Hirdetés

Harminc éve a város egyik legjobb kifőzdéje a Kürtös Ételbár

Körözöttel töltött kosárka

Szimplán imádod a jó körözöttet?

Meggyes-mákos palacsinta

Hamar el fog fogyni!
Hirdetés

Harminc éve a város egyik legjobb kifőzdéje a Kürtös Ételbár

Hirdetés
A Kürtös Ételbár közel 30 éve a város egyik legjobb és legmegbízhatóbb kifőzdéje, ami nem csoda, hiszen minden itt kapható étel a Rosenstein konyhájában készül. És ez hogy lehet? Úgy, hogy a kifőzde és az étterem között a konyha közös, hiszen a Kürtös Ételbár is a Rosenstein családé.
Hirdetés

Sőt, a Kürtös nyílt meg először a Mosonyi utcában, és utána csatlakozott hozzá a Rosenstein.

kürtös ételbár
Fotó: Mudra László

Kürtőskalácsból kifőzde

Amikor ugyanis Rosenstein Tibor elhagyta a Kispipa Étteremet, és úgy döntött, önállósodik, itt, a Mosonyi utca sarkán nyitotta meg az első kis saját helyét. A név persze nem véletlen, mivel itt egy kürtőskalácssütő üzemelt. Amikor Rosenstein Tibor megvette a konyhát, a nevet meg is hagyta, és az elmúlt harminc évben már rá is ragadt. 

Kürtös kifőzde
Fotó: Mudra László

Akkor sokan furcsán néztek rá, hogy miért a nyolcadik kerületben, a Keleti pályaudvar közelében nyit éttermet. De Rosenstein Tibornak már akkor is volt neve a szakmában, így sokan eljöttek ide csak azért, hogy megkóstolják a híres szalontüdőt. Kezdetben a házban végig lakások voltak, szép lassan vették meg és kapcsolták egybe a helyiségeket. Így nyílt meg a Kürtös mellett kicsit később a Rosenstein Vendéglő, ami jövőre már 25 éves lesz. 

A két hely azóta is egymás mellett működik, és mindkettőnek kialakult közönsége van. Míg a Rosensteinbe a város teljes területéről elzarándokolnak a rajongók, a Kürtös a környéken élők és dolgozók kedvenc ebédelőhelyévé vált. 

kifőzde
Inci kiteszi a napi menüt. Fotó: Mudra László

A két étlap között némi átfedés is van, így nemcsak gyors ebédre vágyóknak, hanem ínyenceknek is ajánlom a Kürtöst! Amikor Rosensteinék vadast vagy őzgerincet készítenek, akkor biztos csurran belőle a Kürtösbe is, érdemes tehát követni a napi ajánlatokat! Az állandó étlap mellett ugyanis minden nap több táblás ajánlat is van. 

Érkezz korán!

Ha a Kürtösben ebédelnél, nem árt jó korán megérkezni, hiszen, bár háromig nyitva vannak, addigra szinte minden el is fogy. Amikor ott jártam, fél kettőre a főzelékek és a napi ajánlat egy része már el is tűnt. A törzsvendégek persze tudják ezt, és dél körül már elkezdenek sorban állni az utcán, hiszen a benti rész viszonylag kicsi. 

kürtös ételbár
11-től lehet jönni ebédelni. Fotó: Mudra László

A legtöbben elvitelre kérik az ételt, vagy ha ideszólnak telefonon, félreteszi nekik Erdélyi Irén, azaz Inci, aki a Kürtös Ételbár szerves része már húsz éve. Szinte mindenkit névről ismer. Tudja, ki hol dolgozik, mi a kedvenc étele, és általában mikor szeret ebédelni. Inci elmondta, nagyon népszerűek a hagyományos ételek, mint például a harcsapaprikás túrós csuszával vagy a vadas. Ugyanakkor fogékony a közönség az újdonságokra is, múlt héten erdeigomba-krémleves és harcsapacal is volt étlapon, mindkettő pillanatok alatt elfogyott. 

kifőzde
Fotó: Mudra László

Az állandó étlapot alkotja például a bécsi szelet, cordon bleu, párizsi csirkemell, brassói, marhapörkölt, bakonyi sertéspaprikás, óvári sertésszelet vagy mandulás csirkemellcsíkok. Az ételek mindegyike 1300-1500 Ft. Napi ajánlatban általában van kétféle leves, kétféle főzelék, ezenkívül, amikor ott jártam, volt pl. töltött dagadó, bolognai, harcsapaprikás és rántott mangalica is. 

Szalontüdő, avagy pájsli

A Kürtös leghíresebb, már-már legendás étele a szalontüdő. A szalontüdő, más néven savanyú tüdő vagy pájsli ugyanúgy a Monarchia idejének öröksége, ahogy a tafelspitz, csak szegénynek nem olyan vonzó a neve és a külseje, így lassan szinte teljesen kikopik a divatból. Mondjuk, az is igaz, hogy Krúdy Gyula szerint a pájsli csak vendéglőben igazán finom, otthon neki se álljon senki – persze nem is nagyon szokott. Már csak azért sem, mert tüdőt szerezni sem könnyű – főleg borjútüdőt, ami az eredeti alapanyag lenne, de természetesen Rosenstein Tibornak remek kapcsolatai vannak. 

szalontüdő
A hyres szalontüdő. Fotó: Mudra László

A legenda szerint a vendéglősök azért tartották mindig étlapon a szalontüdőt, mert a vendégek utána nagyon kívánják a sört – bár ez szerintem nagyjából minden ételről elmondható. A jó hosszan főzött tüdőhöz tisztítás és szeletelés után édes-savanykás-uborkás mártást készítenek, ettől lesz ez az étel annyira jellegzetes. Ha már ott jártam, természetesen én is azt ebédeltem, hozzá szalvétagombóccal. Szerintem gyerekkorom óta nem ettem szalontüdőt, de nagyon bejött. Csakúgy, mint a borsófőzelék, amit szintén kóstoltam. 

Rosenstein
Fotó: Mudra László

Ebéd után nyugodtan kérdezzünk rá a desszertekre akkor is, ha nincs kiírva, Inci ugyanis mindig elővarázsol valamit. Egyik kezével a presszót főzi, másikkal gesztenyepürét készít. De szinte mindig van a hűtőben somlói galuska is, amihez Rosenstein Tímea süti a piskótát, és egészen biztosan hozzájutunk ebéd után egy kis palacsintához is. 

Rosenstein
Fotó: Mudra László

Ha nem szeretnél kimozdulni otthonról, viszont megkóstolnád a Rosenstein és a Kürtös finomságait, arra is van lehetőség, hiszen az étterem hétfőtől újra elindította ez ebédkiszállítást. Az állandó étlapot és a napi menüt ezen a linken találod. 

Kürtös Ételbár, 1087 Budapest, Mosonyi u. 3.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?