Hirdetés

A Halas Guszti a legjobb dolog, ami a pesti Duna-parttal történhetett

Hirdetés

A Halas Guszti a legjobb dolog, ami a pesti Duna-parttal történhetett

Hirdetés
Azt beszélik a városban, hogy Gusztinál legjobb a hekk és a keszeg, így egy ideje már terveztem, hogy ellátogatok a soroksári Duna-partra. Gusztival végül nem sikerült találkoznom, de végigettem az étlapot, és úgy érzem, felfedeztem a város egyik legjobb vízparti helyét. Ha már unod a Rómait, akkor irány Soroksár, írány a Halas Guszti!
Hirdetés

Egy kis paradicsom – nagyjából így tudnám jellemezni a Ráckevei (Soroksári)-Duna-partot (RSD), amire nagyon rácsodálkoztam. Persze tudom, hogy az újszülöttnek minden vicc új, és én még sosem jártam a Dunának ezen a részén, de azóta jobban utánanéztem a dolognak, és kiderült, hogy ez a keskeny kis Duna-ág valójában egy kisebb természeti csodának számít, ahol már az 1920-as években is hatalmas strand működött. (A Ráckevei (Soroksári)-Duna élővilágáról 2021-ben RSD – A marasztalt folyó címmel kétrészes természetfilm is készült idén.) Nagyon ajánlom, hogy fedezzétek fel, akár biciklivel, akár csónakkal vagy kajakkal, mielőtt teljesen beépítik. Csúcsszuper az egész környék! És ide költözött Halas Guszti is.

Fotó: Mudra László

Halas Guszti: bódéból pöpec kert

Na de most térjünk át a kajára, hiszen azért vagyunk itt! A Dunának ez a része még nincs megdobálva csodás kajálós helyekkel, ezért is számított nagy számnak, amikor tavaly megnyitott Halas Guszti, aki, mint a nevéből kitalálhatjátok, halat süt a Duna mellett. A hely azonnal a környékbeliek kedvence lett, de még távolabbi kerületekből is előszeretettel kirándulnak ide. Idén hatalmas felújítás is történt: a tavalyi kis hekkesbódéból mostanra egy kifejezetten nagy kerthelyiség lett. 

A keszeg is nagyon népszerű. Fotó: Mudra László

Teljesen modernizálták a konyhát, hogy gyorsabban menjenek a rendelések, és füvesítettek is, aminek köszönhetően még zöldebb és üdébb lett az egész hely, ahol egyébként kedd délben is remek volt a hangulat. Sőt, kifejezetten telt ház volt, hiszen nagyon sokan járnak ide a környékről ebédelni – családok gyerekekkel és kutyákkal, a környéken dolgozók, sőt nyugdíjasok is beülnek egy jó beszélgetésre. Nem csak hétvégi hely tehát a Halas Guszti. De tény, hogy hétvégén egy egész napot is el lehet itt tölteni, lehet kajakozni, SUP-olni, hajót bérelni (akár vezetővel is), így a halkóstolást akár egy nagy kirándulással is össze lehet kötni. A cél az volt, hogy Dél-Pesten is legyen egy olyan hely, ami visszaadja ezt a nyers feelinget.

Fotó: Mudra László

Minden, ami kell, főleg hekk

A Halas Guszti étlapja nem hihetetlenül széles, de pont elég: természetesen, mint minden ilyen vízparti halsütödében, a hekk a legnépszerűbb. Így van ez Gusztinál is, aki 10 dekát 490 Ft-ért ad. Erről azért nehéz véleményt mondani, mert számomra minden hekk ugyanolyan, de tény, hogy finom volt.

Fotó: Mudra László

Ezenkívül pedig nagyon megy a keszeg, amit kukoricás-fűszeres lisztbe hempergetnek (470 Ft/10 dkg), de Guszti a kifinomultabb vendégekre is gondolt. Ők kérhetnek rántott fogasfilét (880 Ft/10 dkg), rántott tintahalkarikát (1200 Ft) vagy ráktorpedót (1200 Ft), ami rántott halfarok, finom szószokkal. Utóbbi igazán erőssége Gusztinak, legalább kilencféle mártás kapható hozzá, remulád, mentás, currys ketchupos stb. Hétvégén mindezek mellett még halászlevet is kérhettek, ami szintén nagyon népszerű fogás.

A kolbász is népszerű. Fotó: Mudra László

És kolbász

Kolbászból is négyféle kérhető, mindegyiket ők töltetik, és az ízesítésen is sokat gondolkodtak. Vannak köztük olyan különlegesek is, mint a svéd áfonyás kolbász vagy a fetás-spenótos kolbász (1150 Ft) – ez utóbbit kóstoltam, és nagyon elégedett voltam. A hurkára már nem maradt hely a gyomromban, és a gyerekek kedvencének számító rántott sajtot sem kóstoltam meg, de van az is (1200 Ft). Köretnek sült burgonya, hagymakarika és édesburgonya kérhető. Lángos viszont nincs! Próbálnak nagyon figyelni a környezettudatos vendéglátásra, mindent papírtálcán adnak, és egy nagyon komoly olajszűrő berendezést is használnak. 

Nyugdíjasok is szívesen üldögélnek a Gusztiban. Fotó: Mudra László

De azért nem is szeretném itt hosszan sorolni az ételeket, mert a Halas Guszti lényege a hely maga. Nemcsak a tágas, zöld kertben, hanem közvetlenül a vízparton is találtok asztalokat. A szikrázó napsütésben, kellemes zenére Gusztinál ücsörögni egyszerűen megfizethetetlen. Ráadásul este 10-ig nyitva vannak, hétvégén a bulihangulat garantált. Mondjuk, Gusztival sajnos nem sikerült találkoznom, de ha ti látjátok, adjátok át neki üdvözletem!

Halas Guszti, 1237 Budapest, Vízisport utca 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?