Kovászos kenyér és saját pörkölésű kávé vár a Szeged egyik műemlék épületében kialakított kávézóban
A Tiszavirág Szeged egyik műemlék épülete 1859 óta képezi részét a Hajnóczy utcai látképnek. A jelenleg 12 szobás boutique hotel és a hozzá tartozó kávézó gazdag múlttal bír, volt már kalapkészítő szalon, cipészműhely, de még ügyvédi iroda is, azt viszont nehéz lenne megsaccolni, ez idő alatt hányan fordultak meg ódon falai között. A jelenlegi, felújított állapotát 2012-ben nyerte el, a tulajdonosok igyekeztek eredeti formájában megőrizni, amit lehetett, de korszerűsíteni azt, amit kellett, így nagyon ízléses egyensúlyt sikerült kialakítani a történelmi és a modern építészet határán. A Tiszavirág falait jelenleg Sejben Lajos helyi művész képei díszítik, amiket érdemes közelebbről is szemügyre venni, és egyébként meg is vásárolhatóak.
Kovászos a kenyér, saját pörkölésű a kávé
A kávézó étlapját 3 hónappal ezelőtt gondolták újra, és amellett, hogy meghagyták a klasszikus reggeli opciókat is, igyekeztek egy egészségtudatosabb menüt összerakni. A Tiszavirág új étlapján többféle bowl, vega és vegán opció is szerepel. Szintén újdonságnak számítanak a kovászos szeletek, amihez a kenyeret ugyan nem helyben készítik, hanem egy szegedi pékség szállítja nekik, de megéri eljönni megnézni, hogy mihez kezdenek vele. A kávét egy hazai üzemben készítik számukra, ami 90% arabica és 10 % robusta keverékéből készül, a helyiek legnagyobb örömére pedig egy kilós kiszerelésben haza is vihető. Na, de lássuk azt az új étlapot!
Green bowl: ez a Tiszavirág
Budapesten már évek óta nagy népszerűségnek örvendenek a különböző bowlok, és egyre-másra nyitnak a poké bárok, kásázók. Ezt a trendet követve kerültek fel nemrégiben a Tiszavirág étlapjára is a reggeli bowlok, amik színek szerint vannak megkülönböztetve. Az 5-féle bowlból nekünk a zöldre esett a választásunk, aminek az alapja avokádó, spenót és banán keveréke, ezen felül pedig van még benne ananász, mandula és matcha por. A tetejére kerül némi granola, magvak és a szezontól függően friss gyümölcs is.
Én valamiért egy langyos sztorira számítottam, de ez egy hideg reggeli. Az első pár falatot nem tudtam hova tenni, mert istenigazából se nem édes, se nem sós, hol a banánt éreztem dominánsnak, hol a spenótot, így egy nagyon izgis fogásnak éltem meg, pedig többször is kóstoltam már hasonlót. Akárhogy is, az tuti, hogy az egyik legegészségesebb opció az étlapon, ráadásul durván laktató, szóval csak nyerhettek vele. Mindegyik bowl kérhető vegán formában is. (2200 Ft)
Lángos, sajtkrém, lazac, tejföl, sajt
Ez főételként szerepel a kínálatban, bár közel sem akkora méret, mint a strandokon, de ezzel szerintem nincs is baj, hiszen kétfélét kaptok, szóval bőven jól lehet vele lakni. Na, de ne akadjunk le a méretnél, hiszen ez közel sem olyan fontos, mint hogy LAZACOT raknak a lángosra, ami szerintem még soha, senkinek, sehol nem jutott eszébe. Szóval a kreativitásért mindenképpen jár a piros pont. De működik is? Akár hiszitek, akár nem, nekem nagyon bejött. Ez persze annak (is) köszönhető volt, hogy a lángostészta, mint olyan, hibátlanul volt elkészítve, pont, ahogy szeretem.
Nem volt túl olajos, a széle kellemesen ropogós, az egyetlen kritika, amit meg tudnék fogalmazni, hogy kicsit megszaladt a só, amit a sajtos-tejfölös lángos még elbírt, viszont a lazac már önmagában is sós, így ott már határozottan soknak éreztem. A lazacos aljára snidlinges sajtkrém kerül, ami jól lágyítja a hal füstös ízét, a frissességért pedig a kapor felel. Ha nyitottak vagytok az újdonságokra, tegyetek vele egy próbát, hiszen lángosból sosem lehet elég egy nyáron, nem igaz? (1350 Ft)
Mogyorókrémes kovászos szelet
Minden kovászos szelet alapja ugyanaz a kenyér, igy az egyféle édes változatnak is. Ezzel a sós mogyorós változattal elsősorban a gyerekeknek szerettek volna kedveskedni, bár szerintem nincs az a gyerek, aki elbír két ekkora szelettel, de ha mégis, azt a szülő nem fogja megköszönni, mert ennyi cukortól egy darabig nem lesz megállás. 😀 Ettől függetlenül nem állítom, hogy ne lenne jó, nincs túl vastagon megkenve, a pirított kókuszchips kifejezetten jól áll neki, az áfonyától pedig megkapja a savakat. Ezzel együtt nekem még így is tömény volt az összhatás, így aki a könnyedebb reggeli híve, az nézelődjön még, aki viszont szereti a sós mogyorót, vesse rá magát, mert még Pesten is kevés helyen készül vele bármi. (1250 Ft)
Kecskesajtos-serranós kovászos szelet
A kollégám kedvence vitathatatlanul ez volt, mert egy morzsát nem hagyott belőle, mondom is, hogy miért. Ami a legjobban tetszett benne mindkettőnknek, hogy a kecskesajt nem szeletelt formában került a kenyérre, hanem házi sajtkrém formájában, ami olyannyira házi, hogy itt készül, és sehol máshol nem kapható. Ennek a sajtfajtának önmagában elég jellegzetes, intenzív íze van, de mégsem volt sok. A kenyér hihetetlenül jó, nagyon ropogós a héja, belül tömör, de nem fojtó, remekül el van találva.
A kecskesajt-füstölt sonka párosa nem új keletű, viszont ami feldobja, az a gránátalma és a fenyőmag kettőse, így máris van benne valami kis extra, amiért ide jössz majd érte. Szintén nagyon laktató, ez után egy darabig biztosan nem leszel éhes. (1250 Ft)
Cím: 6722 Szeged, Hajnóczy utca 1/B