Hirdetés

Kami Kisvendéglője: kockás terítős étterem a város szélén, ami megér egy kirándulást

Kami Kisvendéglője: kockás terítős étterem a város szélén, ami megér egy kirándulást

Hirdetés
Van egy hely Újpest és Dunakeszi határában, ahová messze földről is érkeznek a rajongók. Nem csoda, hiszen Fülepi Kálmán, azaz Kami Kisvendéglőjében hetente változik az étlap, a minőség és a barátságos hangulat azonban garantált. A tulajdonos nemcsak maga főz, hanem itt is lakik, a spájzot pedig édesanyja, Ica mama finomságaival tölti fel.
Hirdetés

„Nagyon rossz kamasz voltam, csak a graffitizés érdekelt, úgyhogy elég gyorsan eltanácsoltak a kéttannyelvű gimnáziumból, ahol tíz tárgyból álltam bukásra. Csak a rajzolás érdekelt, művész akartam lenni, de aztán a nagymamám, akivel mindig mindent megbeszéltem, rámutatott, hogy mivel gyerekkorom óta imádok a konyhában sündörögni és főzni, talán ezzel kéne foglalkoznom. Anyukám negyven évig dolgozott szakácsként, így amikor elé álltam, hogy én is az akarok lenni, napokig nem állt velem szóba” – kezdi történetét Fülepi Kálmán, azaz Kami, aki 15 éves kora óta éttermi konyhán dolgozik. És egy ideje saját éttermében, ami Kami Kisvedéglője névre hallgat.

Kami Kisvendéglője
Fülepi Kálmán és édesanyja, Ica mama. Fotó: Mudra László

Nagymamája nemcsak szakmát adott neki, hanem egy nagyon fontos tanáccsal is ellátta, miszerint minden december 31-én üljön le, és gondolja át, haladt-e előre abban az évben. És ha nem, akkor lépjen tovább. Ez a tanács biztosította Kami számára, hogy mindig egyre jobb és jobb éttermekben dolgozzon, míg végül két évvel ezelőtt megnyitotta saját éttermét, egy nem éppen frekventált helyen, Újpest legszélén, egy kis utca sarkán.

Nemcsak az étterem, hanem Kami és családja is ideköltözött, hogy minél több időt töltsenek a konyha közelében, ami a földszinten, a lakásuk pedig az emeleten helyezkedik el. Édesanyja, Ica mama azóta nemhogy megbékélt, de tevékenyen részt vesz Kami éttermének mindennapjaiban. Ha tehát valami igazi családi vállalkozás, akkor Kami Kisvendéglője Újpest határában az!

Kami Kisvendéglője kamra
Tele a spájz! Fotó: Mudra László

Mindenki várta a nyitást

Fülepi Kálmán azt gondolja, összességében jókor volt jó helyen, hiszen gyorsan tudott haladni előre. A Jankó étterem konyháján ismerkedett meg Takács Lajossal aki a minőségi alapanyagok fontosságára tanította. Molnár B. Tamás is naponta járt hozzájuk, így gyorsan egyértelmű lett számára, hogy a főzés nem éppen abból áll, amit a szakiskolában és a különböző maradékmentő konyhákon tanítottak neki. Megtanulta tisztelni az alapanyagokat, és szépen lassan megtalálta saját, egyéni stílusát. A két évvel ezelőtti újpesti nyitást már nemcsak a közönség, hanem a szakma is nagyon várta, és azonnal fel is fedezték az éttermét. 

A kacsacomb a kedvencem lett. Fotó: Mudra László

Az étteremhez egy nagy kert is tartozik egyébként Bicske mellett – ezt Kami anyukája, Ica mama gondozza. Nem mindent, de nagyon sok zöldséget és gyümölcsöt megtermelnek maguknak, amiket Ica mama mind eltesz télire. Az étterem pincéje roskadásig van házi finomságokkal: paradicsomlé, savanyított dinnye és paradicsom, meggybefőtt, körtebefőtt, szörpök és lekvárok. Ezekkel mind találkozhattok a tányéron, hiszen itt minden savanyúság helyben készült és a süteménybe is saját lekvárjuk kerül. 

Minden tárgynak története van

Ezen a helyen tényleg minden Kamihoz kötődik, nemcsak az ételek, amik jellegzetesen kamisak, hanem a belső tér és a berendezés is – csupa olyan személyes tárgy, aminek saját története van. Fülepi Kálmán és családja egyébként régóta kötődik Újpesthez, édesapja és nagyapja is az Újpestben focizott, ezt sok fénykép is bizonyítja a falon – ahol egyébként Kami teljes családja helyet kap. Nagyon büszke például Petőfihez fűződő kötődéséhez: Petőfi édesanyja, Hrúz Mária ugyanis Kami szépapjának, Hrúz Ádámnak volt a testvére. Róla is van fénykép az étterem falán. 

Kami Kisvendéglője
Fotó: Mudra László

De térjünk át akkor gyorsan az ételekre, és magára a kisvendéglőre, amit nehéz lenne pár szóval definiálni. A kisvendéglő szó itt tényleg megállja a helyét: otthonos hely, kockás terítőkkel az asztalon. A tulajdonos mindig itt van, ő is részt vesz minden konyhai munkában, és ha van ideje, a vendégek közé is kijön. Az ételek tekintetében azonban korántsem a megszokott kínálatban gondolkodjatok. Itt minden étel egy kicsit más, és meglehetősen kamis.

És minden ételnek is

„Még a pörköltalapot sem úgy készítem, ahogy hagyományosan szokás, hiszen már a zsírba is pirítok egy csillagánizst, utána dobom rá a házi lecsót, a fajszi paprikát és a többi fűszert. Amikor megfőtt, leturmixolom, és ez a krém képezi a pörkölt alapját.” De ez csak egy példa, hiszen minden ételbe visz egy kis csavart: a tatárbifsztekbe például marokkói sós citrom héját reszeli, emellett kerül bele kapribogyó és aszalt paradicsom is. 

Fotó: Mudra László

„Nem gondolom, hogy egy vendéglőben kizárólag magyaros ételeket lehet adni, szerintem ez régen sem volt így. De van persze az is, a kacsacomb sztrapacskával például az egyik legnépszerűbb fogásunk, ráadásul a sztrapacskának külön története van, hiszen a két nagymamám receptjét egyesítettem. Titka, hogy a pirított hagymát nem a sztrapacska tetejére, hanem a tésztába teszem. De nálunk ugyanilyen népszerű az indonéz, mogyoróvajas Gado Gado saláta és a lazac is.” Nagyon jellemző Kami éttermére, hogy még a lazacon lévő Cayenne-fűszerkeveréket is saját maga készíti! Ebbe 18 féle egész fűszert tesz, majd megőrli, és sok fogáshoz ezt használja. 

Kami Kisvendéglője
Kami és csapata. Fotó: Mudra László

Azért járnak Kami Kisvendéglőjébe, mert itt mást kapnak

„Most már tudják a vendégek, hogy nálam mást kapnak, és ezért jönnek ide. Szerintem pont az a lényeg, hogy próbáljanak ki új dolgokat, nem az, hogy megegyék tizedjére ugyanazt a gulyáslevest, mint máshol. A mi vendégeink már keresik is az új ételeket, mert tudják, hogy nálam szinte mindennek sztorija van, az étlapon pedig hetente változtatok” – mondja Kami, akihez a város másik végéről is járnak a törzsvendégek. 

Fotó: Mudra László

Én is kóstoltam több mindent, a kedvencem a már említett kacsacomb volt, ami nemcsak hogy isteni puha, de a bőre szinte leheletvékony és ultra ropogós. Nem tudom, hogy ez, vagy a hozzá kínált sztrapacska ízlett-e jobban? Kóstoltam a lazacot is Gado Gado salátával, amiben a trükk, hogy az öntetet saját magunknak kell a salátába keverni. Gyönyörű tálalásban érkezik amúgy minden, tényleg szemet gyönyörködtető. A tatárbifszteket én még fűszeresebben és kevesebb szezámmal is elbírtam volna – hozzá pirított kovászos Marmorstein kenyér jár. De ezenkívül találtok az étlapon hamburgert, Kami-féle cigánypecsenyét, sokféle morzsás csirkemellet vagy éppen etyeki rántott sajtot is.

Kami Kisvendéglője
A Rákóczi túrós. Fotó: Mudra László

Kami Kisvendéglőjében a főételek ára 3500-4000 Ft között van, ami az alapanyagokat és az adagokat tekintve teljesen reálisnak mondható. Desszertek közül az örök sláger pedig az újragondolt Rákóczi túrós, amibe szintén Ica mama házi baracklekvárja kerül.

Kami Kisvendéglője, 1044 Budapest, Vasrózsa utca 2.

Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?