Hogyan kerül a sajt a mélyhűtőbe?
Sok ember gondolja, hogy a sajtot a végtelenségig lehet tárolni a hűtőben. Valljuk be, sokunkkal előfordult, hogy levágtuk a kis megszáradt vagy zöld csücsköt a sajtról, hogy aztán ráreszeljük a spagettire, és mindenkinek van olyan ismerőse, akinél a sajtok gyakran a saját lábukon távoznak a hűtőből.
Így előfordul, hogy fagyasztásra kerül sor, hogy megóvjuk a sajtokat ettől a végtől. Egyértelmű, hogy a különböző sajtok, különböző tulajdonságokkal rendelkeznek. Nincsenek kőbe vésett szabályok, ami az összes sajtra vonatkozik, azzal azonban tisztában vagyunk, hogy a sajtokat a hűtőben tároljuk. Isten ments, hogy egy érett sajtot a konyhaasztalon felejtsünk egy napra!
De a nagy kérdés, hogy szabad-e fagyasztani a sajtokat? Sokan ugyanis a nagy guriga sajtokat feldarabolják és akkurátusan elhelyezik a mélyhűtőben, ahonnan jobb esetben, időben előkerülnek.
A félkemény sajtok jól fagyaszthatók, és ha jó minőségű sajtról van szó, akkor az állagát is szépen megőrzi. Viszont a lágy-krémes sajtok nem alkalmasak a fagyasztásra, hiszen a szerkezetükből adódóan, a több folyadék a fagyás során nagyobb roncsolást visz véghez és egy szörnyű állagú masszát kaphatunk a kiolvasztás után.
Sajnos ugyan ez a helyzet a kemény sajtokkal is. Nem igazán tudják megőrizni az állagukat és omladozó, nagyon morzsás végeredményt kaphatunk a kiolvasztást követően.
És most jöjjön a lista a fagyasztható sajtokról:
- Cheddar
- Gouda
- Svájci sajtok
- Havarti
- Ementáli
- Parmezán
- Feta
- Mozzarella
- Trappista
A sajnálatos módon nem fagyasztható sajtok:
- Brie
- Camembert
- Kékpenészes sajtok
- Krémsajt
- mindenféle sajt zsírszegény verziója
Tipp: Ha lehet kisebb darabokban fagyaszd le a sajtot, ne egész tömbben és próbáld meg légmentesen lezárni a csomagolását!
Forrás: Independent
Képek forrása: Pixabay