Legalább tíz éve rendületlenül járom a balatoni vendéglátóhelyeket, és túlzás nélkül felkeresek minden újonnan nyílt éttermet. Igyekszem erről beszámolni nektek is. Azon viszont kissé meglepődtem, hogy éppen Balatonalmádi lett az a hely, ami az utóbbi időben leginkább beindulni látszik, és ami gasztronómiailag is sok meglepetést tartogat még.

Almádi a világ közepe
Persze ha jobban belegondolok, nem csoda, és ennek több oka is van: egyrészt eleve egy közel tízezres kisvárosról van szó, ahol a gasztronómiai kínálat még nem ért fel a lakosság számához. Másrészt az elmúlt évek járványos időszaka miatt egyre többen költöznek vidékre, ezen belül a Balatonhoz is. Balatonalmádi pedig erre tökéletesen alkalmas, hiszen kedves város, és nincs túl messze Budapesttől sem. A pezsgés tehát elindult, most már csak lépést kell tartani.
Persze eddig is voltak szuperül működő, úttörő helyek a városban, mint például a Veganeeta, vagy éppen olyan kis kávézók, mint a Beaver, vagy a családi étteremnek számító Mélytányér. Sokak szerint hiányzott azonban egy igazi találkozóhely, ahová mindig be lehet ugrani. Ezt a hiányt pótolta a tavaly megnyílt Három Majom Bisztró, ami idén nyáron kezdi igazán megtalálni önmagát.

Ide mindenki szívesen ül be
A név nem véletlen: három tulajdonosa van ugyanis a helynek – bár korántsem utalnék rájuk majomként, sokkal inkább sokat tapasztalt, világlátott emberek, akik minden tudásukat, tapasztalatukat és lelkesedésüket beletették ebbe a helybe. Véletlenül sodorta őket össze a sors pont Balatonalmádiban. Ha már így alakult, akkor nyitottak egy olyan helyet, ahová mindannyian szívesen ülnek be, ahol otthon érzik magukat a gyerekek is, és szívesen látnak mindenki mást is.

A két alapító tulajdonos, Teplán Zsolt és Csali Balázs már régóta ismeri egymást, főleg az almádi éjszakákból. Később azonban mindketten elkerültek a városból, nagy utazók ugyanis – Zsolt szinte az egész világot bejárta, élt Korfun, Izraelben és Cipruson is, ahol búvároktatóként dolgozott. A járvány miatt azonban két éve a családjával együtt hazaköltözött. Hozzájuk csatlakozott idén Vajas Balázs, akit a legtöbben a Pancs gasztroplacc és a Pancs boltok megalapítójaként ismerhetnek – én is írtam róla nektek ebben a cikkben.
A fővárosból vidéki bisztróba
Balázs két éve döntött úgy a családjával, hogy elhagyják Budapestet, és vidékre költöznek, hogy tudjanak lassítani az életükön. Ő is Almádit választotta, hiszen gyerekkorában sok élményt kapott a várostól. Mint mondja, a kezdet nem volt könnyű, de már beilleszkedtek, megtalálták a helyüket a városban, ahol úgy érzi, befogadták őket. És mivel Balázsnak lételeme a vendéglátás (Budapesten a Pancs mellett a VinoPiano borbár tulajdonosa is), gondolt egyet, és beszállt a Három Majomba – ezzel is Almádira szavazva.

Mivel a tulajdonosokat utazásaik során nagyon megérintette a közel-keleti konyha, először a mezzék világát szerették volna bemutatni a környék lakóinak és a nyaralóknak, de aztán egyre jobban izgatta őket a pizza. Már csak azért is, mert bár egyre több a jó pizza a Balatonnál, a környéken még mindig nehéz hozzájutni.
Ezzel egyébként maximálisan egyetértek én is: aki Almádiban jó pizzát akart, azt eddig legszívesebben Balatonakattyára küldtem volna a Digóba, ami nálam az etalon pizzaszinten. De azért az nincs olyan közel, meg amúgy is csak nyáron vannak nyitva. Éppen ezért örvendetes, hogy a Három Majomban most már egész évben elérhető a csodás nápolyi pizza.

Hosszú kelesztésű pizzák a kemencéből
A tulajdonosok kifejezetten nápolyi pizzát szerettek volna készíteni, hiszen maguk is ezt szeretik. Sokat kísérleteztek a tésztával, természetesen hozzáértőktől is segítséget kértek, és pár hete úgy érezték, a nagyközönség elé is szívesen kiállnak a hosszú kelesztésű pizzájukkal, amit kint sütnek az épület előtt, egy kis kemencében. A pizzák ára 2-3000 Ft között mozog, a legdrágább nyilván a pármai sonkás, legkülönlegesebb talán a ricottás-spenótos, de tény, hogy a kínálat nincs túlcifrázva. Összesen nyolcféle pizza kérhető.
Akinek az asztalnál nem jut hely, az piknikezhet az épület előtt, a platánfák árnyékában, ahol esténként egyébként koncerteket is szervez a Három Majom és az önkormányzat is. Iszonyú hangulatos az egész.

A Három Majom maga az otthonosság: nekem kicsit olyan, mintha a mellette üzemelő városi könyvtár folytatása lenne, csak éppen egy sokkal vagányabb kiadásban. Egy könyvtár és galéria, ahol mellesleg enni és borozni is lehet. Bár nyáron mindenkit a külső tér és a cuki kék furgon hívogat, nagyon ajánlom, hogy azért vessetek egy pillantást a belső térre, a szép pultra, a gyönyörű grafikákra, a hatalmas növényekre és a könyvespolcra is!

Borozni is lehet
A pizza mellé társul a Vajas Balázs által képviselt boros koncepció, hiszen ő régóta szakértő a témában. Sorra vezetik be a környékbeli, balatoni kis pincészetek tételeit. Plusz egy tipp azoknak, akik szívesen boroznának: a Három Majomba más balatoni településről is érdemes ellátogatni, hiszen a hely a vasútállomástól egy percre található.

Persze igyekeznek folyamatosan fejlődni, a kemencéjük például sajnos kicsi, így be is szereztek már mellé egy másikat, és a tésztán is dolgoznak még. Ősszel szeretnének áttérni a kovászos tésztára. Nem egy nyári hellyel van dolgunk, télen is folyamatosan működni fognak, gondolkodnak a kiszállításon és minőségi ebédmenüben is.
Három Majom Bisztró, 8220 Balatonalmádi, Városház tér 4.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!
