Hirdetés

Kipróbáltuk a Blitz Do It Yourself pizzáját

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

Kipróbáltuk a Blitz Do It Yourself pizzáját

Hirdetés
A Blitz Pizza tulajdonosa, Liptay Dávid a havas lankák és óceánpartok után egy ideje már a gasztronómia hullámait is sikerrel lovagolja. Utazott már hamburgerben a Grinder’s Grill színeiben, valamint egyike a Konyhakör alapítóinak. Pizzáit korábban csak a barátai élvezhették, viszont nagyon hamar akkora népszerűségre tett szert, hogy a ‘Dave pizza’ átlépte az otthon küszöbét, és úgy döntöttek, a széles közönséggel is megosztják.
Hirdetés

Budapesten 2 egységben „Blitzelhettünk” korábban. Először a PONTOON-ra érkeztek meg, ahonnan szó szerint úgy hiányzott egy jófajta streetfood placc, mint egy falat kenyér. Én is itt találkoztam ezzel a csodával, és bár nem vagyok egy ultimate pizzafan, emlékszem, hogy a 3-sajtostól kicsit párás lett a tekintetem. Márciusban a belvárosi Karavánban is felsorakoztak a bucik – sajnos már hiába. 

Fotó: Blitz Pizza Budapest/ A tulajdonos, Liptay Dávid

Ahogy mindenki másnak, a járvány miatt nekik is be kellett zárniuk a kapuikat, viszont eszük ágában sem volt pizza nélkül hagyni a népet. Mivel rengetegen álltak át a kiszállításra, úgy érezték, nem lenne értelme sokadikként beállni a sorba, helyette inkább újítottak. A külföldön egyre népszerűbb, itthon viszont még kevésbé elterjedt DIY szettekben látták a megoldást. Ez azt jelenti, hogy a pizzát ‘alkatrészenként’ kapod, vagyis külön dobozkában érkezik a buci, a paradicsomszósz, az olaj stb., amit magadnak süthetsz ki. A rendeléseket hetente kétszer, szerdán és vasárnap szállítják. Az alapanyagok 3 napig élvezik minőségromlás nélkül a hűtő kényelmét, így az sem akadály, ha nem azonnal állsz neki. 

Jelenleg egy piros és egy fehér basic szett érhető el. Előbbi egy Blitz bucit, fűszerolajat, bazsalikomos paradicsomszószt, mozzarellát, valamint pecorino romano sajtot tartalmaz. Utóbbihoz a paradicsomszósz helyett konfitált fokhagymás-petrezselymes mascarpone jár. Mivel iszonyú szimpatikus ez az egész megoldás, úgy döntöttem, nem is választok, hanem mindjárt két rendeléssel támogatom őket. A korábban megadott időpontban meg is érkezett a csomag. A tartalmával ugyan volt egy kis kavarodás, de biztos vagyok benne, hogy ez csak kezdeti zökkenő – különben is csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, így azt javaslom, vessetek egy pillantást a zacskóba, mikor átveszitek, és akkor nem lehet baj. 

Mivel nekem aznapra már volt ebédem, vacsira meg nem akartam pizzát, így a dobozok másnapig a hütőben várták a beteljesülést. Az elkészítési javaslatot érdemes előre elolvasni, hogy ne farkaséhesen tudd meg, hogy a tökéletes eredmény érdekében a sütőnek legalább fél óráig kell melegedni, a bucit pedig a nyújtás előtt egy órával kell kivenni a hűtőből. De ezenkívül semmi extra tudnivaló nincs, a Facebook-oldalukon minden szükséges infót megtaláltok, és videót is az elkészítés menetéről.

A bucit nem meglepő módon lisztezett felületen kell kinyújtani, majd miután megkapta az alapot, át kell helyezni a szintén szoba-hőmérsékletű tepsire. Ezután mehet is rá a mozzarella, majd irány a sütő. (Nálam azért csak a felére került sajt, mert a barátom tejfehérje-allergiás.) Számomra meglepően hamar elkészült, és nem akartam elhinni, hogy mennyire jól néz ki. Miután kellően kigyönyörködtem magam, megkentem az olajjal, végül ráküldtem a pecorinót. No és akkor az íze… Röviden azt tudnám mondani, 10/10, de tényleg. A tészta kifogástalanul megsült, a széle tökéletesen ropogós, a közepe leheletvékony. Mikor a paradicsomszószt önmagában kóstoltam, azt egy kicsit semmilyennek éreztem, de amint kiegészült a többi hozzávalóval, új értelmet nyert az egész. Az olaj zseniálisan finom, ami szerintem az apróra vágott medvehagymának (is) köszönhető, viszont ami számomra feltette az i-re a pontot, az a pecorino. Feltételezem, hogy ezt nem itthonról szerzik be a srácok, akárhogy is, ilyen jó sajttal, pláne pizzán, szerintem ritkán találkozni. 

A másik bucival kicsit meggyűlt a bajom, arra tudtam gondolni, hogy nem egy napon készültek, mert érezhetően más volt a textúrája és a nyújtás során folyamatosan összeugrott. Ettől függetlenül végül megadta magát, és bár kevésbé volt kerek, az ízélményen ez mit sem változtatott. Mint korábban írtam, erre konfitált fokhagymás mascarpone kerül alapként, majd sütés után az olaj és a pecorino. Ha a kettő közül kéne választanom, nálam a paradicsomos nyerne, annak ellenére, hogy ebbe sem tudnék belekötni. A nyújtási „harc” ellenére ezúttal is hibátlan volt a tészta, az alapban lágyan érződik a petrezselyem, de egyértelműen az olaj és a pecorino dominál, összességében szintén hibátlanul. 

Ezekhez az alapszettekhez 1700 Ft-ért juthattok hozzá, ami szerintem messze több, mint jutányos. Főleg annak fényében, hogy a piacon több évtizede jelen lévő, pizzakiszállítással foglalkozó éttermektől rendelni jóval drágább, emellett pedig sokszor kihűl a pizza, mire megérkezik, hiszen a jelenlegi helyzetben akár 2 órát is várni kell rá. A Blitz pizzáit ezzel szemben tuti, hogy azon melegében fogyaszthatod, az elkészítés élményével kiegészülve. Ha extrázni szeretnétek az alapokat, természetesen arra is van lehetőség. Akinek a hús hiányzik, az újkígyósi kolbászmorzsát vagy olasz csípős szalámit kérhet (600/500 Ft), az extra mozzarella 500, az olívamix pedig plusz 300 Ft-ért érkezik. Én egyiket sem hiányoltam, szerintem úgy volt jó, ahogy, az pedig különösen tetszett, hogy egy új élménnyel gazdagodtam, ami valamennyire feldobta az egyhangú, home office-os hangulatomat. Aki egy kicsit is szereti a pizzát, annak kötelező!!! 

Facebook: Blitz Pizza Budapest

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?