A Lapító Pizzéria az abonyiak körében nem különösen felkapott, de a környékbeli településekről, Szolnokról vagy épp Ceglédről sok vendég fordul meg a konditerem környékén. Na persze nem (csak) edzeni, hanem pizzázni! A két egység ugyanis egy épületben kapott helyet, de nem konkurenciái egymásnak, sőt: amit leedzünk, egyből vissza is ehetjük!
Erdély, Omán, Abony
Nem hiszem, hogy sok dolog köti össze ezt a három helyet, de egy ember biztosan: Dénes Sándor.
„Erdélyi születésű vagyok, egy bányászrégióból származom, Dévától 100 km-re. Egyetemre Miskolcra jártam, ott végeztem az olajmérnökin. Abonyban »gyüttment« vagyok, a feleségem abonyi. Ideköltöztünk, itt vettünk házat, a gyerekek itt nőttek fel” – kezdi a mesét Sanyi, akinek nem újdonság a kemény munka.
„Én tulajdonképpen a sivatagot túrtam hosszú évekig. 5 hetet kellett kint lenni, 12 órás műszakokkal, utána pedig 5 hét itthoni pihenő következett” – osztja meg a részleteket az ománi olajfúrókon eltöltött időről. De honnan jött a pizzaszerelem?
„Az egész sztori úgy kezdődött, hogy 10 éve egyszer a Millenárison megkóstoltuk a Digó pizzáit a családommal. Nápolyi pizza? Nem ismertük, sorban álltunk, kértünk… megettünk egy margheritát, és nagyon finom volt. Én amúgy otthon hobbiszinten sütöttem-főztem, a pizzakóstolás után viszont csak egy dolgot akartam készíteni: nápolyi pizzát. Ez 10 éve volt. Van otthon egy kemencém, kikísérleteztem a tökéletes receptet. 6 napos tésztából is sütöttem pizzát, de a 3 napos kelesztésű vált be végül.”
A pandémia sokak karrierjét, így Sanyiét is elvágta, de nála szerencsésnek mondható a fordulat. A mérnöki pálya után a baráti és rokoni elismerések hatására Sándor elhatározta, hogy belevág egy saját egység létrehozásába, ami nem volt kérdés, hogy pizzéria lesz.
„Van egy olyan momentum, amikor az ember azt mondja: mi lenne, ha megélhetési szinten próbálna a hobbijával foglalkozni?”
Ez a momentum Sanyinak 2021-ben jött el: év elején kezdte kidolgozni a koncepciót, amivel igencsak hamar pályára tudta állítani a Lapítót: 2021 novemberében nyitottak Abonyban.
Miért lapító a Lapító pizzéria?
A név adja magát, de mégsem egyértelmű. A logón egy vágódeszka van… akkor hogy is van ez? Megtudtam, hogy Erdélyben a nyújtó/vágódeszkát lapítónak nevezik, és tulajdonképp, ha belegondolunk, a pizzát „lapítani” kell. Így már nem is kell tovább magyarázni, ugye?
Aki személyesen látogat el a helyre, egész biztosan észreveszi a csodaszép és csodálatosan nagy kemencét. Ez egy Nápoly melletti manufaktúrából érkezett Abonyba, hogy Sanyiék 450-470 fokon annyi pizzát süthessenek benne, amennyit csak akarnak!
A menü magyaros, de mégsem
A Lapító Pizzéria étlapja első blikkre egy kicsit meglepett. Olyan magyaros elnevezésű pizzákat találtam, mint a Szuper Margit vagy a Kondás – de ez csak megtévesztés! Minden olaszos, viszont Sanyiék azt tapasztalták, hogy azt a pizzát, ami nem közismert, vagy éppen nehezen kimondható, kevésbé rendelik. Így a Lapító Pizzéria az Alföld előtt is tiszteleg a kreatív fantázianevekre hallgató pizzáival.
Alapanyagok tekintetében a pikáns Vezúvión kívül minden pizza alapja eredeti, olasz San Marzano paradicsom, és trappistának nyoma sincs. A beszerzést szintén Sándor vette a nyakába: hétfőnként felkerekedik, és egy olasz nagykerből vásárol be a hétre.
„Sok vendég nem merte kérni a prosciuttót, mert nem tudta, hogy kell kimondani. A mortadellát le kellett venni az étlapról, mert nem ismerték és nem vitték” – meséli Sanyi. (Pedig a mortadellás pizza pisztáciával és rukkolával készült, én imádtam volna!)
„Kérik a kukoricát is, de nem akarom. Úgy gondolom, a kukorica nem pizzára való” – fejti ki Sándor. Bár félve, de megkérdeztem a véleményét az ananászról: csak egy kedves nevetés a válasz. „Nem utálom egyiket se, de nem ide való. Ha elhozod, felteszem neked” – zárja végül a gondolatait a témában.
Csodás pizzák szívvel-lélekkel
Bár a Street Kitchen csapatában Györgyi az igazi pizzaguru, egy igényes, jó minőségű pizzát én is felismerek. A Lapító Pizzéria összes pizzája megfelel minden kritériumnak, amit egy finom pizzával szemben támasztani lehet. A tészta vékony, de nem papírvastagságú, így nem ázik át. Feltétekből többet pakolnak rá, mint az eredeti nápolyi verziókra, ez tény, de mi mást várna az ember egy Kondás pizzától? 😀 Minden alapanyag háztáji jellegű, így az összhatás cseppet sem mű, és még hidegen se lehetne összekeverni egy mirelit pizzával. Méret és forma tekintetében egyfajta van, az „ahogyan sikerül”. Nagyjából 30 cm-es pizzákat készítenek, de a vonalzót mindenki hagyja otthon, és élvezzétek a szabálytalan, kézműves alakzatot!
Nem csak pizza van!
Persze a fő vonal a pizza, de előételek és édességek is szerepelnek az amúgy rövidke menün. A rövidkét most pozitív jelzőnek szánom: minél kevesebb az étel, annál könnyebb a választás, és annál valószínűbb, hogy amit kérünk, az igazán tuti lesz!
Nyársalós
Az előételek közt egyből megakadt a szemem a nyársalóson. Hogy kell ezt elképzelni? Semmi nyárs; ez is egy pizza, a nyári grillezések legfontosabb elemeivel: füstölt szalonna, rozmaring, fokhagyma és lila hagyma, kenyér helyett pizza alapon.
Szuper Margit
A margherita pizza upgrade-elt változatára az alapokon kívül koktélparadicsom és balzsamecetkrém kerül. Mindössze 100 forint különbség van az alap verzióhoz képest, így én maximálisan ajánlom, hogy ezt kóstoljátok meg! A balzsamecet savassága tökéletesen passzol a pizzára, gyakrabban kéne használni több helyen is.
Kondás
1-2 havonta érkezik új elem az étlapra, és a vendégek döntik el, maradjon vagy sem. A Kondás pizza a megjelenése óta akkora sikernek örvend, hogy talán ez lett a Lapító Pizzéria legnépszerűbbje. Speck sonka, szalámi és gomolya sajt, újhagyma, illetve pirított hagyma kerül a San Marzanós-mozzarellás alapra. A magyaros pizza új értelmet nyer ezzel a változattal, ha szerettétek a lila hagymás, hegyes-erősös verziót, ezt is kedvelni fogjátok!
Kinizsi calzone
„Városunkban nemcsak Kinizsi Pál Gimnázium van, de Kinizsi calzone is, egy ízig-vérig magyar batyu! Az összetevők között olyan alkotóelemek szerepelnek, mint a savanyú káposzta, a csombor, a füstölt-főtt csülök és a petrezselyem” – írják az oldalukon. Ez viszont csak kedden, szerdán és csütörtökön érhető el, úgyhogy ha a Kinizsi calzonéra pályáztok, amihez egyébként egy gyömbéres-tormás tejszínes mártogatós jár, ezekre a napokra időzítsétek a látogatást! Persze a többi nap sem maradtok calzone nélkül, ahogy mi sem. Ez egy szezonális, tavaszias verzió, arrabiata-mártogatóssal.
Édességek a Lapító Pizzéria kínálatából
Ugyan belénk már nem fért desszert, panna cotta vagy egy nagyon különleges és egyedi, édes pizza közül választhatnak az édesszájúak. Legközelebb biztos megkóstolom a körtés-almás pizzát, aminek az alapja parmezánnal meghintett almapüré, erre kerül körte, ricotta és mozzarella, fahéjjal megbolondítva. A Facebook-oldalukon édes calzonékról is adtak már hírt, szóval az aktuális kínálat mindig helyben dől el.
Lapítsatok, ha még nem voltatok a Lapító Pizzériában!
Bár mi viszonylag spontán érkeztünk a Lapító Pizzériába, ti üssétek be a GPS-be a címet, és érkezzetek célirányosan! Sanyi szerénysége és kedvessége egyedülálló, éppúgy, ahogy az általa készített magyaros-olaszos pizzák is. Online is rengeteg pozitív elismerést kaptak és kapnak folyamatosan, de személyesen is megérdemlik a dicséretet!
A Lapító Pizzéria címe: 2740 Abony, Kossuth Lajos tér 16
Ha tetszett a Lapító Pizzéria cikk, akkor csekkoljátok a videóinkat, exkluzív tartalmakért pedig lájkoljatok minket Facebookon, kövessetek minket Instagramonés Tiktokon! Ha nem éritek be ennyivel, akkor irány a rendszeresen frissülő Pinterest-profilunk, vagy a naponta izgalmas anyagokkal jelentkező Viber-csatornánk!