Kezdjük az alapokkal
Az otthoni magvetés sikere több tényezőn múlik, de ha betartasz néhány alapszabályt csodaszép növényeid nőhetnek. A magról vetett növények fejlődését, növekedését napról-napra figyelni igazán szórakoztató, és persze nagy büszkeség, amikor elérik azt a méretet, hogy már fogyaszthatsz is belőlük. A kertészkedés igazi terápia: illatokban, ízekben, színekben nem lesz hiány, és garantáltan kikapcsol a mindennapi mókuskerékből a növényeid között eltöltött idő.
– A cserepek alja mindig legyen lyukas, ha olyan edénybe ültetsz (pl. papír pohár), aminek nincs lyuk az alján, készíts rá te magad. Vastagabb cserepeknél kézi fúróval, könnyen lyukasztható anyagoknál egy késsel.
– A cserepek lehetnek agyagból, kerámiából, papírból, műanyagból, fémből, de a természetes anyagok használata előnyösebb.
– Az ültető föld vásárlásakor jó vízáteresztő képességű, szerves anyagokban gazdag földet válassz.
– A magok elvetésekor ugyanazon a helyen egyszerre 3-4 magot használj, így biztosan lesz benne olyan növény, amely kicsírázik, majd kibújik.
– Amíg a mini növények nem jelennek meg (néhány nap, hét), tegyél a cserepek tetejére folpackot, ezzel biztosítva a meleg és egyenletes mini klímát, nedvességet.
– A talaj mindig legyen nedves, de figyelj rá, nehogy túlöntözd a csírázó növénykéket.
– A fűszerkertedet világos, napfényben gazdag, széltől védett helyre tedd.
Mire lesz szükséged?
- Cserepek, tálcák/kaspók
- Ültető föld
- Homok
- Cserép darabok/kavicsok/csigaházak
- Vetőmagok
- Kézi permetező
- Folpack
- Olló
- Kislapát
- Kertészkesztyű
Cserépben nevelhető fűszernövények
Bazsalikom, borsika, borsmenta, citromfű, curryfű, édeskömény, fodormenta, fűszerpaprika, kakukkfű, kapor, koriander, körömvirág, lestyán, levendula, majoranna, metélőhagyma, petrezselyem, rozmaring, sarkantyúka, szurokfű (oregáno), tárkony, turbolya, zsálya, zsázsa.
Lépésről lépésre
1.) Az első lépés, hogy szórj a cserepek aljába apró kavicsokat, összetört cserépdarabokat, kagylóhéjakat vagy csigaházakat, ezzel megelőzöd a túlöntözést, így könnyebben ki tud majd folyni a felesleges víz az edényből.
2.) A cserepeket töltsd meg az ültető földdel, majd óvatosan ütögesd meg őket az aljuknál, hogy a talaj tömörebbé váljon, ha kell, pótold a földet. Ügyelj rá, hogy ne legyen tele az edény, hiszen még a magokra is kerül föld. A talajfelszínt egyengesd el.
3.) A vetőmagok csomagolásán fel van tüntetve, hogy az adott növénymagot mikor, milyen mélyen, egymástól milyen távolságra kell elvetni. A kisebb fűszermagokat 1-2 mm mélyen, míg a nagyobb méretűeket 0,5-1 cm mélyen vetjük. A csomagolásukon előírtak szerinti időpontban vesd el a magokat, majd szórj rájuk olyan magasan föld-homok keveréket (1:1), ahogy a vetési mélység szerepel a címkén.
4.) Kézi permetezővel permetezd be a talajfelszínt.
5.) A cserepeket helyezd tálcákra vagy kaspókba.
6.) A fűszer- és gyógynövények közé helyezhetsz feliratozható táblákat, így az első növények megjelenésekor, amikor még nem igazán lehet őket megkülönböztetni, tudni fogod, mit hova vetettél.
Oké, megvannak a fűszernövények. És most hogyan tovább?
A gyógy- és fűszernövényeket a megfelelő mennyiségű és rendszeres öntözés mellett nem árt 3-4 hetente tápanyagokkal is ellátni. Ehhez legjobb, ha komposztot használsz: ilyenkor egy-egy maroknyit helyezz belőle a növények tövéhez.
A fűszernövényeid mellett megjelenhet majd egy-két gyomnövény, ezeket mindig húzd ki a földből, hogy ne vegye el a növényeidtől a tápanyagot és a vizet.
Jó hír, hogy a gyógy- és fűszernövényeknek nem sok kórokozója, kártevője van, ha azonban észreveszel néhány gyanús levelet, vagy hajtást, legegyszerűbb, ha metszőollóval eltávolítod azokat.