A keszthelyi LángoSOS nemcsak nyáron, hanem télen is várja a vendégeit – nem a parton, hanem egy parkolóban. A vendégek pedig sorra jönnek: így meg is dőlt a sztereotípia, hogy milyenek az ideális lángosfogyasztási körülmények!
Békéscsabai lángos helyett balatoni változat
Kovács-Hajnal Andrea nem tősgyökeres keszthelyi, párja azonban a Balaton melletti településről származik.
„Békéscsabán éltem, amikor megismerkedtünk, és az elején nagyon le akart nyűgözni. Lehozott a Balaton-partra, a strandon végigkóstoltuk az összes lángost, én pedig mindegyiket meghagytam. Nem értette soha, hogy mi bajom van. Egyszer kifakadt, hogy nekem semmi sem jó. Akkor nem szóltam egy szót se, csak eldöntöttem, hogy megmutatom, hogy Békéscsabán mit nevezünk lángosnak” – meséli Andrea.
Miután megtörtént az “ismerkedés” (mármint a lángossal!), évekig tervezgették a közös food truckot. Később, mikor Keszthelyre költöztek, Andrea szembesült azzal az örök problémával, hogy a Balatonnál szezonon kívül sehol sincs lángos. A békéscsabai lángos-álmok és a piaci rés megadta a löketet: nyitni kell egy egész évben nyitva tartó helyet!
„Eredetileg azt az ízvilágot szerettem volna Keszthelyre hozni, amit Békéscsabán tapasztaltam. Egyből nem sikerült tökéletesen beépíteni, úgyhogy a két év alatt a balatoni igényekhez szabtuk a kínálatot. A jelenlegi körülbelül a harmadik étlapunk, és nagyjából most értük el a kitűzött célt” – magyarázza Andrea.
A LángoSOS lángosok titka
A LángoSOS nem rendelkezik komoly előkészítő konyhával, minden varázslat a food truckban történik. A tésztát kézzel gyúrják, kisebb adagokban, a nap folyamán folyamatosan, hogy mindig friss legyen. Egy kevés tejjel teszik még lágyabbá az alapot, amit aztán kis és nagy méretben lehet rendelni (a kicsi kb. a nagy ⅔-a).
Erre a brutálisan cuccos töltött lángosok miatt is szükség volt, illetve a sok kisgyerekes vendég miatt. A családoknál ugyanis gyakori probléma volt, hogy nem tudtak úgy lángost rendelni, hogy az apuka se maradjon éhen, de a gyerek se hagyja meg a lángos felét.
Medvehagymás-sajtos-tejfölös lángos
„A medvehagymát kikeverjük a tejföllel, nem rászórjuk. Ugyanúgy készül amúgy, mint a klasszik sajtos-tejfölös, csak tulajdonképpen egy ízesített tejföllel, fokhagyma helyett medvehagymával” – tudjuk meg Andreától.
A kincset érő medvehagymát egy kiskőrösi termelő szállítja nekik, és egész évben étlapon tudják tartani. Ízre sok extrát nem éreztünk benne, egy lightos fokhagymás lángoshoz lehetne leginkább hasonlítani. Aki nem szereti az intenzív fokhagymát, de némi hagymaízre vágyik, kedvelni fogja! A puha tésztát pedig mindenki a szívébe zárja már az első falat után.
Csülkös és velős lángos
Az ütős töltött lángosok közül egy csülköset és egy velőset is kóstoltunk. Az olajban sült tésztába még nehéz húsokat tölteni nem éppen diétabarát döntés. De kit érdekel, ha nagyon szaftos és ízletes? A húsok egy helyi étteremből érkeznek. A csülköset egy kistermelőtől származó vörösboros hagymalekvárral teszik még ellenállhatatlanabbá, a velős pedig majdnem egy velős pirítós feelingjét hozza, csak a lángosra kenés helyett belesütik a krémet.
Áfonyás-camembert sajtos lángos
Az én személyes kedvencem eredetileg nem is szerepelt az étlapon.
„Egy ismerős egyik nap megjelent camembert sajttal és áfonyalekvárral. Megkérdezte, csinálunk-e neki belőle egy töltött lángost. Azzal a feltétellel elkészítettük, hogy mi is meg szeretnénk kóstolni, és miután mindenkinek ízlett, felkerült az étlapra” – meséli Andrea.
Mindig azt hiszem, hogy meg tudom unni a gyümölcs-sajt kombót, de ez a lángos bebizonyította, hogy NEM, az áfonya-camembert örök.
Halló, SOS? LángoSOS?
A név egy szójáték: lángosos, lángoSOS! 🙂 Mindent magába foglal, amit a LángoSOS képvisel: gyorsan segít, ha ránk törne a lángoséhség!
Cím: 8360 Keszthely, Murvás út 2.
Ha tetszett a cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramon és Tiktokon!