Hirdetés

Megkóstoltuk az ország legjobb kenyerét

Sajttal töltött baconös tócsni

Egy jó tócsni sosem rossz

Kókuszos bejgli

A mákos és a diós bejgli mellé kerüljön idén katácsonykor ez is az asztalra
Hirdetés

Megkóstoltuk az ország legjobb kenyerét

Hirdetés
Idén a Búzalelke Pékség érdemelte ki az első helyezettnek járó oklevelet a Kenyérlelke Fesztiválon. Minket pedig hajtott a kíváncsiság, és elugrottunk Kisapátiba, hogy megkóstolhassuk Kovács Beáta különleges, díjnyertes kenyerét
Hirdetés

Egy kosár frissen sült kukoricadarás kenyér, egy kocka vaj és egy kapucsínó mellett beszélgettünk Kovács Beával péksége teraszán arról, amit a legjobban szeret csinálni: a kenyérsütésről. A zenei pályát elhagyó Bea 2011-ben költözött a Szent György-hegyre akkori párjával. „Nőként, a konyhában létezve jutottam el ahhoz a gondolathoz, hogy otthonra sütök kenyeret” – meséli Bea kenyérsütői munkássága kezdetét. 

Búzalelke
Reggeli beszélgetés és finom falatok Beával, fotó: Bokor Brigitta

Túl jól sikerült az első, így kedvet kapott komolyabban belevetni magát a kenyérsütés rejtelmeibe. Folyamatosan bújta az arról szóló könyveket és kísérletezett, míg végül megnyitotta saját pékségét, amely már ötödik éve ontja magából a friss kenyerek és pékáruk csábító illatát. A pékség nagy sikernek örvend a környéken, idén pedig komoly elismerést kapott a szakmán belül is.

Búzalelke
Fotó: Bokor Brigitta

A Kenyérlelke Fesztivált minden évben augusztus 19-én és 20-án tartják. A rendezvény célja, hogy a kenyér szerelmeseinek évente egyszer biztosítson egy színvonalas eseményt, ahol megismerhetik egymást és ahol tapasztalatot cserélhetnek az emberek. Emellett szeretnék visszahozni a köztudatba az igazi kenyér fogalmát, készítésének változatait és eredeti ízeit. Az 5. Kenyérlelke Fesztiválon két csoportban hirdettek meg versenyt: Otthonsütők és Pékségek. Ezeken belül pedig 5 kategóriában lehetett indulni: fehér-félbarna kenyér, teljes kiőrlésű kenyér, bagett, croissant, vajas kifli.

buzalelke

Fotó: Zeitler Csongor

A Búzalelke Pékség a fehér- félbarna és teljes kiőrlésű kenyér, valamint bagett kategóriában indult a versenyen. A félbarna azt jelenti, hogy minimum 70%-ban búza finomlisztet, 30%-ban bármely más lisztet tartalmaz. A teljes kiőrlésű pedig ennek az ellentéte, minimum 70 %-ban kell teljes kiőrlésű lisztet tartalmaznia, 30%-ban pedig bármilyen más lisztet. A résztvevők dolgát igencsak nehezítette, hogy a kenyereket ott helyben kellett elkészíteniük. Ez minden pék számára izgalmas kihívásnak bizonyult, hiszen ismeretlen alapanyagokkal dolgozni egy ismeretlen környezetben nem egyszerű feladat.
Búzalelke pékesség
Szombat délelőtt a Búzalelke Pékességben, fotó: Bokor Brigitta

 A legnagyobb izgalmat azonban az okozta, hogy a pékek által mindennap használt, jól bevált kovász hogyan reagál majd egy új környezetben. „A hőmérséklet és az idő ugyanannyira fontos a kenyér készítésénél, mint az alapanyag” – mondja Bea, akinek a másik legnagyobb kihívás az volt, hogy önmaga tudjon maradni a verseny közben, és ne akarjon megfelelni senkinek.

kovászos kenyér
Fotó: Bokor Brigitta

Bea kenyereit különleges kovásszal készíti. Mivel Magyarország egyik legszebb borvidékén él, ezért szeretett volna belecsempészni valamit a szőlőből a  kenyerébe is. Félbarna kenyere kovászába a környék egyik legfontosabb szőlőfajtája, a rajnai rizling mustját teszi bele minden ősszel, szüretkor. A gyümölcsben lévő cukor másfajta, sokkal aktívabb erjedést eredményez, és a szőlővel másfajta mikroorganizmusok is jutnak a kovászba. 

péksütemények
Illatozó péksütemények, fotó: Bokor Brigitta

Végre eljött a várva várt pillanat, megkóstolhattam én is a nyertes “rajnai” kenyeret. Gyönyörű, rusztikus és ropogós külsejű, illatozó veknit kaptam, amelyet felvágva egy puha, buborékos bél várt. Beleharapva egy nagyon kellemes és jellegzetes édes-savanykás ízélményben volt részem. A must nem igazán érződött, inkább csak szimbólumként jelent meg benne, ami szerintem egy szuper ötlet volt Bea részéről. 

Kenyér
Az ország legjobb kenyere, Fotó: Bokor Brigitta

Környékbeli bioparadicsomot, házi vajat és kecskesajtot vásároltunk hozzá, és féktelenül habzsoltuk a Búzalelkében, szívvel-lélekkel készített kenyeret egy pohár bor mellett. A kenyeret egyébként meg lehet vásárolni a pékségben olyan más finomságok mellett, mint a paradicsomos galette, a rozmaringos pogácsa vagy a kalács, de érdemes előre leadni a rendelést, mert igen nagy a kereslet Bea pékárui iránt.

Cím: Bem apó u. 11.
Kisapáti

Hirdetés
Hozzászólások
Tovább olvasok
Hirdetés

Ezeket láttad már?