Hirdetés

Hatpöttyös: az ország egyik legrégebbi, fogyatékkal élőknek munkát adó étterme

Hirdetés

Hatpöttyös: az ország egyik legrégebbi, fogyatékkal élőknek munkát adó étterme

Hirdetés
A székesfehérvári Hatpöttyös 2012-ben nyílt meg, és a szekszárdi Ízlelő után az ország második olyan étterme volt, ahol kizárólag megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők dolgoznak. Bár az indulás nehéz volt, mára a helyiek kedvelt ebédelőhelyévé váltak. Szezonális alapanyagokból főznek friss ebédet, miközben közel húsz fogyatékkal élő embernek kínálnak munkát. Elnyerték a Magyar Turizmus Minőségi Díjat is.
Hirdetés

A Hatpöttyös étterem megálmodója dr. Hermann-né Nagy Vera, aki soha nem tagadta, hogy útja során személyes okok is vezérleték. „A legkisebb lányunk, Zsófi, egészen különleges. Születéskor sérült, és igazából én azért hoztam létre ezt az éttermet, hogy neki munkahelyet teremtsünk. Nagyon féltem, hogy nem fog tudni elhelyezkedni felnőttkorában, és ebben szerettem volna neki segíteni.

A Hatpöttyös Székesfehérváron, fotó: Mudra László

Alapvetően mindig érdekelt a gasztronómia, szeretek főzni, nagy konyhát vittem otthon, és mindig nagy vendégjárás volt. Zsófi pedig nagyon szeretett velem sürgölődni a konyhában, ezért is kezdtünk el étteremben gondolkodni” – meséli a Hatpöttyös történetét a tulajdonos. Majd büszkén hozzáteszi, hogy jövőre már Zsófi is ott fog velük dolgozni az étteremben. Természetesen a névnek is története van: a hatpöttyös katica más, mint a többiek, hiszen hiányzik egy pöttye, de éppen ezért különleges. 

A napi menü ára 1550 Ft, a 10 alkalmas bérlet 13 950 Ft, fotó: Mudra László

Amikor az étterem ötlete felmerült, még csak egyetlen hasonló hely működött az országban, a szekszárdi Ízlelő, amelynek nemrég nyílt budai egységéről mi is beszámoltunk. Vera rengeteget tanult tőlük, majd egy pályázaton elnyert pénz segítette a székesfehérvári étterem megnyitásában. Azonnal több megváltozott munkaképességű embernek tudott munkát adni. Dolgozik náluk értelmi és mozgássérült, gerincbeteg, látássérült és rákból felgyógyult alkalmazott is. 

Halász Imre, mestreszakács, fotó: Mudra László

De a Hatpöttyös korántsem csak ezért különleges: naponta több száz városlakó ebédel náluk rugalmas ebédmenürendszerüknek köszönhetően. Mindennap friss, szezonális alapanyagokból készítenek ebédet, és nagyon fontos számukra a fenntarthatóság. A Felelős Gasztrohős fenntartható étterem díját is elnyerték. 

A csapat egy része, középen dr. Hermann-né Nagy Vera, fotó: Mudra László

Pedig az indulás nem volt egyszerű, Vera szerint nagyon megküzdöttek a sikerért. Legalább két évig alig jöttek a vendégek, sokan nem tudták elfogadni, hogy itt fogyatékkal élők dolgoznak. Ma viszont már 150 ember ebédel náluk naponta. Népszerűségüket a nagyon finom és rugalmasan összerakható ebédmenünek is köszönhetik. Naponta kétféle levest és háromféle főételt készítenek, amit a vendég kedve szerint kombinálhat, és választhat hozzá a házi süteményből is. Halász Imre, a konyha vezetéséért felelős mesterszakács elmondta, mindennap található vegetáriánus étel is a kínálatban, de az ő nagy kedvencei a hagyományos magyaros ételek. Rendszeresen készül náluk körömpörkölt, rántott sertésláb, szalontüdő – amitől eleinte ódzkodtak a vendégek, de most már annyira megszerették, hogy előjegyzés is van rá. Imre rendszeresen jár a piacra, és igyekszik idény szerint főzni.

Fotó: Mudra László

A Hatpöttyös konyhai személyzetében Imre az egyetlen, aki nem sérült, ő tartja egyben a csapatot. Mint meséli, amikor Vera először megkereste, kissé tartott az állástól, de aztán hamar megszerette a csapatot, és már négy éve vezeti a konyhát. Mint mondja, gyorsan kiderült számára, hogy fogyatékkal élőkkel is ugyanolyan hatékonyan lehet dolgozni. Az egyik látássérült alkalmazott például a legügyesebb zöldségszeletelő. Imre pontosan tudja, kinek mi a gyengéje és erőssége, ki mikor fárad el – mert a sérült emberek esetében erre különösen figyelni kell. 

A hétfői menü:, fotó: Mudra László

Az elmúlt nyolc évben a Hatpöttyös rengeteg fogyatékkal élőnek adott munkát, és több embert is ki tudtak szervezni a nyílt munkaerőpiacra. A fogyatékkal élők ezáltal újra tudnak szocializálódni és be tudnak illeszkedni a társadalomba. Vera ugyanakkor hangsúlyozta: nem mindenki alkalmas arra, hogy a nyílt munkaerőpiacon dolgozzon. Van, aki sérül egy ilyen helyzetben, és sokkal megfelelőbb számára a védett környezet. Van olyan munkatársuk, aki értelmi sérültként korábban a nyílt munkaerőpiacon dolgozott, és állandó céltábla volt. Összetörve és megalázva érkezett a Hatpöttyösbe, ahol teljesen kivirult. 

Fotó: Mudra László

Vera szerint hihetetlen nagy igény van az ilyen helyekre, mint a Hatpöttyös. Csak idén már 23 fogyatékkal élő ember keresett náluk állást. Nem véletlen, hiszen a vendéglátásban nagy sikerrel lehet fogyatékkal élőket és sérülteket alkalmazni. Vera szerint azonban hiba lenne azt hinni, hogy egy ilyen kezdeményezés csak az itt dolgozóknak jó. Nyilván számukra a legjobb, hiszen nő az önbizalmuk és végre teljes jogú tagjai lehetnek a társadalomnak. De a vendégekre is jó hatással van, hogy érintkezhetnek fogyatékkal élőkkel, és közvetlen kapcsolatban lehetnek azokkal, akik az ételt készítik számukra. Egy étteremben elkerülhetetlenül találkozik a vendég és a munkaerő, ezáltal nagyon alkalmas a szemléletformálásra.

Hatpöttyös étterem, 8000 Székesfehérvár, Szent István tér. 9. 


Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?