Hirdetés

A koronavírus miatt bezárt a Belvárosi piac, és egyelőre bizonytalan a sorsa

Hirdetés

A koronavírus miatt bezárt a Belvárosi piac, és egyelőre bizonytalan a sorsa

Hirdetés
Viszonylag váratlan módon, január elsején legalább fél évre teljesen bezárta kapuit a Hold utcában található Belvárosi piac. A piaccal együtt a helyszínen működő több étterem is a koronavírus áldozata lett.
Hirdetés

Bár szerencsére majdnem minden héten hírt tudunk adni egy újabb nyitásról, ami azt bizonyítja, hogy van még a magyar vendéglátásban lendület, de ugyanígy látni kell a másik oldalt is: sok étterem bezár, mint január 1-jétől például a teljes Belvárosi piac. Bár szilveszterre még pezsgőzős vásárlásra hívták a látogatókat, másnap a Facebook-oldalon Bíró Lajos étterme már azt közölte, hogy a piac legalább fél évre bezár.

A turisták szerették 

A Belvárosi piacot az elmúlt években spanyol mintára úgynevezett gasztropiaccá alakították, és úgy tűnt, hogy ez a koncepció, ha nem is teljesen zökkenőmentesen, de azért működik.  Olyannyira, hogy Halász Ferenc, a szintén a Belvárosi piacon induló By Beans Coffee tulajdonosa szerint a járvány előtt nagyon pörgött a piac, népszerű volt a turisták körében. A turizmus megszűnése azonban teljesen megakasztotta a magyar vendéglátást, és világossá vált, hogy egy kifejezetten a külföldi turistákra alapozó hely nem tud önmagában megélni. 

Fotó: Facebook

Pedig az utóbbi években nagyon meggyőző kínálat alakult ki a piacon. Bíró Lajos például két üzletet is nyitott, itt működött a Séf utcája és a Buja disznók is. Ráadásul Bíró Lajos volt az, aki miatt a magyar vendégek is rendszeresen benéztek a piacra, hogy egyenek egy jó rántott húst. Itt nyitott aztán éttermet a Bocuse d’Or győztes Széll Tamás is. A Stand 25 alapvetően meg is dobta a piac forgalmát, bár Széll Tamásék a tavalyi évet már Budán kezdték, az első kerületben. A Hold utcai helyiség egyrészt kicsi volt, másrészt ők már a járvány előtt is egyre inkább a helyi, magyar közönségben gondolkodtak, és nem csak a Covid miatt jutott eszükbe Buda.

Irány Buda!

Aminek valamennyire még jót is tett a járvány, hiszen egyre többen akarnak a helyi közönségre alapozó budai helyet nyitni. Karácsony előtt, a piac bezárásának hírére például Bíró Lajos is a Fény utcai piacra költözött a Buja disznókkal – igaz, Bíró Lajos Kisbíró nevű étterme már korábban is Budán működött. A Séf utcája egyelőre bezárt, de kiszállításra elkészítik a konyhán azokat az ételeket is.  

Bíró Lajos főz a Belvárosi piacon. Fotó: Facebook/Séf utcája

A By Beans Coffee is előremenekülésképpen nyitott kávézót Budán – szintén a Fény utcában –, és be is jött nekik az új helyszín. Mint a tulajdonos elmondta, szinte minden vendéglátós lakóövezetbe menekül most, mert ez az egyedüli megoldás a válságra. Emellett a Fabrik kávézóval fognak együttműködni, azaz az általuk eddig a Hold utcában kínált kávé és kávézási termékek beköltöznek a Fabrikba, a Visegrádi utcába. (A Fabrik kávézóról itt olvashattok.) “Fontos volt nekünk ez a Piac, és soha nem fogjuk elfelejteni, mert minden, ami most vagyunk innen ered. Mi kifejezetten ide terveztük a By Beanst, amikor egy élettel teli, kicsi kávézóról álmodoztunk” – mondta Halász Ferenc, aki nehezen éli meg a piac bezárását.

Teljesen bezárt azonban a Lakatos műhely. Mint Lakatos Márk elmondta, most úgy gondolja, hogy az étterem nem is fog többet kinyitni. Úgy véli, a piac működésével is voltak gondok, de alapvetően a járvány miatt szűnik meg az étterem. Sajnos a kiszállítás a jelenlegi jutalékrendszerben nem éri meg, és nem is lehet a megszokott minőséget hozni. Sokszor érkezett a vendégekhez kihűlve az étel. Szabó Győző már az első hullám előtt bezárta éttermét, a Steamboo-t, egészen zárásig üzemelt azonban a szuper töltött pelmenyiket kínáló Moszkva tér bisztró. Mivel ennek tulajdonosa az Arany Kaviár étterem, ők úgy döntöttek, kiszállításra továbbra is fenntartják a Moszkva tér étlapját.

A belvárosi piac bejárata a Hold utcából. Fotó: Facebook

De mikor nyit ki?

A Belvárosi piac most legalább fél évig zárva lesz, utána a tervek szerint pályázatot írnak ki a piac üzemeltetésére. Gerendai Károly, a Costes-csoport tulajdonosa már tavaly jelezte, hogy lát fantáziát a helyben. Most azt mondta, ezt továbbra is így gondolja, nem mindegy azonban, hogy milyen pályázati feltételeket kínálnak majd. Ugyanis ahhoz, hogy igazi gasztropiacként tudjon működni a hely, nagyon sokat kell beruházni. Meg kell oldani például a fűtést – ami egyébként már Széll Tamáséknak is az egyik legnagyobb problémája volt. 

Míg Lakatos Márk a piac esetleges újraindulása után sem gondolkodik abban, hogy újranyissa az éttermet, Halász Ferenc ezzel szemben azt mondta, továbbra is lát fantáziát a Hold utcában, és szívesen visszatérne a piacra, ha a járványnak vége lesz. Gerendai Károly szerint egyébként észszerű döntés volt a bezárás, hiszen idén már biztosan nem várható a nemzetközi turizmus beindulása. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?