Kertvárosi környezetben, gondosan karbantartott Kádár-kockák közt bújik meg a Kiss családi cukrászat. A Kiss Cukrászda az a fajta hely, ahová nyáron bátran elszaladhatnak a környékbeli gyerekek fagyiért. Ugyanakkor csinos franciás sütemények melletti randira, vagy a vasárnapi ebéd utáni nassért is érdemes beugrani. Pontosan ez a sokszínűség teszi igazán jó cukrászdává. Profi, de kicsit sem üzemi jellegű finomságok, csinos, viszont cseppet sem feszengős hely, aminek pultjában mindenki talál magának kedvére valót.
A Kiss Cukrászda igazán családi cuki
A családi elnevezés nem véletlen, és még csak nem is egyedül arra utal, hogy a família minden tagja megtalálhatja itt a foga alá való falatot. A csapat is családias: olyannyira, hogy egy család üzemelteti a cukrászdát. Az 1995-ben indult Cuki alapítója, kiötlője egy országosan is elismert cukrászmester, Kiss Zoltán, aki nemzetközi és hazai cukrászversenyek sokszoros díjazottja és győztese. Ma már szakoktató és rendszeres Ország Tortája zsűritag, de a sütizdében dolgozik felesége, Gabriella, illetve két fiuk, Zoltán és Dániel is. Mint megtudtam, Gabriella reszortja elsősorban a sütemények díszítése. Ifjabb Zoltán felel a fagyikért, Dániel pedig főleg csokiban, bonbonban és kávéban van otthon. Ottjártamkor mindent: sósat és édeset, cukrosat és menteset, kávét és fagyit is kipróbáltam, hogy igazán alapos véleményt alkothassak.
Ami jó, az jó
Az alapító szakértelme és a cukrászda falait díszítő sokféle oklevél miatt alapvetően minőségi franciás desszertekre készültem. Bár ez is profilja a Kiss Cukinak, egyszemélyes desszertjeik látványra is megállnák a helyüket a legmenőbb bisztró-menüsorok végén is. A helyszínen a háziasabb vonal szólított meg inkább az egyébként nagyon jól eltalált választékból.
A fagyikból tisztességesen bőséges, de nem befogadhatatlan a kínálat. Sós és édes sütiből annyi van, hogy fogyókúrázók és hedonisták, az elegánsabb és a háziasabb nassok rajongói is megtalálják a számításukat. Mégsem kell hosszú percekig gondolkodni azon, mit is kérjünk, és nincs az a kellemetlen gyanúnk se, hogy ennyi mindent több nap alatt sem lehet eladni, talán mi sem a legfrissebbet esszük már. Külön pluszpont, hogy a fagyiból lehet kóstolni is, így biztosan olyat választunk, amit majd jóízűen eszünk meg.
Én is így faltam be két krémes/gyümölcsös csodámat: kiemelkedő minőségű fagyikról van szó ugyanis. Nemcsak, mert klasszikus recept alapján, tej és tojás felhasználásával készülnek. Azért is, mert az azokat dúsító öntetek és paszták is házi készítésűek, és mert a kínálatban a klasszikusok mellett olyan izgalmas ízek is megtalálhatók, mint például a karamellás füge vagy a joghurtos bodza.
Életem egyik legjobb Rákóczi-túrósa
Sós sütiből a sajtos pogácsát kóstoltam: jó ízű, kellemesen sós rágcsálnivalót kaptam, a mentes kínálatból pedig egy mindenmentes, Sacher-ízvilágú csokis sütire esett a választásom. Teljesen korrekt sütemény volt ez is, bár nem biztos, hogy a mentes kínálat értékelésére én vagyok a legalkalmasabb. Sütiből a cukrosat szeretem, a mentes pedig – egészségesség vagy beltartalom ide vagy oda – akkor ízlik, ha a lehető legkevésbé tűnik úgy, mintha hiányozna belőle valami. Nekem ez a süti lehetett volna édesebb, hogy jobban meglegyen az illúzió.
A végére hagytam viszont a legjobbat: a klasszikus sütik közül a Rákóczi-túrósra esett a választásom. Régen ettem ennyire jót, sőt megkockáztatom, hogy ebből a sütiből még sosem ettem ilyen finomat. Eleve izgalmas, hogy kerek, lapos piteformában készült, csodás, omlós tésztán tökéletesen ízesített túró és az év lekvárja. Utólag megtudtam persze, hogy azért ilyen finom, mert az is házi: szezonban helyben, gigantikus befőttesüvegekbe teszik el a családtagok. A Kissék-féle Rákóczi-túrós olyan süti, amiért érdemes kicsit kitérni utazás közben, pláne, hogy ezt is és a többi finomságot is abszolút reális áron tették elém.
Minden más
Ha semmi mást nem kóstoltam volna az alföldi kiruccanás alatt, akkor is elégedett lennék. De nemcsak az Alföldre, hanem a Kiss Cukrászdába is érdemes más dolog miatt is ellátogatni. Ebbe a cukrászdába például azért, mert Kisséknél kifejezetten kedves a kiszolgálás, és aki manapság sokszor jár erre-arra, az tudja, hogy mekkora érték ez. Kérdéseimre kedvesen és részletesen válaszolt a szolgálatban lévő pultos, és úgy éreztem, olyan helyen vagyok, ahol ha egy kávé mellett ücsörgök, se kapok szúrós pillantásokat. Tetszett a terasz melletti mini játszótér is: egy újabb tényező, ami miatt családiasnak nevezhető ez a klassz cukrászda.
Kiss Cukrászda télen-nyáron
A tél közeledtével kicsit átalakulnak a cukrászdákkal szembeni elvárásaink. A fagyikról egyre inkább a hétvégi sütizésekre, kávézásokra és forrócsokizásokra helyezzük a hangsúlyt. Kisséket érdemes lesz az elkövetkező hetekben is felkeresni, mert nemcsak a baráti beszélgetésekre, de az ünnepekre is készülnek finomságokkal. Tudva, hogy diós bejglijük tavaly bronzérmes lett az Év Bejglije versenyen, úgy tűnik, az év vége felé érdemes lesz még egy alföldi kitérőt tennem nekem is.
Cím: Kiss Cukrászda, 6050 Lajosmizse, Árpád u. 24.
(Nyitókép: Facebook)
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!