Hirdetés

Már 15 ezer adag ebédet szállított az orvosoknak az Etesd a dokit! jótékonysági csoport

Almaléből készített puncs

Isteni, forró almás puncs!

Fokhagymával tűzdelt vajas pulykamell

A hús és a zöldségek tökéletes párosítása
Hirdetés

Már 15 ezer adag ebédet szállított az orvosoknak az Etesd a dokit! jótékonysági csoport

Hirdetés
Mi is beszámoltunk az Etesd a dokit! nevű jótékonysági csoportról, akik elsőként fogtak össze azért, hogy a leterhelt körülmények között dolgozó orvosokat a jelenlegi nehéz helyzetben megsegítsék. A csoport munkájában azóta rengeteg önkéntes vesz részt – naponta több száz adag ételt szállítanak ki, ügyelve arra, hogy mindenhova jusson ebéd, ahol szükség van rá.
Hirdetés

Az ötlet egyik kitalálója – mint ebben a cikkben is írtuk, – Keve Márton séf, aki London legjobb éttermeiben főzött, és pár hónapja költözött haza Budapestre. Most kezdett volna dolgozni az Easy Wine Budapest étterem és borbár séfjekjént, első napján azonban már nem kellett bemennie, mivel az éttermek bezártak. Keve Marci elmondta, ekkor jutott eszébe, hogy ha már itt van egy remekül felszerelt konyha, jó lenne hasznosítani, és az egészségügyi dolgozók szolgálatára fordítani.

Keve Márton ilyen szép ételekkel készül, fotó: Facebook/Etesd a dokit

Lelkes stáb alakult

Három hét után ismét beszéltünk a kezdeményezés vezetőivel, és megtudtam, hogy a mozgalom köré már egy nagyon lelkes stáb alakult. Keve Márton továbbra is rendületlenül főz, a csapat lány tagjai pedig – Pancsovay Zita, Borganika; Serfőző Márta, Serfőző Glutenfree Bakery; valamint Farkas Kata – a főzéshez szükséges alapanyag-felajánlások adminisztrációját, az ételszállítások logisztikáját, a projektben részt vevőkkel való folyamatos kapcsolattartást végzik. Négy másik ember pedig egész nap az ételek szállítását koordinálja.

Az Etesd a dokit! már több mint 30 budapesti kórházzal és 10 mentőállomással van kapcsolatban. Az adat persze napról napra változik, de ez idáig 15 ezer adag ételt szállítottak ki az egészségügyi dolgozóknak, és ebből több mint 2500-at Keve Márton főzött. Ez akkora mennyiség, amit már nem is bír egyedül, így a csapat hamarosan bővülni fog: három másik séf vállalta, hogy beszáll, és az Easy Wine Budapest mellett további éttermek, például a Tom George Budapest, ajánlották fel a konyhájukat a főzéshez.

Sok a támogató

Pancsovay Zita, a csoport egyik koordinátora elmondta, hogy alig egy hét alatt rengeteg támogatójuk lett. Nagyon jó minőségű, friss alapanyagokat kapnak, amikből változatos ételeket tudnak készíteni. Arra is ügyelnek, hogy mindig legyen vegetáriánus vagy vegán étel a kínálatban. Zita elmondta, felemelő volt látni ezt az összefogást, ami jelenleg történik az országban: rengeteg civil ajánlja fel a szállításban is a segítséget. Máshogy nem is tudnák megoldani, hogy eljussanak az ételek a kórházakba.

A magánszemélyek mellett nagyon aktívan segítenek a taxisok is. „Minden segítségkérésre legalább tíz taxis ugrik, hogy elszállítsa az ételeket” – mesélte Zita.

Fotó: Facebook /Etesd a dokit

Minden kórházba igyekeznek szállítani, ahol szüksége van rá az orvosoknak, ápolóknak, és nagyon hálás érte az egészségügyi személyzet. Mint elmondták, elsősorban azokra a kórházakra koncentrálnak, ahol COVID-19 járványban érintett betegeket ápolnak. De mivel az átcsoportosítások miatt most minden kórház túl van terhelve, mindenhol elkél a segítség.

Pontosan azért dolgozik mindennap öt ember a szervezésen, hogy az ételek arra a helyre érkezhessenek, ahol valóban szükség van rájuk. Ne legyen például túlkínálat valahol, míg máshova semmi sem jut. Az első napokban ugyanis gyakran előfordult, hogy mindenki a Szent László Kórházba szállított. Igyekeznek mindent lefedni, szállítanak szülészetre, baleseti osztályra, gyermekotthonba, a Cerny mentőknek és a Szent László tesztlaborjába is – hiszen ott is igencsak megnövekedett a terhelés.

Szuper csapat verődött tehát össze az Etesd a dokit! körül. „Élvezet így együtt dolgozni” – mondja Zita, aki sajnálná, ha a kezdeményezés a járvány után nyomtalanul eltűnne. Úgy vélik, valamilyen formában egészen biztosan működnek majd tovább, hogy ezentúl is segítsék az egészségügyi dolgozókat. 

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?