Hirdetés

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Narancsos-fahéjas csirkecomb vele sült zöldségekkel és vajas polentával

Igazi ünnepi fogás, karácsonyi asztalon a helye!

Kakaós mézeskalács

Ha már unod a klasszik verziót
Hirdetés

„Ha túléltük a háborút, ezt a nehéz évet is túl fogjuk” – Cukrászdák és kávézók a járványban

Hirdetés
Sok szó esik mostanában az éttermekről, melyek egyik napról a másikra kényszerültek bezárásra a koronavírus-járvány miatt – idén már másodszor. Nem sokkal egyszerűbb azonban egy cukrászda vagy kávézó helyzete sem. Egyelőre mindenki bízik a karácsonyban, és reménykedik, hogy nem lesz több korlátozás.
Hirdetés

Nemrégiben a Szamos cukrászdában jártam szaloncukrot venni – azt hiszem, idén mindenki már novemberben elkezdi a karácsonyi készülődést, mást úgysem nagyon tud csinálni. Volt jó néhány hozzám hasonló vevő, amíg ott voltam, betértek páran, de szomorú volt látni a szalaggal lezárt vendégteret és a leoltott villanyokat. A cukrászdások, akikkel eddig beszéltünk, többnyire próbálnak optimistán tekinteni a kialakult helyzetre. A cukrászdák talán szerencsésebb helyzetben vannak abból a szempontból, hogy náluk kevesebb az alkalmazott, mint egy étteremben, és kisebbek is, így a működési költség is kevesebb.  

A Dolcissima cukrászda, fotó: Hartyányi Norbert

A karácsonyi rendelések segítenek

A cukrászdatulajdonosok egyelőre abban bíznak, hogy sütemény mindig kell, még a koronavírus alatt is, ezekben a nehéz időkben. A Dolcissima cukrászdában elmondták, hogy nagyjából 40 százalékkal esett vissza a forgalmuk a zárás óta, de nem panaszkodnak, örülnek a maradék 60 százalékos elviteli forgalomnak. Sok törzsvásárlójuk így is kitart mellettük. Úgy vélik, némileg szerencsésebb a mostani lezárás, mint a tavaszi: az emberek ebben a nehéz helyzetben is készülnek a karácsonyra, és sok rendelés érkezik decemberre, ami segít túlélni a forgalomcsökkenést.

A Dolcissima cukrászda tulajdonosai, fotó: Hartyányi Norbert

Napi négy-öt vevő

Auguszt-Arató Auguszta, a három családi Auguszt cukrászda közül a farkasréti Auguszt Pavilont üzemelteti. Nekik közel harmadára esett vissza a forgalmuk a zárás óta, de ő is kihangsúlyozta a törzsvásárlók kitartását. A Fény utcai üzletben csökkent a legkevésbé a forgalom, a legnagyobb visszaesés pedig a Kossuth Lajos utcai üzletükben tapasztalható, hiszen a belvárosból teljesen eltűntek a turisták. A Kossuth Lajos utcában naponta négy-öt vásárló van, de mint Auguszta elmondta, húga, Flóra még kitart.

Auguszt József fiával, Elemérrel

„Mi egy 150 éves családi vállalkozás vagyunk, a múltunk és a hagyományaink erőt adnak nekünk. Az anyukám azt mondja, hogy ha a túléltük a kitelepítést és a háborúkat, ezt az egy-két nehéz évet is túl fogjuk élni. Éppen ezért eszünkbe sem jut bezárni” – osztotta meg velünk gondolatait Auguszta, aki azt is kihangsúlyozta, hogy a süteménykínálatot is jelentősen át kellett alakítaniuk a zárás óta.

„Mivel a családi ünnepségek szinte teljesen eltűntek, tortákat sem rendelnek már. Mindenki csak pár szelet süteményt visz haza. Ami viszont feltűnő, hogy a tavaszi lezárással ellentétben most nincs igény kiszállításra, pedig a kerületben ingyen kivisszük a süteményt. Most a vevők inkább eljönnek érte személyesen, sokan hangsúlyozzák, hogy legalább addig is sétálnak” – fogalmaz Auguszta. Az Augusztnál is nagyon bíznak a karácsonyban és a bejglirendelésekben. Diós, mákos és gesztenyés bejglit készítenek, emellett gyümölcskenyeret és gyömbértortát is lehet tőlük rendelni karácsonyra. 

És a kávézók? 

Halász Ferenc, a By Beans kávézó tulajdonosa elmondta, hogy azt látják, a zárás óta nagyjából 20 százalékkal csökkent a kávézó tranzakciószáma. Éppen ezért most igyekeznek racionalizálni a vásárlásokat, és kevesebb tranzakcióból többet kihozni – jelenleg az az egyetlen esélyük. Feri szerint ők szerencsés helyzetben vannak, hiszen kávéboltként is működnek, webshopjuk is van. Bányai kávékat forgalmaznak, amelyekre viszonylag nagy a kereslet, és ők is bizakodóan néznek a karácsony elé. 

A By Beans kávézó a Fény utcában a helyi közönségre épít, fotó: Mudra László

Feri úgy érzi, most beigazolódott az elmélete: csak a helyi közönségre épülő helyek tudják túlélni a válságot. Míg Budán, a Fény utcai piac oldalában működő kávézójukban az elvitel bevezetése óta alig 20 százalékkal csökkent a forgalom, addig a belvárosi Hold utcában éppen fordítva, alig 20 százalék maradt. A Várban, a NOS-sal együtt nyitott üzletüket egyelőre be is kellett zárniuk, hiszen abból a városrészből teljesen eltűntek a turisták. 

Fotó: Mudra László

A Fény utca azonban teljesen „covidálló” helynek bizonyult, – erről a helyről itt írtunk. Elvitelre is sokan visznek kávét, még a kötelező maszkhasználat mellett is. Halász Ferenc szerint egyébként szabálykövetők és nagyon fegyelmezettek a vásárlók, náluk még egy vendéget sem kellett figyelmeztetni a maszk használatra. 

Nyitás új dolgok felé

Minden vendéglátós vállalkozó próbálkozik valamilyen új dologgal, hogy kihúzza ezt az időszakot. Ez igaz az újlipótvárosi Fabrik kávézóra is, – róluk itt írtunk bővebben. Mint a tulajdonos, Rabatin-Buru Éva mondja, elindítottak egy együttműködést az Arán pékséggel, így naponta kétféle kovászos kenyér és friss pékáru érhető el a környékbeliek számára. Átalakították a nyitvatartást a vendégek életéhez igazodva: hétköznap korábban zárnak, viszont nyitva vannak vasárnap is, így a vendégek a hét minden napján tudnak friss, jó minőségű kenyeret és pékárut venni.

Fabrik kávézó, fotó: Hartyányi Norbert

Számukra is nagyon fontosak a környéken élők törzsvendégek, és sokat tesznek a közösségformálásért is. “Az unalmas elviteles poharakat egyedi illusztrációkkal dobtuk fel, amit a baristáink rajzoltak saját kezűleg. Idén a Fabrik karácsonyfát is hamarabb felállítjuk és megkérjük a vendégeinket, hogy mindenki hozzon egy-egy díszt rá” – meséli Éva. 

Mint Feri mondja, ha a helyzet így marad, akkor ellesznek tavaszig, amikor reményeik szerint újraindul az élet. De ha ismét teljes lezárás jön, akkor Feri szerint nagyon sokan tönkre fognak menni, és azt sem tudja megjósolni, hogy a By Beansszel mi lesz.

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?