösbort készítenek. Rövid ideig áztatják, majd kipréselik és tartályban dolgozzák fel. Ezáltal gyümölcsösebb jegyeket, valamint világosabb színt kap a bor. A másik eljárás hasonlít az előzőhöz, a különbség annyi, hogy a szőlőt tovább hagyják érni a tőkéken, majd a préselés után is a héjakon. Így a bor aromájában gazdagabb, szerkezetében testesebb, színében erősebb lesz.
Fotó: Pixabay
Hazánkban a legelterjedtebb szőlőfajta, melyet rozé előállításához használnak, a kékfrankos. Ennek két oka van, egyrészt itthon ez a szőlőfajta a legelterjedtebb a kékszőlők közül, másrészt jó savtartalmának köszönhetően üde, epres-málnás ízvilágú italt kapunk belőle a végén. Egyébként számos szőlőfajtából készíthető még, mint például a merlot, cabernet franc, zweigelt, kadarka…
Fotó: Pixabay
A rozé története egészen az ókorig nyúlik vissza. Akkori előállítása azonban szemben áll a ma használt technológiákkal. A görög mitológia szerint a politikai gyűléseken a vörösbort vízzel keverték össze, hogy csökkentsék az erejét. Akkoriban úgy tartották, hogy csak a bűnözők isszák tisztán a bort.
Fotó: Pixabay
Ha rozéról beszélünk, akkor általában rögtön Provence jut eszünkbe. Nem véletlenül, hiszen a névadó Franciaország rozégyártás szempontjából igen kimagasló eredményeket ér el. Az ország borelőállításának 88 százaléka rozé, ennek 38 százaléka Provence-ból származik. 13-fajta szőlő engedélyezett az országban a rozé készítéséhez, de ezek közül talán a legérdekesebbek: cinsaut, grenache noir, mourvedre, syrah, tibouren. A Krisztus előtti II. században terjesztették el a rómaiak a szőlő- és bortermesztést a területen, így Provence a legrégebbi bortermelő régió az országban.
Fotó: Pixabay
Nemcsak szemet gyönyörködtető, vidám színe miatt illik jól a nyárhoz, de lendületes savai és gyümölcsös íze miatt a meleg időben szívesebben fogyasztott, könnyű ételeinkhez is jól passzol. Karcsúbb, ropogós fajtái jól mennek például salátákhoz, halakhoz, a teltebb tételek pedig inkább a paradicsomos, húsos fogásoknak lehetnek jó kísérői.
A Mittersisters workshopjain bárki elkészítheti álmai táskáját profi segítséggel, mindössze egyetlen nap alatt. Mitter Anna Róza vállalkozása azonban keretek közé szorul a növekedés tekintetében, ezért álmodott meg egy olyan új rendszert, ami az ő személyes jelenléte nélkül is működőképes. Ez a DIY BAR BUDAPEST, ahova bárki betérhet az utcáról, hogy táskakészítésbe kezdjen.
Pachert Balázs egy hatalmas cipőbirodalmat szeretne felépíteni, amihez a Cápák segítségét kérte. Bár a pitch eleje döcögősen indult, a befektetők számára hamar világossá vált, hogy egy profival van dolguk, ezért Balogh Levente felállt, hogy átadja Cápa székét a fiatal srácnak.
Mráz Márk és Mráz Marcell célja, hogy alkalmazotti munkájukat maguk mögött hagyva saját vállalkozásukra koncentrálhassanak. Ehhez 20 millió forintot és mentorálást kértek a Cápáktól, amiért cserébe 15 százalék tulajdonrészt kínáltak PulóWear vállalkozásukból.
Az üzleti showműsor következő adásában Lakatos István és Balogh Petya összecsapnak egymással, Tomán Szabina elmenekül egy kígyó elől, két Cápa pedig már akkor eldönti, hogy beszáll az egyik üzletbe, amikor meglátja a vállalkozót. További részletek vasárnap 19 órától a Cápák között hatodik részében.
Pontosan egy hónappal ezelőtt, január 17-én borzalmas tragédia történt Budapesten. A 44 éves O. György kidobta saját fiát a negyedik emeletről, majd néhány másodperccel később ő maga is a mélybe vetette magát. Mindketten meghaltak. A gyászoló édesanya, Seres Barbara most exkluzív interjút adott a Fókusznak.
Nem kell ahhoz nyugdíjasnak lenni Magyarországon, hogy az ember gyomra egy-egy vásárlásnál összeszoruljon az árak láttán. Olaszországban, Németországban, az Egyesült Királyságban, az USA-ban és Mexikóban néztünk szét, mekkora az élelmiszer-infláció, hogyan élnek ott a magyarok, és mennyire kénytelenek spórolni.
A Fókusz riportere hatévnyi emléket próbált meg felidézni az X-Faktor történetének legsikeresebb mentorával, aki egymás után négyszer emelte a magasba versenyzője kezét a fináléban.
A receptek mentéséhez, illetve a hozzávalók növeléséhez és csökkentéséhez be kell lépned az oldalra, vagy regisztrálnod kell, ha még nem hoztál létre profilt.
Ha a Bejelentkezés Facebookkal gombra kattintasz, és még nem vagy Street Kitchen felhasználó, rendszerünk regisztrálni fog, Te pedig ezzel elfogadod a Street Kitchen szerződéses feltételeit és adatvédelmi szabályzatát.
Hozzáadom a bevásárlólistámhoz.
Válassz az eddigi listáid közül, vagy hozz létre újat, hogy hozzáadd a/az
receptet egy összesített bevásárló listához.