Hirdetés

Nem kell hatost dobnod ahhoz, hogy királyi legyen a kávéd - irány a SixLetter!

Hirdetés

Nem kell hatost dobnod ahhoz, hogy királyi legyen a kávéd - irány a SixLetter!

Hirdetés
Budapest utcáit az utóbbi években szinte elözönlötték a specialty kávézók, éppen ezért alig győzzük kipipálni a ránk váró helyeket. Ha már fullos kávé, akkor természetesen a fullos reggeli sem maradhat el, így esett, hogy teszteltük az Alkotmány utcai kávézót.
Hirdetés

Az embernek az az érzése, hogy a specialty kávé az új kézműves hamburger, mostanában mintha mindenki erre a vonatra foglalt volna jegyet. A SixLetternek azonban sikerült kiemelkednie a mostanában oly’ divatos kávézók közül. Engem legalábbis nagyon megfogott, hogy nem akarnak mindenáron, mindenben a legjobbak lenni. Nem akarnak világszéles reggeli kínálatot, sem ezerféle vegán-paleo-gluténmentes napi sütit. A lényeg a minőségen és a kávén van, ez a kettő a legfontosabb. Az üzletvezető, Szabó András jó pár éve nyargalt át az irodai munkából a kávépörkölő mellé, és ennek mindenki nagyon örülhet. Az itt kapható, dedikált kávé kezdetektől az ő felelőssége. András választja ki a zöld kávét, majd hetente kétszer ő maga is pörköli, ezek után pedig el is készíti belőle a vendégek legvadabb vágyát. Általában kétféle presszó kapható náluk, ezenkívül van egy cold brew és egy filteres fekete. Nagyon fontos, hogy az ő kávéjuk nem a szűk “szakmai elitnek” készül, hanem neked és nekem. Céljuk egy olyan közérthető specialty hely létrehozása volt, ahol mindig örömmel fogadnak, és alig várod, hogy visszatérj. 

sixletter
Az SixLetter üzletvezetője, Szabó András (Fotó: Mudra László)

Ezt egyébként szerintem a kávégép behelyezése előtt sikerült megalapozniuk, ugyanis a belső tér több mint marasztaló. Az enteriőr Bonta Gáspár munkáját dicséri, aki olyan helyeknek adott már életet, mint a Bestia vagy a Digó. Míg az alsó szinten inkább kisebb-nagyobb baráti társaságok nevetgélnek a reggelijük felett, addig fent fáradhatatlan ujjak kopognak a klaviatúrákon. A felső szinten helyett kapott egy üvegfallal körülvett zárható helyiség is, benne egy hatalmas asztallal, ami hétköznaponként alkalmi tárgyalóként funkcionál. Mi viszont természetesen nem tárgyalni jöttünk, hanem hogy a lehető legtöbbet együk, szóval csapjunk is bele! 😀 

Fotó: Mudra László

Croque Madame

Kezdjük is mindjárt a díjnyertes kedvencemmel, a croque madame-mal. Ha követitek az oldalt (naná, hogy követitek!), biztosan nem ismeretlen számotokra ez az istenkirály reggeli. Mi is elkészítettük már, nem is egyféleképpen, de ilyen hibátlan francia hölgyhöz már régen volt szerencsém. Természetesen az alapoknál kezdődik minden, vagyis a kenyérnél, amit a Marmorstein Pékségtől szereznek be. Ahogy mostanában – istennek hála – kezd alapvetéssé válni, ők is házi kovásszal dolgoznak, mindenféle adalékanyagtól mentesen. Az eredeti croque madame-ba kerül sonka is, viszont én ettől most eltekintettem, és kizárólag a sajtra koncentráltam. Belülre egy korrekt adag gouda kerül, kívülről pedig parmezánkéregbe borítják a kenyeret, és így sütik meg. Ennek köszönhetően belül brutálisan finom, olvadt sajt lesz, kívül viszont szuperropogós, a parmezántól pedig kellemesen sós. Erre kerül egy perfekt tükörtojás, ami megkoronázza az egészet. Ahogy a belül még folyós tojássárgája találkozik a ropogós, sajtos kenyérrel, arra még nekem sincsen elég szavam. MUST TRY! (2350 Ft) 

Fotó: Mudra László

Eggs Benedict 

Magától értetődik, hogy a tojásos reggelik ásza az Eggs Benedict, azok közül is a lazacos, így mint legtöbbször, most is erre esett a választásom. Hiába, élni tudni kell… 😀 Az alapjául szolgáló sós muffin nekem egy kicsit túl vastag volt, és nehezen lehetett vágni, az ízével viszont nem volt probléma. A lazac bőséges mennyiségű, sok hellyel ellentétben nem csak az árát kérik el, így biztosak lehettek benne, hogy itt ebben nem fogtok csalódni. A buggyantott tojásra és magára a hollandira sem lehet senkinek panasza. Előbbi hibátlan állagú, utóbbi kellemesen sós, mégis finom lágy. Ami viszont kiemeli az itteni lazacos Benit a máshol kóstoltak közül, az az, hogy itt a lazac és a tojás közé még avokádót is tesznek. Ennek az enyhén édeskés ízétől és krémes állagától csak még harmonikusabb lesz az egész, kifejezetten jól áll neki, szuper ötlet! (2600 Ft) 

sixletter
Fotó: Mudra László

French Toast 

Azok is nyugodtan tárcsázhatják a SixLettert, akik csak és kizárólag édesen tudják indítani a napot, mert nekik is készültek. Az örök kedvenc french toast van náluk terítéken, viszont legnagyobb örömömre nem az unásig ismert mogyorókrém-banán kombóval, aminél én őszintén szólva kevés elcsépeltebbet tudok elképzelni. Na, de szerencsére ők nem erre mentek, inkább az elegánsabb, klasszikus vonalat erősítik. A kalácsot mindenekelőtt vajon aranybarnára pirítják, majd porcukorba és fahéjba hempergetik. Mellé szezonális és bogyós gyümölcsöt, valamint akácmézet kínálnak. Mivel a vaj-fahéj-porcukor hármas számomra bőségesen elég, ami az édességfaktort illeti, így nekem már nem hiányzott róla a méz, viszont a gyümölcsök savassága nagyon jót tesz neki, nem lesz gejl az összhatás. (1500 Ft) Bevallom, nagyon klasszul nézett még ki a pultban figyelő házi répatorta is, de granolát is lehet kérni, ha te inkább az egészséges(ebb) napkezdés híve vagy.

Fotó: Mudra László

Pisztráng sárgaborsópürével 

Törzsvendégeknek is BREAKING NEWS! Hamarosan indul náluk az ebédkínálat, így természetesen ez sem maradhatott kóstolás nélkül. Korai érkezésünk miatt a leves még javában bugyogott, viszont az aznapra tervezett egyik főfogás pillanatok alatt tányérra tudott kerülni, így ezt teszteltük. Nevesül pisztrángot sárgaborsópürével. Biztosan ti is megfigyeltétek már, hogy ha egy hely halat tűz az étlapjára, az szinte minden esetben lazac, így számomra üdítő változatosság volt ez a hazai uszonyos. Ennél már csak a sárgaborsópüré tetszett jobban, ugyanis a fűszerezése kapott egy kis pikantériát. Nem jöttem rá, hogy mi lehet az, viszont mivel a hal a són és borson kívül szinte nem kap mást, azért muszáj, hogy legyen mellette valami dominánsabb íz. A sárgaborsó alapvetően szerintem egy méltatlanul mellőzött sztori, pedig tök jó dolgokat lehet vele kezdeni a főzeléken túl, ahogy azt a mellékelt ábra is mutatja. Nagyon korrekt volt az egész, bár ezzel együtt nem emiatt lennék törzsvendég. Viszont, aki a közelben lakik vagy dolgozik, annak érdemes feltenni őket a menütérképre, mert itt végre egy kis változatosságra lelhet az ember. 

sixletter
Fotó: Mudra László

Ha kávé, akkor ki-ne-hagyjátok! Ha reggeli, akkor listás, ha menü, akkor pedig tudd, hogy van! Bármi miatt is léped át a SixLetter küszöbét, tutira tetszeni fog. 

Cím: 1054 Budapest, Alkotmány utca 21.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?