A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
A Green Kitchen támogatója a
Csak szépen, lassan
Az első és legfontosabb talán, hogy ne akarjatok egyik napról a másikra ekkora változást hozni az életetekbe, mert úgy (tengermély tisztelet a kivételnek) szinte biztos, hogy kudarcra van ítélve. Főleg, ha előtte baconbe tekert véres hurkát fogyasztottál tízóraira. Szóval a lényeg a fokozatosságban rejlik. Innentől már testre szabhatod, hogy neked melyik a tarthatóbb, könnyebben kivitelezhető „leszokási” mód. Csinálhatod azt, hogy naponta csak egy étkezésnél fogyasztasz húst, legyen az reggeli, ebéd vagy vacsi. Ezt persze variálhatod is: mondjuk, hétfőn ebédre eszel húst, kedden meg vacsorára. Akiben ennél nagyobb az elhatározás, csinálhatja azt, hogy kijelöl bizonyos napokat a héten, kezdetnek, mondjuk, 3-at, és csak azokon jöhetnek szóba húsok. Ezeket a napokat pedig fokozatosan csökkentsd annak fényében, hogy megy. Simán bírtad a 4/3-as hetet? Király! A következő héten jöjjenek csak heti két nap a „marhaságok”.
Ez azért is jó, mert így előre tudsz gondolkodni, ami az étkezést és főzést illeti. Ha eddig abszolút nem figyeltél erre, valószínűleg eléggé meg leszel lőve kezdetben, hol tudsz pl. ebédelni a munkahelyed környékén, vagy mi legyen a hétvégi menü. Így viszont van időd felkészülni, és annak fényében tervezni.
Eszem-iszom, dínomdánom
Na és akkor, ha már itt tartunk, ha van kérdés, amitől én évek múltán is falnak megyek, az a klasszikus „és akkor te mit eszel?”. Mintha nem lennének brutálisan laktató, húsmentes rakott ételek, isteni levesek, zseniális tészták, saláták, rizottók, és akkor a sütikről meg alapvetően arról az egészen nagy számú, pacalt nélkülöző desszertről nem is beszéltünk. Egy barátom a mai napig emlegeti, hogy életében nem evett olyan változatosan, mint abban a fél évben, amíg nálam lakott. Szóval hidd el, minden ételre, amiről „lemondasz”, jut 10 másik, amit eddig sosem ettél/próbáltál/készítettél, mert egész egyszerűen könnyebb volt a megszokott dolgokhoz nyúlni. Én mindig is imádtam főzni, új dolgokat kipróbálni, így neked is azt javaslom, lépj ki a komfortzónádból! Fedezz fel új alapanyagokat, fűszereket, elkészítési módokat, és egy egészen új világ fog kinyílni előtted. Az elején biztosan lesz olyan, hogy rettenetesen rákívánsz majd egy pörköltre, de akkor ott a gombapaprikás. Hamburger? Ezerféle zöldségpogival kísérletezhetsz. Egyszóval a megszokott ízvilágra vágysz majd, amihez mi, magyarok nagyon tudunk ragaszkodni. Előfordulhat, hogy többször fogod éhesnek érezni magad, mint általában, de ez egy idő után elmúlik. Ha úgy érzed, hogy most csak egy oldalas segíthet, igyál egy nagy pohár vizet, mert simán lehet, hogy csak szomjas vagy. Arra viszont mindenképpen figyelj, hogy azokat a tápanyagokat, amiket a hús mellőzésével nem viszel be, pótold! Ezek közül a legfontosabbak talán a vas, a B12 és a fehérje. Ez utóbbit pl. a hüvelyesekben, babban, tejtermékekben találod. Ha úgy érzed, csökkent az energiaszinted, úgy a zöld színű zöldségekhez (brokkoli, cukkini, spenót stb.) fordulj. A tojásban található fehérje- és zsírtartalom vetekszik a húséval, így mindenképpen érdemes belőle minél többet fogyasztani! Megoszlanak a vélemények a különböző vitaminok hatékonyságáról, de ha te abba a táborba tartozol, aki eddig is szedett valamilyen étrend-kiegészítőt, úgy rengeteg, kifejezetten vegáknak/vegánoknak fejlesztett tablettát találhatsz bioboltokban és online.
Ha nem most jársz először az oldalunkon, úgy biztosan tudod, hogy a vegetáriánus fülön megszámlálhatatlan mennyiségű, finom és egyszerű receptet találsz. Ha épp nincs kedved/időd bogarászni, itt egy menü az egész hétre!
Környezeti változások
Gondolok most itt a családra és barátokra. Attól függően, hogy kit milyen szociális háló vesz körül, nagyon eltérő reakciók érhetnek. Nekem speciel hatalmas szerencsém volt. Mondjuk, én nem is úgy indítottam, hogy soha többé nem eszem húst, mindössze egy kis szünetet terveztem beiktatni, aztán így maradtam. Mikor mindenki számára egyértelművé vált, hogy „ok, akkor a Juci innentől vega”, nagyon elfogadóak voltak, és senki nem próbált bennem rossz érzést kelteni, mert rám „külön kell főzni”, pláne meggyőzni az ellenkezőjéről. Ettől függetlenül, ha tudom, hogy a nagymamám reggeltől a konyhában robotol, mert az egész családra főz, igyekszem gondoskodni magamról, hogy kicsit tehermentesítsem, bár ez úgy hiszem, alap. Sok vega ismerősömtől hallom persze, hogy még sok év után is vitatéma a megváltozott étrend, hogy „jaj, hát csak egy szelet rántott husi most mit számít?”, meg a végeláthatatlan érvek, hogy a hús márpedig kell, mert így vagyunk kitalálva. Ekkor érdemes bevetni az „enni és enni hagyni” beszélgetést, és finoman megkérni őket, hogy amíg te nem próbálod meg rávenni őket, hogy legyen vegák, addig ők is tartsák tiszteledben a te döntésedet. Ha úgy érzed, ez sem vezetne célra, egész egyszerűen mondd azt, hogy egészségügyi okokból speciális diétán vagy, és pont. Mivel az emberek nem szeretnek mások egészségügyi dolgaiba belefolyni, ez elég hatásos tud lenni, és végül is nem is állítasz valótlanságot. Ha vendégségbe mész, kérdezd meg a házigazdát, mire számíthatsz, így annak megfelelően tudsz vinni magaddal ropogtatnivalót, vagy enni előtte, ezzel gyakorlatilag teljesen megelőzhetők a kellemetlen szituációk.
Belső változások
Egyébként, mikor vega lettem, sokan kérdezgettek, hogy tapasztaltam-e bármiféle csodálatos átváltozást: fogytam-e, jobb lett-e az emésztésem, szebb-e a bőröm, fényesebb a hajam, stb. Sajnálom, ha valakit most kiábrándítok, de nálam ilyesmi nem volt. Két dolog viszont igen. Egyrészt jobban aludtam, másrészt radikálisan csökkent azoknak az evés utáni élményeknek a száma, mikor kigombolt nadrággal keresed a legközelebbi vízszintes helyet, ahol békében kómába eshetsz.