A mézeskalács nem véletlenül ünnepi sütemény, hiszen a méz mindig drága csemegének számított, így csak különleges alkalmakkor kerülhetett az asztalra. A méz a tésztát nemcsak édessé, hanem puhává is varázsolja, ráadásul egészen sokáig ez volt az egyetlen széles körben hozzáférhető csemege a cukorka mellett. Így igen gyorsan népszerű lett, és főleg mifelénk nagy népszerűségnek örvendett.
A Pozsonyi úti kis cukorkabolt 1939-ben nyílt meg, és ha ma belépünk oda, szinte időutazásban lehet részünk. A berendezés, a bútorok és a kirakat is túlélte az elmúlt évtizedeket és a dizájnosítást, és megőrizte eredeti formáját. Csakúgy, mint a falon díszelgő színes kép, amin Jancsi és Juliska éppen mézeskalácsot készülnek lopni a boszorkánytól. A második világháború után aztán a cukorka helyett mézes süteményt kezdtek árulni a boltban, ami azóta is puha, kézműves mézeskalácsairól híres.
Harminc éve ugyanaz a tulaj
Királyné Császár Eszter 1991-ben vette át a mézesboltot, és eredeti, vegyész szakmáját hátrahagyva, beállt a pult mögé. Egyrészt maga is szeret mézeskalácsot sütni, másrészt szerette volna megőrizni a bolt több évtizedes hagyományát – nem mellesleg pedig a saját vállalkozás is vonzotta. A közönség pedig meghálálta, hiszen a Mézes Kuckó rengeteg törzsvevővel rendelkezik, ugyanúgy járnak hozzá gyerekek az uzsonnás dobozukat feltölteni, mint idősek nosztalgiázni….
Folytatás a Street Kitchen magazin legújabb, téli számában! A magazint megvásárolhatod az újságárusoknál, vagy beszerezheted ITT!
(Fotók: Erdőháti Áron)