Írtam már nektek a tavasszal megnyílt Zhu & Co nevű helyről, ami egy fiatal pár közös étterme. Mása Moszkvából, Ji pedig Kínából érkezett Budapestre, itt ismerkedtek meg. Éttermüket, ahol a töltött batyukat (azaz jiaozit) lehet megkóstolni, idén tavaszzal nyitották meg a Nagymező utcában, és máris hatalmas siker lett. Az étteremben Ji szülei főznek, és mindent saját kezűleg készítenek. (A Zhu annyi tesz kínaiul, hogy disznó, így nem véletlen, hogy mindenhol tobzódik a malacos dekoráció.)
Egyelőre csak jiaozi, illetve kétféle leves kapható az étteremben, mondjuk szerintem nem is nagyon kell sokkal több minden a boldogsághoz. Batyuból ötfélét kérhettek: van kétféle sertéshúsos különböző zöldségekkel, rákos és kétféle vega is (cukkinis-tojásos, illetve gombás). Én azt ajánlom, ha tehetitek, kóstoljátok meg mindet!
Kínai családi vacsorák Budapesten a Zhu & Co étteremben
Most azonban úgy gondolták, kicsit továbblépnének, és szeretnének a batyukon túl mást is megmutatni szűkebb hazájuk, a Kína déli részén található Vencsou város gasztronómiájából. Vencsouból – ami nem egy kis település egyébként, közel tízmilliós város – igen sokan döntöttek úgy annak idején, hogy Magyarországon próbálnak szerencsét. Így voltak ezzel Ji szülei is, akik egy időre, amíg Budapesten mindent elrendeztek, a nagymamájára hagyták a fiút. Ji-nek szép emlékei vannak ebből az időszakból, hiszen nagymamája gyakran főzött neki, az iskolából hazaérve mindennap főtt étel várta, bár hangsúlyozza, hogy ez amúgy a legtöbb kínai családnál így van. Mindig együtt ültek le az asztalhoz, és gyakran ettek olyan ételeket is, amiknek elfogyasztása hosszú ideig tartott.
Ji szeretett volna átadni valamit ezeknek a családias vacsoráknak a hangulatából, ezért mostantól havi egy alkalommal rendeznek kötetlen vacsoradélutánokat, ahol ezeket a számunkra nagyon különleges és kevésbé ismert kínai fogásokat mutatják be. A szűk körű délutánok alkalmával sok különleges étel kóstolásra lesz lehetőség, és persze sokat mesélnek is az ételekről. Az első ilyen alkalmon, ami még nem volt publikus, többet tanultam a kínai ételekről és főzési technikákról, mint eddig összesen. És persze mindent meg is kóstoltam. A legtöbb ételt egyáltalán nem ismertem, sok íz valódi újdonságként hatott.
Sokféle tengeri étel
Mivel Vencsou tengerparti város, túlsúlyban vannak a tengeri ételek, kóstoltunk például tarisznyarákot, tengeri csigát, párolt halat és lapított ráklevest is. Mire egyenként kiszedegettem a tengeri csigából a húst, lassan mindenkit megismertem az asztal körül, szóval igazi lassú, beszélgetős délutánra számítsatok! Kellett némi bátorság, hogy megkóstoljam a tarisznyarákot, de végül nem bántam meg: íze kellemesen édeskés, és szinte egyáltalán nem emlékeztet a hal húsára. A belsőségek többnyire barátaim, így a kacsazúza-salátára is gyorsan lecsaptam, összességében egyedül a csirkelábtól tartózkodtam némileg. A “kaparó” soha nem volt nagy kedvencem.
Okra és tofuföl
Számomra a legkülönlegesebb egy saláta volt, amit a felforralt szójatej tetején keletkezett földből (én csak tofufölnek hívom :-D) készítenek. Ez a föl szilárdulás után szeletelhető (ránézésre esküszöm a malacfülre emlékeztet), és nagyon érdekes íze van. Imádtam a szójaszószos okrát is, bár okra már itthon is elérhető, viszonylag ritkábban fogyasztjuk ezt a zöldséget. Nagyon bejött még a hússal töltött rizsgolyó is – mint látjátok, rengeteg étel kóstolható egy ilyen vacsorán, amiket ti is kipróbálhattok.
Az első Zhu lakoma november 14-én lesz, itt tudtok jelentkezni rá, de javaslom, hogy igyekezzetek, mert ezek az események nagyon szűk körűek, összesen 12 fő vehet részt rajtuk. És azt is javaslom, hogy előtte napokig ne egyetek semmit! A lakoma ára 25.000 Ft, ami 8-10 fogást és a pezsgő árát is tartalmazza. Hosszú, relaxálós, beszélgetős és elsősorban nagyon különleges eseményre készüljetek!
Zhu & Co – 1065 Budapest, Nagymező utca 66.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket a Facebookon, és kövessetek minket az Instagramon!